lørdag den 31. december 2011

Happy new year to all my freinds !

I want to say thanks for a great year 2011 - Thanks to all my friends and faithful blog readers. Thanks for all comments - both those being written directly into the blog - And the comments I get everyday. - When you come to a new year is often necessary to evaluate the old year and set new goals. - I will not bore you with the evaluation, but the new targets - - Is important to say. (The more people you tell your new goal - the harder it is to change your mind / goal)
Next year´s mantra at work should be - from reactive to proactive - more knowledge - And the development of my department.
On the private front, I return to the training track. Both to find health and to enjoy the good moments.
And on the Blog - - There will still be a mixture of small private experiences - Comments on today's news - Wonder at the world we live in - and most should be in a positive spirit. I will work to create several blog posts in English. - And so, I hope a lot of comments because it is you who reads that creates debate.
Happy New Year to all.

Godt nytår til alle venner og læsere !

Jeg vil gerne sige tak for et godt år 2011 - En tak til alle mine venner og trofaste Blog læsere. Tak for alle kommentarer - Både dem der bliver skrevet direkte ind i bloggen - Og de kommentarer jeg får i dagligdagen.
Når man kommer til et årsskifte, er der ofte behov for at evaluerer det gamle år og sætte nye mål. - Jeg vil ikke trætte jer med evalueringen.
Men de nye mål - - Er vigtige at få sagt. ( Jo flere mennesker man fortæller ens nye mål - Jo sværer er det at skifte mening / mål )
Næste års mantra på arbejdet skal være - Fra reaktiv til proaktiv - mere vidensdeling - Og udvikling af min afdeling.
På den privat side skal jeg tilbage på træningen. Både for at finde sundheden og for at nyde de gode stunder.
Og på blog - - Her vil der stadig være en blanding af små private oplevelser - Kommentarer til dagens nyheder - Undren over den verden vi lever i - Og så håber jeg på rigtig mange kommentarer, da det er jer, som læser der skaber debatten. Godt nytår til alle.

Kold afslutning på løbeåret !


























Årets sidste løbetur, var sammen med ca. 300 andre "smågale" løbere i lokalområdet. Turen gik rundt om Jels sø ( Ca. 7 km ) - Tempoet var nok mest hygge, og jeg gik snakket med flere på turen. Min klub ( Vejen Tri og motion ) Stillede op med rigtig mange, og vi havde endda vores nye banner sat op. Løbet sluttede af med en tur i søen. ( Ca. 4 grader ) En sjov, men også voldsom kold fornøjelse. På et tidspunkt var vi så mange ude på badebroen at vi var ved at synke. Men hvad - Vi skulle jo alligevel i vandet. Selve turen i vandet var ikke nær så slem, som jeg havde forventet. Men mine tæer var nærmest dybfrossende, og kom først til sig selv efter 10 minutters varme blæsning i bilen. Et sjov og anderledes arrangement. Der oven i købet var gratis. Så stor tak til de frivillige, der på 10 år tager dette initiativ.


Sprængt i stumper og stykker !

Det er irriterende og dyrt for alle os husejerne når postkassen bliver sprængt i stumper og stykker. Besværet med at købe en ny - Kontakt til forsikring - Og nogen er endda selv betalere ( Med en pris der godt kan nærme sig en 1000.- krone seddel.) - Så kan jeg slet ikke se det sjove i denne handling. Derfor fandt jeg disse råd.
1. Tøm postkassen. Det vigtigste er, at postkassen er tom for aviser, breve og reklamer. For det første kan du minimere risikoen for, at postkassen og området omkring den, bryder i brand. For det andet mister du ikke vigtige breve. Hvis du ikke selv er hjemme, så lav en aftale med naboen om, at han skal tømme den.
2. sæt vand i bunden. Et andet godt råd er, at stille en foliebakke med vand i bunden af postkassen. På den måde vil et kanonslag blive slukket, når det rammer vandet. Det kræver dog tøvejr. Kommer du salt i vandet, kan det holde sig flydende et stykke under frysepunktet.
3. Lad lågen stå åben. Du kan også lade lågen stå åben nytårsaften. På den måde vil hærværks mændene ikke få samme effekt ud af drengestregerne.
Post Danmark har taget konsekvensen. Post Danmark har i lighed med tidligere år forseglet postkasserne over hele landet. Det skete rent faktisk allerede den 22. december. Sikringen er sket ved, at åbningen til postkassen er gjort mindre. Det er stadig være muligt at åbne postkassen så meget, at breve op til 1,4 centimeter i tykkelsen kan komme i. Postkasserne vil være sikret frem til den 3. januar.
Personlig er jeg en lille smule mere ihærdig. Jeg skruer hele postkasse af - fjerner alt, der kan sparkes - sprænges eller bare flyttes foran huset. Og så håber jeg at selve huset ikke tager skade.

fredag den 30. december 2011

Snyd dig selv og bliv slank igen !

Farven på servicen og dugen kan påvirke, hvor meget du læsser over på din tallerken, lyder det fra et studie, der er offentliggjort i tidsskriftet Journal of Consumer Research. Således tyder det på, at man lægger ekstra meget på tallerkenen, når den har samme farve som maden.Forskerne Koert Van Ittersum stod bag forsøget, der havde deltagelse af 47 studerende. Forsøgsdeltagerne tog mindre mad, når dens farve stod i kontrast til farven på tallerkenen, end når farverne matchede hinanden. For eksempel tog deltagerne mere spaghetti på en hvid tallerken end på en rød.
Årsagen er Delboeuf_illusion
Forklaringen er måske det samme optiske bedrag, som gør, at vi også ser ud til at putte mere mad på en stor tallerken end på en lille. Fænomenet kaldes Delboeufs illusion. Hvis du serverer middag på store tallerkener, vil dine gæster måske tænke, at du har været karrig med portionerne. Det er nemmere at få en lille tallerken til at se bugnende og fuld ud, selv om der er samme mængde mad på som på den store tallerken. Fænomenet kan du for eksempel se i illustrationen på billedet. Den sorte prik, som i dette tilfælde illustrerer maden, ser større ud i en lille cirkel end i en stor. Men farve påvirkningen gælder ikke kun samspillet mellem mad og tallerken. Farveforholdet mellem tallerken og underlag som dugen eller bordpladen havde også betydning for portionsstørrelsen. Dette kan formentlig også forklares med Delboeufs illusion, siger forskerne. Vælg den rigtige farve og størrelse. "Hvis du lægger en hvid tallerken på en hvid dug, forsvinder lidt af illusionen, fordi du fjerner den ydre cirkel og kun fokuserer på den indre" forklarer van Ittersum. Hvis du trænger til at begrænse dit madforbrug, kan du måske snyde dig selv til at tage lidt mindre portioner ved at vælge service og underlag i den rigtige størrelse og farve, selv om du godt er klar over illusionen.
Hvis du vil reducere dit indtag af usund mad, bør du vælge en tallerken, som virkelig kontrasterer farven på denne mad. Anderledes, hvis du vil spise mere af den sunde mad. Så bør du derimod tage en tallerken, som i mindre grad kontrasterer farven på maden.
Det lyder fantastisk nemt - Det kræver ikke den stor tilbageholdenhed - eller sult fornemmelse. Bare lige køkken planlægning.

torsdag den 29. december 2011

Kassedamer som fejlretter !

Efter en tur i Bilka, to dage før nytårsaften ( Nogen vil nok kalde det selv forskyldt ) - Var mit blodtryk en anelse højere end normalt. Ikke på grund af trængsler, men på grund af køen ved kassen. Her er et par forslag, så kunderne kunne blive mere tilfredse.
1: Man kunne godt have bemandet alle kasser med folk, så det var muligt at holde ventetiden ved kassen ned på et minimum.
2: Man kunne give de stakkels kasse damer en lidt længere økonomisk snor. Når en kunde mener at varen står til en lavere pris ( Ofte kun en lille smule lavere ) Så burde kassedamen have mulighed for at taste en manuel pris ind på kassen, så der kan komme skred i ekspeditionen. ( Kaldet tillid og respekt )
3: Sørg for at der altid er en som kassedamen kan ringe til. Tit sidder de og trykker flere numre inden de finder en der kan hjælpe med en pris - Og nogle gange er den de finder ikke kompetent til at svare, og de skal stilles om til en anden.
4: Sørg for at alle varer har en pris - Ofte er prisen ikke på varen og kunden skal vente på at kassedamen får ringet efter en pris / stregkode. - Her kan man se på kvaliteten af den måde man mærker varen på.
Alle disse problemer påvirker oplevelsen for kunden. Og da kunden er kernen i alt forretning, bør Bilka nok fokuserer mere på denne side. - Og så må der også være et økonomisk og ledelsesmæssig aspekt. Bruger kasselinjen tiden på at finde den korrekte pris - Rette stregkoder - Finde priser eller frasorterer fejl varer, så tyder det på at der et eller andet sted i forretningens flowét er et problem. Som man så bruger kassedamerne til at fejlrette. Ret det nu inden kasselinjen. Det ville gave alle. Og være god ledelse !

Customer oriented advertising !

...........Eller mere dansk: Målrettet reklame er noget af det værste jeg ved. Især når jeg ikke på nogen måde har bestilt denne reklame.

Jeg ved at Google og Facebook ofte laver reklamer direkte relateret til de ord man skriver ind på deres sider ( Prøv selv at skrive baby - Barnevogn - Bleer. så kommer der normalt en del reklamer for babyudstyr ) - Det kan jeg accepterer, da jeg selv har skrevet ordene og at jeg selv kunne vælge IKKE at bruge disse medier.

Men at jeg får målrettet reklamer i min postkasse, hvor jeg ved at deres viden om mig som målgruppe er noget de har købt sig til ved en anden virksomhed ( Hvor jeg har opgivet min adresse - I en hel anden sammenhæng ) - Det er for meget.

Bladet "FLYTTE" er et typisk eksempel på dette. Udgivet af Mediaxpress, Et firma jeg aldrig har kendt eller været i samarbejde med, og alligevel sender de reklamer direkte henvendt til mig.

Og indholdet....... Ja, meget lidt fagligt ( Gemt bag et par ekspert navne ) - Men ellers en masse reklame, som de kan tjene penge på. Det kan godt være at Mediexpress kan sælge reklame plads på en oplysning at de har et stort potentiel " flytte klientel " - Men det kunne godt være at annoncørene skulle se på om disse " Flytteklienter " virkelig var interesseret i at få deres reklamer. Endsige blive sat i et kunde kartotek, som man aldrig har bedt om at være en del af. Man kunne måske påstå at kundekartoteket er pumpet op med "købte" adresser og ikke præsenterer det virkelige antal interesserede.... Og så kan jeg måske få den anelse, at Mediexpress har fået min adresse direkte fra EDC, da det er der jeg har sat huset til salg. Men det er også bare en påstand.

onsdag den 28. december 2011

Alle skal ro lidt hårdere - Det styrker os alle !

"Danmarks katastrofalt lave produktivitets vækst siden midten af 1990'erne er flere gange blevet fremhævet af OECD som vores største økonomiske udfordring i forhold til at sikre velstand og velfærd i fremtiden.
Men endelig er der godt nyt: For første gang siden 2006 steg den danske produktivitet sidste år. Med en fremgang på 4,9 procent er det den største stigning i 16 år. Det er stærkt tiltrængt for Danmark, hvor timeomkostningen ved industriproduktion er den næsthøjeste i verden og ca. 10 procent dyrere end hos vores nærmeste naboer og konkurrenter, Sverige og Tyskland.
Alligevel får den gode nyhed ikke alle herhjemme til at juble. Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) har ligefrem kaldt det en 'usund' stigning. De er bekymrede for, at mere effektiv produktion i kølvandet på besparelser tvinger medarbejderne til at arbejde mere eller hurtigere - eller begge dele. Hvilket altså opfattes som usundt ud fra den holdning, at travlhed stresser og nedslider medarbejderne."
Alle skal yde en indsats og at det betyder at vi alle skal løbe lidt stærkere kan ikke komme bag på nogen. Og kan vi ikke leve op til de krav der er på marked ( Og derved opretholde vores fantastisk høje leve standard ) - Så må vi enten skrue ned for levestandarden eller yde noget mere. Og det kan kun lave sig gøre. hvis vi gør det sammen. Fagbevægelse / Virksomheder - Lønmodtager / arbejdsgiver - Vi er i samme båd - Bådens navn er Danmark og indholdet er vores velfærdssamfund. - Vi må alle rolidt hårdere og i takt for at få fremdrift !

EDC - Var det nu en god aftale ?

Da vi satte huset til salg, faldt valget på EDC Vejen. Et meget fornuftig valg og vi har da også fået en meget fin behandling. Under indgåelse af aftalen var de meget grundige med at fortælle om kontrakten og hvad den indebar. ( Selvfølgelig med vægt på det de var gode til - Det er jo stadig en forretning for dem )


Nu er der så gået næsten 2 måneder uden salg. - Det havde vi også forventet, - Ja, vi har nok endda en anelse om at der kan gå endog rigtig lang tid. Men fred være med det, vi klare os nok. Vi har en kontrakt, hvor pris og salgsbetingelser er opridset, så det er udgangspunktet for vores venten.


DOG ER DER EN TING der irriterer mig, og hvor jeg mener at EDC ikke har været så åben omkring. Jeg er nu begyndt at få mail om hvordan jeg kan justerer min salgsaftale, så den bliver endnu bedre. Et eksempel er at jeg har fået tilbudt vores bolig annonce bliver fremhævet - Og lignende tiltag som kan øge salgs mulighederne. ( Alle mulighederne er dog helt finansieret af mig )


1: Jeg burde have haft disse oplysninger allerede ved den grundige gennemgang af salgsaftalen, så jeg kunne vurderer den ekstra pris i forhold til hele pakken. Ikke som i dag, hvor dette tilbud nemt kan friste dem der ikke har overblikket over handlen eller som måske efter 2 måneder er sulten efter en handel. ( Det kunne ja bare være et tillæg i den meget omfattende handelsmappe, så man kunne se eventuelle tilkøb - Lidt ligesom den liste der findes når man køber en ny bil - Ekstraudstyrs listen med pris )


2: Jeg kommer også til at tænke på om min aftale nu var så god som EDC sagde, da vi indgik den, når de allerede efter 2 måneder foreslå at vi udvidder aftalen ?


3: Jeg husker ikke at jeg på noget tidspunkt har sagt ja til at få tilbud fra EDC på min mail. Derfor betragter jeg dem nærmest som spam.


Skulle man se lidt forretningsmæssig på det, så har EDC også en interesse i en handel. ( Hurtig handel - lige ved aftalens indgåelse, så de kan maksimerer deres indtjening i forhold til indsats..... Eller en form for sidste chance for at få valuta for indsatsen, inden kunden rammer "solgt eller gratis" grænsen, og derved risikerer at skifte til konkurrenten. ) - Derfor kunne det klæde EDC at gå ud med disse tilbud som fifty - fifty tilbud. Hvorved de også spyttede i kassen for en optimering af salgsvaren. Men det er måske for meget forlangt, når man analyserer kunden. De er ofte i en presset situation og vil gerne sælge - De har ofte ikke råd til at sige nej til at optimerer handlen - Og de har måske ikke den store ide om det overhovedet hjælper, men griber efter alt der ligner hjælp.


Nå.............. Vi har både tid og råd til at vente, og vil selvfølgelig læne mig op af den første salgsaftale, som jeg lavede med EDC. Jeg syntes at den så fornuftig ud, og EDC roste den da også med store armbevægelser. Så derfor ville det da også være "tosset" at tilkøbe ekstra.

tirsdag den 27. december 2011

Hunde liv i julen !

Vores hund har helt sikkert nydt julen, men trænger nu til at julefreden sænker sig om dens strittende øre.
Den har nu i tre dage gået sammen med andre hunde. Der er blevet gøet og leget - Der er gået lange lufteture og pulsen har konstant være ca. 180. Og det er ikke lige det vores hund er vant til.
( Den hedder rigtig Emma - Men familien kalder den "Pølse" - Eller "Pensionisthunden" )
Nu er det hårde hundeliv slut og den ligger meget stille i sin kurv. Der skal nok en ordentlig portion julefred og et par dages rekreation til, for at den kommer tilbage i sin vante rolle. Som hunden der normalt bevæger sig i slow-motion !

Spis dig slank i chokolade !

Forestil dig en chokolade, der både mætter, smager godt og som øger kroppens forbrænding. Det lyder for godt til at være sandt, men det er ikke desto mindre netop sådan en chokolade, som et hold danske forskere fra Københavns Universitet har i støbeskeen.»



Det kunne være interessant, hvis helt almindelige mennesker kunne bruge chokoladen som et indslag i deres kost og på den måde kunne komme til at spise mindre,« siger professor dr. med. Arne Astrup. Forskergruppen har længe haft et godt øje til mørk chokolade, der indeholder det mættende fedtstof stearinsyre samt et koffeinlignende stof theobromin samt koffein, der hører til gruppen af metylxanthinalkaloider. Theobromin stimulerer centralnervesystemet ved at frigøre adrenalin, og dette stof har længe været kendt som sin fortræffelige evne til at øge kroppens forbrænding, især hvis det blandes sammen med chili og grøn te.



»For at få chokoladen til at mætte ekstra godt, putter vi nogle hørfrøfibre i. Fordelen ved disse fibre er, at de ud over at mætte også binder noget af fedtet fra maden i tarmen. Det samme gør den calcium, som findes i chokoladen. "Derved mener vi at kunne binde noget af fedtet fra chokoladen, så kroppen ikke optager det" siger Arne Astrup. Desserter og søde sager til overvægtige og diabetespatienter indeholder ofte stoffer, der i store mængder kan have kedelige sideeffekter, men det gælder ikke ingredienserne i den nye mørke chokolade. En klar fordel ved den er, at dens mættende, slankende ingredienser i sig selv er fuldstændigt harmløse. Chilli, hørfrø og calcium er der ikke noget specielt ved. Som forbruger slipper man derfor for at bekymre sig om uønskede bivirkninger. Chili gør oven i købet chokoladen liflig ved at give den en god og lang eftersmag.

mandag den 26. december 2011

Skilte der taler til ens fantasi !

Nu skal man ikke kaste med sten, når man selv bor i et glashus....... / Jeg kan også stave forkert !
Men at finde et officielt vejskilt, der er stavet forkert ! - Det er hvis ikke normalt. ( Billedet )
I en ny etableret rundkørsel ved byen Sunds / Nær Herning, så jeg dette skilt. Man skulle næste ikke tro at det var muligt. Skiltet har været gennem adskillige hænder, inden det ender på gaden. Jeg fik øje på fejlen mens jeg havde travlt med at styrede bilen gennem rundkørslen - Så burde der også være andre der har set fejlen inden den kom op og hænge.
( Man kunne måske digte lidt på historien og tro at skiltet var lavet efter en fugtig aften i byen - Eller af en etnisk danske i jobtræning - Eller en stresset kommunal arbejder..... Men det er nok at trække for meget ud af et fejl stavet skilt ! )

søndag den 25. december 2011

Fine julegaver !

Nu fik jeg ikke lige en ny sportsvogn i julegave....... Men en hel del andre ting, som jeg er rigig glad for. Alle ting der har både en praktisk værdi og en brugbarheds værdi ( Skjorten - løbestrømper - barber sprit ) - Det er sjov som ideen "julegaver" forandre sig med ens alder: Fra ens unge dage, hvor man havde masse af ønsker og lange lister af muligheder for giverne. Til i dag hvor man nogenlunde har alt det man gerne vil have. ( Og har man savnet det i løbet af året, - Ja - Så havde man nok bare købt det ) - Derfor bliver julegaver også mere det at man får en ting, som en anden person har tænkt over - Brugt tid på - Og har pakket pænt ind til denne aften. Jeg skal intet bytte. Hvilket jeg sjælden gør. For så forsvinder selve ideen med gaven ( At den er speciel til mig - tænkt af en anden person )

Kan du klemme en ekstra dessert ned !

Mavesækken er en fleksibel størrelse. Når du indtager et godt måltid, slapper væggene i den øvre del af mavesækken af, så der kan blive plads til maden. Hvor mæt du føler dig, hænger faktisk tæt sammen med trykket inde i mavesækken, som altså igen er afhængigt af, hvor meget mavesækken udvider sig ved mødet med maden. Der er tilsyneladende tre faktorer, som igangsætter afslapnings refleksen. For det første vil synet og duften af maden, samt det, at den tygges og sluges, spille en rolle, ligesom trykket af maden mod mavesækken også har noget at sige. Derudover 'smager' tolvfingertarmen på stofferne i maden. Sød dessert narrer maven. Al denne information går til hjernestammen gennem specielle nerver. Fra kernen i hjernestammen går der så besked ud igen, som styrer afslapningen af muskulaturen i mavesækkens væg. Her kommer desserten så ind i billedet. Glukose, altså sukker, stimulerer denne afslapningsrefleks. Dessert vil på den måde kunne reducere trykket i mavesækken og hæmme mæthedsfornemmelsen. En sød dessert får altså mavesækken til at rumme mere. Hvor behageligt det bliver at narre maven med sukker for blot at proppe den til smertegrænsen med dessert, er derimod en anden sag. Den optimale udnyttelse af dessert handler formentlig om mådehold, vurderer forskerne.
Det gælder om at begrænse desserten til en lille smagsprøve af noget sødt. Den vil ikke optage specielt meget plads i maven, men indeholder alligevel sukker, som udløser dessertens udvidelse af appetitten. Resultatet er formodentlig, at du føler dig lidt mindre mæt. På den måde vil du faktisk kunne få det mere behageligt efter måltidet, hvis du får en lille smule sødt efter maden, i forhold til hvis du intet sødt får. Men balancen er ikke nem. Problemet er, at man ikke ved, hvornår man skal holde op med at spise dessert. Bremsen for indtaget af kulhydrater sidder nemlig fem meter længere nede, nederst i tyndtarmen. Fedt, derimod, absorberes højt oppe og har dermed en højtsiddende bremse. Det gør, at man bliver overmæt. Spiser man for meget af den fede mad, brækker man sig. Dette er sikkert medvirkende til, at mange ikke tager på af fed mad.

lørdag den 24. december 2011

Ramt af julefreden !

Så ramte julefreden også min familie. Vi holder julen sammen med den tætteste familie i Haderup. Ude på landet - Hvor der er langt mellem gadelygterne. Juletræet er flot - Maden er ved at blive forberedt - Og hyggen spreder sig langsomt i stuen. Sjælden har jeg set så mange gaver ( Det var hvis helt tilbage i 90érne - Da vi selv havde alle børnene hjemme ) Ingen stress og jag. De fleste har været forbi kirken for at få den åndelige dimension med.
Selv om jeg engang imellem kan få for meget jul, og nogen gange tænker at man burde skrue ned for den meget kommercielle retorik, så er det alligevel en fantastisk følelse at sidde - Mæt og tilfreds - Med glade ansigter over alt. Og med en varm følelse af at værdierne ikke altid skal måles i penge.

Yaah - Jeg fik mandlen !

Som en heldige kartoffel kunne jeg godt flyver triumferende op fra sin stol og hiver et styks halvgennemtygget mandel ud af sin risalamande-fyldte mund, mens lyset automatisk slukkes i øjnene på alle de andre, der sidder bænket rundt om det smukt dekorerede julebord. De har igen igen fået en lang næse og må væbne sig med tålmodighed endnu et år, før de får en ny chance for gevinst. - - Men sådan opfører jeg mig normalt ikke.
Dog er det ingen hemmelighed at jeg "næsten" altid får mandlen og derfor også mandelgaven. Tænker jeg grundig over hvorfor, har jeg ingen logisk forklaring.
1: Har jeg mon selv lagt mandlen i skålen? Det har jeg kun prøvet én gang - så dét kan ikke være en relevant faktor. Jeg er normalt heller ikke til stede, når mandlen bliver puttet ned i skålen.
2: Tager jeg en større portion end de andre? Det er næsten altid i første portion, at jeg finder mandlen - og miFedne portioner er højest marginalt større end de andre.
3: Har jeg mon fisket efter mandlen? Nej, den slags gør jeg altså ikke - det ville hurtigt blive afsløret, og der ville blive protesterer.
4: Har konsistensen af risalamanden en betydning? Det gør ingen forskel, om den er lind eller ej - jeg finder alligevel mandlen.
5: Tager jeg altid først af skålen? Nej, jeg har både taget først, sidst og alt midt i mellem.
6: Befinder mandlen sig altid i et bestemt område af skålen? Måske, ved nærmere eftertanke kan det meget vel tænkes, at jeg ubevidst graver i et bestemt område af skålen, hvor mandlen af uransagelige årsager har en større sandsynlighed for at befinde sig – det er vel mit bedste bud på en logisk forklaring.
MEN NU HAR JEG MÅSKE NÆRMERE EN FORKLARINGEN !
Lektor Jacob Sherson fra Institut for Fysik og Astronomi fra Aarhus Universitet lægger en bund i skålen. Han er ekspert i statistisk fysik og er derfor vant til ved hjælp af fysikkens fundamentale love at regne ud, specifikt hvor i et givet fysisk miljø (grøden) man kan gøre sig forhåbninger om at finde et bestemt objekt (mandlen). »Man kan med sikkerhed sige, at mandlen ikke befinder sig i grødens toplag, da man altid rører rundt, indtil man ikke kan se mandlen mere. Den optimale strategi er derfor at tage så lidt som muligt fra toplaget,« råder Jacob Sherson. Den eneste, der ikke kan benytte sig af denne strategi er den person, der tager først, forklarer han. Vedkommende har derfor statistisk mindst chance for at finde mandlen, medmindre man tillader omrøring for at få øje på mandler.»Men det er vist en almindelig regel, at det ikke er tilladt…den, der tager først, har mindst chance for at få mandlen, og den optimale strategi for alle andre er at tage fra det hul, den første har skabt,« påpeger han.

fredag den 23. december 2011

Hvis du var en dims !

Hvis du var en dims - Hvilken dims var du så ? For du er jo en helt speciel dims ! Helt unik og noget ganske særligt. Derfor skal du også have en helt speciel og personlig hilsen.
En-direkte-design-til-dig-dims !
Med denne besked kom en lille rød gummi vælte Peter ind af døren, som en julehilsen fra firmaet Imageconsult. Et firma, som jeg har lavet nogle event sammen med. De havde tegnet et par ting rundt om vælte Peter, så den blev meget personlig " til mig". - Jeg har fået et par andre hilsner fra dem i løbet af de sidste år. Og hver gang blevet lige overrasket. Det er utrolig hvad de kan finde på. Deres kreativitet og gå på mod er i særklasse. Og så har de en personlig afsmitning på alt hvad de laver, således at man føler sig i godt og kvalificeret selskab, når man arbejder sammen med disse folk. De er det man på moderne dansk ville kalde: All - In - People !

SMS med øjnene !

Nu er det snart slut med at bruge fingrene, når du bruger din smartphone. En ny dansk udviklet teknologi får skærmen på en smartphone til at reagere, alt efter hvor vi ser på den. Med teknologien kan du styre figurer i computerspil med øjnene. Sms’er kan du skrive alene ved at se på de bogstaver, du vil bruge. Og læser du en lang tekst på skærmen, scroller den automatisk, alt efter hvor du ser.

Den danske teknologi kan blive en stor succes, fordi den er meget stabil – og meget billig. Opfindelsen er baseret på den såkaldte eye-tracking-teknologi, der gør det muligt for en computer at afkode, hvor man ser på dens skærm. Et kommerciel Eye_tracking device koster op til 200.000 kroner. Men den danske opfindelse er baseret på et kamera, der koster mellem 100 og 1000 kroner.

At skrive sms med øjnene kan måske lyde sort, men der er andre måder at skrive sms’er på, end den gammel kendte, hvor du staver et ord på mobilen ved at trykke tasterne ned en efter en. ’H’ ’E’ ’J’ trykker vi, hvis vi skal skrive ’hej’.En anden måde at skrive sms’er på er med programmet Swipe. I dét lader man fingeren køre mellem de forskellige bogstaver, så man staver ord ved at lave glidende bevægelser på smartphonenes skærm. Det er nemmere og hurtigere end at ramme de enkelte taster 100 procent korrekt.»I stedet for tastetryk afkoder telefonen hvilke bogstaver din finger glider hen over – og hvilket ord det danner. Men det ser ud til at du må vente til 2013. De danske teknologi-udviklere venter bare på at få et samarbejde op at stå med den helt rigtige mobil-producent. Flere har allerede vist interesse, efter at opfindelsen har gået sin sejrsgang i flere internationale medier. Blandt andre TheNextWeb.

torsdag den 22. december 2011

7. timer og 1. minut !

... Det er godt nok mørk - Jeg kan ingenting se - Det er godt nok mørkt ! - Sådan husker jeg teksten på en dansk popsang fra midt 90´serne.

Og teksten er ramt lige på kornet i denne mørke tid. Jeg syntes næsten ikke det er andet end mørkt. Starter kl. 05.30 i bilen og rammer igen hjemmet ved 18.00 tiden. Eneste lyspunkt i denne tid er de mange julepyntet huse, som giver et varmt skær. Især ude på landet langs den mørke landevej.

Nu går det heldigvis den anden vej. I dag er den mørkeste dag på året. Kun 7. timer og 1. minuts lys ! - Og jeg glæder mig. Jeg er så udpræget et sommer menneske, med hang til solbadning og sveddige dage. Varme er ikke noget problem. Og hver år på denne tid melder tanken sig. " Burde jeg tage min pensionist tilværelse under varmere himmel strøg. Og svaret er stadig: Ja, hvis pengene og helbredet tillader det !

Kan man få "Mad-tømmermænd" !

Dette spørgsmål presser sig på, før sæsonens julefrokoster for alvor sætter ind.
»Hvis vi snakker 'mad - tømmermænd' i hovedet i stil med dem, vi kender fra alkohol er det nok ikke muligt. Normale tømmermænd skyldes dehydrering, fordi alkohol er vanddrivende og trækker vandet ud af dine celler, hvilket blandt andet giver hovedpine. Og den effekt kan mad ikke give. Man kan dog godt få andre ubehagelige fysiske symptomer af at spise for meget – især hvis overspisningen står på flere dage i træk. ( Egen erfaring ) Den lægelige begrundelse er: »Når man får en stor mængde mad ned i mavesækken og stadig har fyldte tarme efter den sidste julefrokost dagen forinden, kan der ske det, at maden begynder at trænge tilbage op i spiserøret, fordi der ikke er plads til den i mavesækken. Og det kan gøre meget ondt.«
Smerter kan minde om hjertesmerter.
Smerterne opstår, fordi der bag brystbenet er en overgang fra spiserøret til mavesækken, og hvis den udvider sig, vil kroppen forsvare sig mod, at der kommer mad i nærheden af lungerne ved at lave smertefulde sammentrækninger for at presse maden ned igen.
»Faktisk kan smerterne være så stærke, at de minder om hjertesmerter. Vi har en del patienter i julemåneden, som kommer ind, fordi de tror, de har fået et hjerteanfald, men hvor det viser sig, at smerterne rent faktisk bare skyldes alt for meget julemad.« Udtaler Jens Rikardt Andersen fra Københavns Universitet.
Nu bliver det så svært.
Nu begynder tvivlen så at melde sig. Er man til julefrokost og en person pludselig falder om. Er det så på grund af alkohol - Er det mon et hjerte tilfælde, eller har han bare spist for meget. Jeg regner ikke selv med at "guffe" så meget i julen. Men nu er I alle advaret !

onsdag den 21. december 2011

Piger på stylter !

Det er ikke så tit at jeg ser piger i høje hæle. Men for leden så jeg en flok piger, der kom trippende forbi mig, på vej til julefrokost. Og det var ret tydelig at de ikke brugte sådanne sko i hverdagen. De kunne godt minde om nogle der gik på stylter. Så skulle de læse dette, så har jeg et par råd til dem, så de kan begrænse både skader og smerter:

1. Lad være med at tage de høje hæle på, før du tager af sted hjemmefra. Put skoene i tasken og hav dem kun på til selve festen. På den måde begrænser du den tid, du går rundt med høje hæle.

2. Vælg sko med god støtte omkring anklen. Så undgår du at skulle bruge ekstra muskler for at holde balancen.

3. Når du køber sko, skal du huske at tjekke, at skoens hæl sidder lige under balancepunktet for din hæl. Prøv mange par sko og mærk forskellen.

4. Hælens højde er ikke altafgørende for balancen. Det er næsten lige så vigtigt med en rigtigt placeret hæl på skoen. Se punkt 3.

5. Vælg sko med plateau. Du bliver højere, uden nødvendigvis at flytte al vægten over til tæerne.

6. Undgå at vinklen fra tå-enden til hæl-enden er så stor, at du nærmest kun støtter på tæerne.

7. Tag skoene af ved enhver anledning, f.eks. under bordet ved middagen. Knækket i foden er der også, når du sidder ned, og det tvinger foden ud i en unaturlig position.

8. Du behøver ikke have høje hæle på for at øve dig i at gå med højhælede sko. Træn din balance i bare tæer, så vil effekten også kunne ses, når du tager de høje hæle på.

9. Hold dig mest muligt bagoverbøjet.

10. Det bør være tilladt at danse i bare tæer. I hvert fald ud på de senere nattetimer.

Udlængsel og sug i maven !

Så fik jeg bladet " Traveler " - Fra SAS Euro Bonus ind af døren. Reel bare et reklameblad for alle, der er guld medlem i SAS bonus. Skal da også ses som et blad der prøver at lokke folk ud på endnu flere rejser. Og med den økonomiske krise i mente, burde jeg nok bare smide det væk.
......... Men alligevel bladder jeg igennem de glitrede sider og sidder og drømmer mig lidt væk. Bladet får især fat i mig, hvis der er artikler fra områder, hvor jeg har været. Denne gang var der en artikel fra "The Bund" i Shanghai. ( Og noget om Dumplings - som smager fantastisk ) Et sted jeg har stået og set ud over havnen og det fantastiske syn, som udspiller sig for ens øjne.
Jeg kan fysisk mærke et sug i maven af udlængsel. Og en lyst til at komme ud og se alt det man ved er der ude. Jo mere jeg har set - Jo mere forstår jeg H.C. Andersen, da han sagde: " At rejse er at leve".

tirsdag den 20. december 2011

Hvad vejer et tons CO2 !

Et ton CO2 vejer naturligvis et ton – men det fylder forskelligt, alt efter hvor det befinder sig. Ligesom med vand, sodavand eller øl, der udvider sig når det fryser til is. Både tryk og temperatur har betydning for, hvor meget et ton CO2 fylder. Men ved almindelige forhold her på jorden, fylder 1 ton CO2 ca. 540 m3. Det betyder, at hvis du skal fylde et værelse med et ton CO2, skal du leje et værelse, der er 8 meter langt, 8 meter bredt og 8,4 meter højt.
Hvor meget vejer CO2 - molekyler.
En ting er, hvor meget CO2 fylder. Noget andet, hvordan man finder ud af, hvor meget det vejer. Skal man veje CO2, må det ske ved at beregne vægten af gassens bestanddele – det, man kalder gassens molekyler. Når kemiingeniører skal veje molekyler, sker det i måleenhed ’mol’. Et mol svarer ca. til: 6*10^23 molekyler. Og vægten af 1 mol CO2 er 44,01 gram.
Et ton CO2 er mest bare PR.
Men ’mol’ er nok for de fleste et mærkeligt begreb at forstå. Og det er faktisk også grunden til, at politikerne snakker så meget om CO2-ton. Alle har nemlig hørt om 'et ton', forklarer kemiingeniør Flemming Frandsen."Der er et ikke ubetydeligt PR-argument indover snakken om CO2-ton. Man forestiller sig formentlig, at det er nemmere for folk at forstå, når man taler om ’ton’ frem for ’mol". Men selvom kommunikationsfolk og politikere har skiftet mol ud med ton, er det stadig svært at forholde sig til, hvad et ton CO2 er. Der findes dog programmer på nettet, som kan gøre de luftige CO2-ton lidt mere konkrete. Hvis du vil undersøge, hvad du kan gøre i din hverdag for at spare et ton CO2, kan du for eksempel lege med Dong Energys CO2-beregner.

mandag den 19. december 2011

Super service ved Super Dæk !

I eftermiddags, da jeg skulle hjem fra Ringkøbing, opdagede jeg et flat bag dæk på bilen. " Shit - For jeg havde lovet at være hjemme til tiden, så vi kunne nå at komme til julefrokost med handicap svømmeholdet " - Så gode råd var dyre. Jeg pumpede dækket ved den nærmeste Shell station, men kunne godt se at det ikke kunne holde hjem. Og så var det at jeg fik øje på Super Dæk !

Og her fik jeg en super overraskelse. Fra jeg kørte ind på værkstedet til jeg igen trillede ud med et lappet hjul gik der kun 23 minutter ( - Ja - 23 minutter ) - Det var helt fantastik. Virkelig en service der ville noget. Og pris en på 241.- var heller ikke afskrækkende. Det er fantastisk at man stadig kan blive overrasket med god service. - - - Og jeg nåede julefrokosten.


Ild i nacellen !

Ved en almindelig handel, ender vores naceller for enden af et tårn, monteret med tre vinger. Og skal gerne holde rigtig mange år. Men vi har lige "solgt" en nacelle på en lidt træls måde. ">Der gik ild i en af vore naceller under transport gennem Tyskland. ( Se ">HER ) Dækket på lastbilen, som transporterede den blev varm og endte i flammer. Derved antændte den selve nacellen, som udbrændte helt. Det er meget uheldig. Måske ikke lige økonomisk, for her vil forsikringen nok træde til. Men der står nu en kunde og venter på en ny nacelle og hans projekt bliver måske forsinket !

søndag den 18. december 2011

Krise giver mindre affald !

Krisen får danskerne til at forbruge mindre. Færre fladskærme, åbne samtalekøkkener og bunker af byggeaffald betyder mindre emballage og storskrald i kommunerne. To nye rapporter fra Miljøministeriet konkluderer, at der er et markant fald i mængden af affald og forbruget af emballage fra 2008 til 2009.
Ambitiøst mål i hus før tid
Det er lykkedes kommunerne at indfri målsætningerne for genanvendelse og deponering af affald før tid. Det oprindelige mål var 65 procents genanvendelse af affald i 2012, men det er allerede opnået i 2009, hvor Danmark genanvender rundt regnet 69 procent af den totale mængde affald.- Den nye rapport viser også, at 2012-målet for mængden af affald, der må deponeres, blev nået allerede i 2009, hvor kun 6 procent af Danmarks affald blev deponeret.- Statistikken viser desuden, at kommunerne for første gang nogensinde har nået målet for mindst 25 procent genanvendelse af storskrald. - Hvorfor er det ikke lige at vi udnytter denne viden international. Vi må have en basis viden om genbrug der er guld værd. Som både kunne hjælpe miljøet i mange andre land og som kunne bidrage til den kriseramte danske økonomi.

lørdag den 17. december 2011

Opslag eller søgning !

I dag fik vi telefon bogen for Rødding ( Det post nummer vi hører under ) - Selvfølgelig slog jeg lige op og kiggede om konen og jeg var registreret korrekt. - Men så tror jeg også at det er sidste gang nogen slår op i denne bog.
Jeg ved godt at nogle få endnu ikke har en computer, og at den del af befolkningen nok også har en alder, at de er vant til en telefon bog. Men det må snart være slut med denne form for opslagsværk. Det er både hurtigere - nemmere - mere praktisk og med mange flere options at bruge nettet.
FAKTA - SKREVET PÅ FORSIDEN !
66 % af den danske befolkning bruger fagregistret i Mostrup vejvisere min. årligt - Mens 22 % Bruger det min. månedligt" - Det er en rimelig oplysning. Men vender man det om er det 33 % der aldrig bruger bogen - Og 66 % der slår op en gang om året ( Måske for at se om de selv er registreret rigtig ) - Så set miljø mæssig, så er her et voldsom ressurce spil. Papir - trykning - transport - og derefter affald.


fredag den 16. december 2011

Din numse vokser når du sidder ned !

Når vi sidder eller ligger ned, bliver dele af kropsvævet presset af den vægt, der hviler oven på det. Det kan øge fedtproduktionen.
Vi ved godt, at det er vigtigt for helbredet, at man bevæger sig. Når vi er aktive, forbrænder vi den energi, vi har indtaget igennem mad. Når vi undlader at bruge kroppen aktivt, bliver den overskydende energi lagret som fedt. Nu viser et nyt studie, at alle timerne på kontorstolen og sofaen derhjemme i sig selv kan øge fedtproduktionen i de dele af kroppen, som vi sidder eller ligger på. For fedtcellerne bliver livet som dovenkrop en slags aktiv inaktivitet, som gør, at kiloene sætter sig hurtigere på kroppen. Fedtceller modnes nemlig hurtigere og producerer op mod 50 procent mere fedt, når de bliver udsat for lange perioder med såkaldt mekanisk deformation. Med andre ord skrues der op for fedtproduktionen i det kropsvæv, vi lægger vores vægt på, når vi sidder eller ligger ned. Endnu en negativ effekt af den moderne, stillesiddende livsstil.
Fedme er mere end bare en kalorie ubalance.
"Cellerne reagerer også på det mekaniske miljø. Fedtceller producerer flere og hurtigere triglycerider, når de bliver udsat for statisk mekanisk deformation", siger professor Amit Gefen. Han mener, at dette demonstrerer endnu en negativ effekt ved vores moderne, stillesiddende livsstil. Gefen arbejder egentlig med at undersøge de kroniske sidde- og liggesår, som plager patienter, der er nødt til at sidde i rullestol eller ligge i en seng. Muskelsvind er en almindelig bivirkning ved inaktivitet over lang tid. Da Gefen studerede MRI-billeder af muskelvævet hos patienter, som var lammede på grund af skader på rygmarven, bemærkede han noget. Deformerede celler udviklede 50 procent mere fedt.
I laboratoriet stimulerede han forløbere for fedtceller med glukose eller insulin, for at de skulle begynde udviklingen mod fedtceller. Cellerne blev derefter placeret i en konstruktion, som deformerede cellerne. Forskerne gjorde dette ved at sætte cellerne fast i et elastisk og fleksibelt vækstmedie. Nogle af cellerne blev udsat for konstant deformation over lange tidsperioder, som svarer til lange ligge- og siddeperioder. Dette blev kontrolgruppen med celler ikke udsat for. Der blev dannet små dråber af fedtstoffer i begge cellegrupper, men efter to uger med konstant deformation, havde den deformerede gruppe udviklet flere og større dråber. Da cellerne var færdigudviklede efter 3-4 uger, havde den deformerede gruppe udviklet 50 procent mere fedt end kontrolgruppen.
Kan aldrig skade at bevæge sig lidt.
Ifølge Gefen er dette studie det første, som ser på fedtceller, mens de udvikler sig, og samtidig tager højde for den mekaniske deformation. "Det ser ud til, at lange perioder med statisk mekanisk deformation på grund af kroppens vægt, når vi sidder eller ligger, fører til øget produktion af fedtstoffer", siger han i pressemeddelelsen. Det betyder, at vi skal tænke på cellernes mekaniske miljø ud over at tælle de spiste og forbrændte kalorier, mener Gefen.

torsdag den 15. december 2011

Ros skal der til !

Medarbejdere, der ikke oplever balance mellem indsats og belønning på arbejdspladsen eller er usikre på deres job, har øget risiko for at få psykiske helbredsproblemer. Det viser et nyt forskningsprojekt, 'Psykosocialt arbejdsmiljø, psykisk helbred og arbejdsevne', skriver Videncenter for Arbejdsmiljø.
Resultatet viser, at ansatte, der for eksempel ikke oplever at blive belønnet i forhold til den indsats, de yder på jobbet, har øget risiko for nedsat selvvurderet helbred og søvnforstyrrelser. Og ansatte, som er usikre på, om de kan blive i deres job, har øget risiko for at skulle i behandling med antidepressiv medicin.
Derfor er det vigtig for mig at rose mine medarbejdere. Det skal ikke være en tom ros, bare for at rose. Der skal selvfølgelig være et indhold. Men vi glemmer rigtig tit at sige tak, eller give vores folk et klap på skulderen - Ja, bare en diskret tommelfinger op. - Det betyder meget mere end man umiddelbart selv tror. Og det gode er også, at gennem en rose kultur, bliver folk meget mere positiv tænkende, og bliver modigere til at springe ud i nye opgaver.

onsdag den 14. december 2011

Bison på Bornholm !

Miljøministeriet genindfører den europæiske bisonBornholm. Bisonerne skal indgå i et avlsprogram, der skal redde arten fra at uddø. I 2012 vil en lille flok af den europæiske bison blive transporteret fra Polen til skoven Almindingen på Bornholm. De i alt syv bisoner skal indgå i et avlsprogram, der skal redde den europæiske bison fra at uddø. Projektet, der har været fire år undervejs, bliver nu muligt takket være en bevilling på fire millioner kroner fra Villum Fonden.
Fuld adgang for offentligheden.
De syv bisoner, seks køer og en tyr, skal leve de første fem år i en 200 hektar stor indhegning, hvor i alt seks kilometer hegn med låger og rister skal sørge for, at øens trafik kan passere området. Offentligheden vil have fuld adgang til området, da den sky bison ikke er farlig for mennesker. Bisonerne vil jævnligt blive kontrolleret af Naturstyrelsen og dyrlæger. Der vil blive indsamlet informationer om bisonens indvirkning på naturen, friluftslivet og dyrenes trivsel. Når projektperioden udløber, vil bornholmerne få mulighed for at beslutte, om øen fortsat skal have bisoner på Bornholm, eller om avlsarbejdet skal fortsætte i andre lande.
Tilbage i 1920'erne var der næsten ingen vilde bisoner tilbage i Europa, men takket være et målrette avlsprogram baseret på 12 dyr fra europæiske zoologiske haver, så er det lykkedes at få en bestand på et sted mellem 2.500 og 3.000 dyr på benene. Naturstyrelsen bygger et sikkert hegn, som har alarmer, der går af, hvis der går hul på hegnet. Skulle dyrene flygte, vil de blive bedøvet og fragtet tilbage til indhegningen.

Boller fra Kohberg !

Var i sidste uge sammen med mit sikkerhedsnetværk i region Syd. En samling af arbejdsmiljøleder, fra flere forskellige virksomheder i det syd og sønder jyske - Samt Fyn. Vi er en broget forsamling, og vi er vidt forskellige steder i vores arbejde med sikkerhed og miljø. Men vi får bestemt noget ud af at være sammen i dette netværk. Får udvekslet erfaringer, og man får den nære kontakt. Og det er netop nøglen til succes. For i mit erhverv er det godt at vide, hvem der ved hvad - For derved har man en guldgrube af viden, som man kan trække på og arbejde med. Og så er det også lidt sjovt, at der sidder 4 sikkerhedsfolk, som er "gamle" kollegaer fra mine tidligere jobs.
Vi var samlet på brødfabrikken Kohberg i Bolderslev. Et bageri i kæmpe format. De kan, blandt meget andet, lave 18.000 boller i timen - 35.000 rundstykker i timen og 25.000 spandauer i timen. ( Og brugte 1850.000 kg gær om året ) Mængde som man bliver nød til at se, for at forstå.
En meget flot og ren fabrik / Bageri, hvor der er kælet for kvaliteten. Og deres slogan: " Hvad skal jeg sige......... Boller fra Kohberg ! " Sidder helt i skabet. Som bonus , så havde de en skøn lugt af nybagt brød over alt. ( Og deres helt egen byskilt - Se billedet )

tirsdag den 13. december 2011

Reddet i land !

Så kom vi igennem livredder prøven - Eller bassin prøven, som det kaldes i dag. - Sønnik og jeg har gået til træning de sidste mange mandag - Og jeg har flere gange være "tæt på at drukne".

NU var aftenen så oprundet, hvor prøven skulle stå, og jeg gik ydmyg til opgaven. Det var dog ikke så slemt, som jeg havde frygtet. Og efter 20 minutters hårdt arbejde, var den fysiske del overstået. Den efterfølgende teori prøve var en formsag, da det her er basisk viden og snus fornuft der tæller.

Sønnik var, som altid når vi har med vand at gøre, meget overlegen. Og han så slet ikke forpustet ud da vi var færdig. Her kan jeg godt mærke alderen trykke....... Men skidt ! - Jeg bestod, og har nu igen papir på at jeg kan være livredder i en svømmehal. Skulle man være rigtig sej, så skulle man måske tage kyst livredder prøven.

Gamle Ole´s far !

Op til jul plejer jeg at forkæle mig selv med en rigtig god og stærk ost. Og "Gamle Ole" - Har flere gange været den foretrukne. Men denne gang så jeg en "Gamle Ole´s far" !!!!!!!!! - - Ja - Ja, jeg har ikke købt den endnu, men den lyder virkelig stærk. Så det bliver nok den der kommer med hjem i år. Og den er, som sædvanlig, henvist til garagen, da den forpester hele køleskabet ( Siger resten af familien )
Jeg kan huske fra min til i Mejeri Branchen, at en mejerichef og jeg købte en "Gamle Ole" omkring september. Fik den rullet ind i noget sække lærred og lagt ned i mejeriets kælder. Så til juletid, fandt vi den frem igen. Vi måtte skære cirka halvdelen væk, da det nok ikke var egnet som menneske føde. Men resten........... Jeg siger bare............. Det var guf. - Der var ingen der hjemme, som havde lyst til at smage. Men hvad gør det. Så havde jeg det hele for mig selv.

mandag den 12. december 2011

Grøn fjernvarme !

I dag havde var der en event på fabrikken, hvor vi fejrede at vi nu er helt grønne på fjernvarme. Ringkøbing - Skjern kommune har en 2020 plan, hvor de prøver at fremme deres tilbud til borgere og virksomheder, så de kan få grøn fjernvarme. Fjernvarme selskabet er ejer af verdens anden største solvarme anlæg. Denne energi kilde, kombineret med en større mængde biogas, har gjort at de i 2020 vil være selvforsynende med grøn energi.

En meget ambitiøs plan, med meget klare visioner og mål. De kan gå hen og blive duksen i klassen af kommuner, hvis det lykkes. Og så er det selvfølgelig også et godt mål for min virksomhed, da vi lever af at lave grøn energi.

Var den virkelig miljøvenlig !

Så fik jeg taget mig sammen og købte en ny opvaskemaskine. Jeg har eller gået længe og ærgret mig over situationen
Da vi flyttede til Sønderjylland, bestemt vi os for, at nu skulle den have hele armen med nye hvidevarer. - Mest strømbesparende - Mest vandbesparende - Super støjsvag og hvad ved jeg. Så tørretumbler - vaksemaskine og opvasker var skrald dyre, men også af højeste kvalitet. ( Opvaskeren målte graden af skidt i første hold skyllevand - Og vaskede derefter lige nøjagtig det der skulle til, for at få servicen ren. )
MEN allerede efter 2½ år begyndte opvaskeren at drille. Jeg har haft flere forskellige til at se på maskinen. En havde dem med hjemme på værkstedet - En så på maskine her hjemme. Der var endda en "sort" elektriker som kiggede forbi. Men lige meget hjalp det. Den var simpelhen for avanceret til at de kunne regne fejlen ud. ( Varmelegemet slog til og fra - døren sprang op - den tog ikke vand nok ind - Og det var alt sammen periodisk )
Nu har jeg så taget tyren ved hornene og købt en ny. Den nye maskines største kvalitet er at den er billig. Og at jeg ikke bliver træt af at den går i stykker om 2½ år.
Og så har jeg nok heller ikke været ret miljø venlig med den " gamle " maskine. Den har godt nok sparet strøm og vand i en periode - Men den er nu en skrot maskine, som har krævet mange resurser at bygge - og kræver mange resurser at adskille igen. Og den har kun haft en nyttetid på 2½ år. Sådan en livscyklus vurdering kan da ikke være miljøvenlig.

søndag den 11. december 2011

Julemænd med fart på !

Så var der julemandsløb i Vejen. Og jeg havde lokket sønnik med på turen. Vi delte ruterne mellem os. Han tog de tre kilometer og jeg tog de seks kilometer. Vejeret var med os. ( Ikke snevejr - Som julemanden nok havde foretrukket ) - Der var hele 155 mand / damer som havde samlet udfordringen op, og meldt sig til løbet.
Og det er et helt speciel syn at se 155 mennesker, alle klædt ud som julemænd - Komme løbende gennem gaderne i Vejen.
Det er lige nøjagtig sådanne skæve og homuristiske arrangementer, der skal til for at få løbe motion til at være andet end hårde træningspas og ømme muskler. Her får man også rørt latter musklerne og noget at snakke om. Resultater og tider er ikke vigtige, hvilket kan ses tydelig Her3
Så til alle jer fra alle os.... Kom med til næste år. Det er HO - HO - HO - Julemandssjov !

Kan man kilde sig selv !

At blive kildet er noget underlig noget. Det stammer fra vores urhjerne, der har en refleks som fortæller os, at vi skal flyttet os hurtig, hvis vi pludselig mærker et eller andet der kravler eller berører vores hud. ( Måske et farlig insikt eller en slange ) - Men vores forstand ved godt at det ikke er tilfældet når nogen kilder os, så forstanden beroliger urhjernen med latter !
Og så er det også så praktisk indrettet, at vi griner sammen med dem vi har det godt sammen med ( Når de kilder ).
Men det kan ikke lade sig gøre at kilde sig selv.......... Godt nok kan forstanden berolige / snyde urhjernen. Men vi kan ikke få hjernen til at snyde sig selv og tro at en anden person berører vores krop, når det er os selv. Vi kan let mærke berøringen. Det kan også føles behagelig / ubehagelig. Men vi behøver ikke at grine for at berolige os selv....... Vi ved jo godt hvad det er der røre ved vores hud.

lørdag den 10. december 2011

Vinterdæk støjer !

Så fik jeg sat vinterdæk på bilen. to små timer i indkørslen og sommer "sutterne" var byttet ud med sne "sutterne".
Jeg håber selvfølgelig ikke at jeg får brug for det ekstra greb der sidder i disse dæk ( Det betyder nemlig at jeg har kørt for stærkt - for tæt på en anden eller bare overvurderet mine og bilens evner ) - Men tager jeg den lange vej til arbejde i betragtning, så er det nok en speciel god ide at have denne sikring. En ting jeg dog ikke kan vende mig til er dækstøjen. Når man nu hele sommeren kører i en rimelig støjsvag bil, og så pludselig har en "knurrende" kørsel. Det er træls.
Jeg kan huske fra mine unge dage, at jeg brugte denne larm på en positiv måde. Når jeg kørte lastbil om natten, og temperaturen lå omkring frysepunktet, så slukkede jeg radioen og rullede vinduet lidt ned. Man kunne tydelig hører dækstøjen, men lige når vejen gik fra fugtig til isglat, så forsvandt støjen. Det var en super advarsel om, at nu skulle man skifte køreteknik. - - - At jeg så kunne få træk i nakken var det næste problem !

fredag den 9. december 2011

Har du råd til folkekirken !

Dette skal bestemt ikke være en opfordring til at melde sig ud af folkekirken. Men jeg må alligevel sige, at jeg blev slemt chokeret over, hvor meget jeg betaler til denne institution. Hvis du trykker HER. / Og trykker midt på siden. Så vil du komme frem til en beregner, hvor du kan finde dit bidrag. Først finder man sin kommune - Så trækker man en curser op til den indkomst man har i dag - Og til sidst trækker man en curser op til den række år man regner med at være på arbejdsmarked endnu. - Så bliver man slemt overrasket ! - Der er endda indsat tre forslag til, hvad man eller kunne få for lige det beløb som du spenderer på folkekirken.


Jeg er ikke ateist, men de mange historier om en folkekirke der ødsler med pengene - Med præster der ikke vil vie fraskilte eller præster der bruger deres stilling til at være " bedre vidende" i den offentlige debat, gør nok alligevel noget til. At jeg syntes at beløbet er højt. Jeg skal helt sikker ikke lave en Cost benefit beregning på sagen. Så var min andel helt sikkert blevet brugt på noget andet !


torsdag den 8. december 2011

Det kan kun gå galt !

Jeg hader når konen står og prøver et stykke tøj ( Opdager jeg det tids nok - så skynder jeg mig at flygte ) - For det er så sikkert som amen, at hun spørger: "Ser jeg tyk ud i denne ?" - Og det kan kun gå galt ! - For siger jeg: " Nej bestemt ikke" - Så svarer hun. " Det er bare noget du siger for at please mig"........ Og siger jeg: " Ja, en smule" - Så er fanden da først løs. Kvinder kan ikke være bekendt at sætte os mænd i disse situationer.


Mænd mener det der står på linjen - Mens kvinder forstår hvad der står mellem linjerne. Det gør virkelig kommunikation til en svær sag. Når det bliver rigtig svært, siger jeg ofte: " Ingen kommentar" - For ikke at sige noget forkert. Det bliver så ofte tolket som: " Er du slet ikke interesseret" - Eller " Er du sur ! ".

Syv tegn på at du trænger til ferie !

Du hader bare mandage.

Mange oplever, at de må slæbe sig på arbejde efter weekenden. Men hvad mange ikke ved er, at mandags trætheden er det første tegn på, at du er ved at brænde ud af stress. Når weekenden ikke er nok til at få hvilet ud, bør det få advarselsklokkerne til at ringe.

Trætheden overmander dig.

Kronisk træthed hele ugen er tegn på, at kroppen har brug for længere tid til at restituere. Så når du begynder at falde i søvn i toget på vej hjem eller i mødelokalet hos kunden, er det tid til ferie.

Det kan ikke gå hurtig nok.

Du spiser frokost, mens du ser rapporter igennem, og du når lige lidt motion i frokostpausen. At udnytte tiden effektivt er en god egenskab, men når du begynder at græde over fem minutters forsinkelse i metroen eller går amok, hvis kassekøen i Føtex er for lang, er det tegn på, at det er tid til at geare ned.

Koncentrationen er væk.

Du glemmer din taske på toilettet, og du irriterer kollegaerne ved at glemme kaffefiltret og lave kaffekatastrofer i køkkenet. Lyder det bekendt, og har du svært ved at sidde stille og koncentrere dig, så book en ferie sydpå.

Du føler dig utilpas.

Er du plaget af en eller flere af følgende sygdomme: svimmelhed, hjertebanken eller generelt ubehag? Så har du bestemt brug for en længere ferie.

Alle irriterer dig.
Dagdrømmer du om at smadre din computer med et baseballbat eller kaste stole gennem mødelokalet, så bør du straks investere i et håndklæde og nyt badetøj.

Du er tude Marie.

Begynder tårerne at pible frem, når printeren løber tør for papir? Eller føles det som verdens undergang, når du bliver sat til at rydde op i køkkenet på arbejdspladsen? Det er helt normale tegn, når du er stresset, så gør dig selv og kollegaerne en tjeneste og tag en god, lang ferie.

onsdag den 7. december 2011

Mere sulten efter svømning end løb !





Nu ved jeg hvorfor jeg altid er sulten efter svømmetræning, men jeg nemt kan springe et måltid over, når jeg har løbet en tur.


Intensiteten af træningen afgør, hvor sulten man bliver. Når man træner på land, så arbejder kroppen ofte med en større belastning, end den gør i vand. Og en større belastning betyder, at der strømmer mere blod til musklerne end til mave og tarmsystemet. Altså: Jo højere intensitet man arbejder med, jo mere bliver mave og tarmsystemet sat ud af funktion, fordi blodet bliver ledt ud til de arbejdende muskler. Det er derfor man bliver mindre sulten af at løbe. I vand er belastningen af kroppen mindre, og man bruger typisk de små muskelgrupper. Derfor er intensiteten ikke så høj, når det gælder almindelig motionssvømning. Mave og tarmsystemet får derfor det blod, det skal have, til at nedbryde maden, og derfor bliver man mere sulten af at svømme end af at løbe.

tirsdag den 6. december 2011

Kæmpe kinesisk nytårsraket - på afveje !

Forsøg på at få den uheldsramte russiske marssonde Phobos-Grunt op i en højere bane ser ud til at være slået fejl. Situationen ser derfor meget dyster ud for Phobos-Grunt, der blev opsendt 8. november, men aldrig som planlagt kom af sted mod Mars.
I sidste uge lykkedes det flere gange for en satellit-antenne i Perth i Australien drevet af det europæiske rumagentur (ESA) at få kontakt med Phobos-Grunt. Men de kunne ikke overtage styring af sonden. Nogle mennesker tror at sondens fiasko er knyttet til en Alien invasion. Og det er derfor styringen ikke virker.
Mere reakistisk er det dog at sonden og dens rakettrin vil genindtræde i Jordens atmosfære og delvist brænde op - formentlig i januar eller februar næste år. Med rakettrin og brændstof vil der være tale om ca. 13 ton, der ukontrolleret vender tilbage til Jorden. Størsteparten - herunder det giftige brændstof - vil dog formentlig gå til grunde på vej gennem atmosfæren. Sondens mission var ikke at undersøge Mars, men derimod dens største måne, Phobose. Det var meningen at Phobos-Grunt skulle lande på Phobos i februar 2013, indsamle prøver og sende dem hjem til Jorden i en kapsel. Det er dog ikke kun planerne om at få fingre i prøver af Phobos, der er gået i vasken. Med på rejsen er nemlig også den første kinesiske marssonde, Yinghuo-1, der skulle bringes i kredsløb om den røde planet.

mandag den 5. december 2011

Bananfluen bor i mine potteplanter !

Nu gik jeg ellers og troede at bananflue kom sammen med bananen..... Men nej...... Den er allerede i mit hjem. Den bor i potteplanter og andre steder, hvor der er lidt rådden vegetation. Men de er bare så små og jeg har almindeligvis ikke rådden frugt liggende fremme, så derfor ser jeg dem ikke i hverdagen.

Men når jeg så køber en klase bananer, og lægger dem frit fremme i frugtskålen ( Konen mener at bananerne ikke har godt af køleskabet ) - Så komme de små bæster frem. De har åbenbart en eminent lugtesans og kommer nærmest stormende hen til mine bananer. Jeg har læst, at det tager ca. 10 dage fra fluen lægger æg, til der er en nye fluer ( Mange fluer ). Men det kan man også godt komme op på, da vi jo normalt køber de hårde bananer ( Så er vi sikker på at de kan holde indtil vi får spist de sidste i klasen ) - Jeg læste dog også at bananfluerne ikke udgør nogen farer, så jeg må se dem som en reminder på at jeg ikke er super god til at få spist mine bananer i tide.

Hello - Det er Telenor !

Jeg skulle skifte internet betaler, da jeg har skiftet job. Det betød at min internet forbindelse blev lukker ned ( fra min tidligere arbejdsgiver ) Og blev åbnet op ( på min nuværende arbejdsgiver. ) Og det varendda så smart, at det var den samme internet udbyder - Telenor - Så jeg troede at de bare svitsede fra den ene til den anden uden at jeg opdagede det.............

MEN NEJ!............. To dage før skiftet, fik jeg tilsendt en ny router, nøjagtig magen til den jeg havde i forvejen. Og den 29. november slukkede de for internettet. Jeg skyndte mig at sætte den nye router op, men kunne ikke få den til at virke. Så jeg greb knoglen og ringede til Telenor.... Og jo, de kunne godt se at mit internet var slukket en dag for tidlig. Jeg spurgte så: " Kan man tænde det igen" - Jo - ja, men så er der et gebyr på........ Ok. Kan man så ikke bare tænde for min ny aftale den 30. november....... Øh - Nej, for der er først betalt fra den 1. december.....

Jeg var lige ved at hidse mig op, men det var dog ikke service medarbejder " Thomas" skyld.... Og jeg døde ikke af at undvære internettet et døgn. Men det er en utrolig dårlig service. Det virker som om deres detaljestyring er elendig og at de sparer på 5 øren, mens kronerne triller ud af kassen. De kunne have sparet en ny router ( Jeg skrev faktisk til dem - først på måneden - At jeg havde alt udstyret ) - Og de kunne have lavet et svits over, så jeg ikke havde mærket nogen forstyrelse.

søndag den 4. december 2011

Zymelin afhængighed !

Nu har jeg efterhånden døjet med en tilstoppet næse i mere en 5 - 6 måneder. Sådan lidt off / on. Det er til at holde ud om dagen, da fokus er på mange andre ting. Og jeg ved også at en gang løb eller cykling får åbnet op. Så her er kuren klar.
.. MEN om natten, når jeg skal sove er det noget helt andet. Her bliver man tør i munden - vågner flere gange og tankerne kan slet ikke flytte sig væk fra problemet. Jeg har så tyet til vidunder midlet "Zymelin" - Og det har da også hjulpet meget. Nu tror jeg så bare at der efterhånden er indtråd et afhængighedsforhold til dette middel. Jeg kender virkningen og kan engang imellem falde for fristelsen til at bruge det i hverdagen. Det er noget rigtig skidt ! - Jeg har normalt lidt ekstra snue, når jeg har trænet i klorvand ( svømmehal ) - Men det syntes jeg også er taget til. ------
Nu tog jeg så tyren ved hornene og gik til læge. ( Ud fra devisen - Mænd har kun dødelige sygdomme ) - Så er det ikke der jeg kommer ret tit. Han kiggede på problemet - Udskrev 3 små piller - ( Ja. kun 3 ) - Og efter tre dage havde problemet næsten fortaget sig. Nu kan man så være nok så bagklog, og sige noget om dumme mænd eller læge forskrækkelse. Det må andre bedømme. Men jeg skulle nok have besøgt ham noget før. Det havde sparet mig for mange snot ture og mange forstyrrelser om natten !