fredag den 30. december 2011

Snyd dig selv og bliv slank igen !

Farven på servicen og dugen kan påvirke, hvor meget du læsser over på din tallerken, lyder det fra et studie, der er offentliggjort i tidsskriftet Journal of Consumer Research. Således tyder det på, at man lægger ekstra meget på tallerkenen, når den har samme farve som maden.Forskerne Koert Van Ittersum stod bag forsøget, der havde deltagelse af 47 studerende. Forsøgsdeltagerne tog mindre mad, når dens farve stod i kontrast til farven på tallerkenen, end når farverne matchede hinanden. For eksempel tog deltagerne mere spaghetti på en hvid tallerken end på en rød.
Årsagen er Delboeuf_illusion
Forklaringen er måske det samme optiske bedrag, som gør, at vi også ser ud til at putte mere mad på en stor tallerken end på en lille. Fænomenet kaldes Delboeufs illusion. Hvis du serverer middag på store tallerkener, vil dine gæster måske tænke, at du har været karrig med portionerne. Det er nemmere at få en lille tallerken til at se bugnende og fuld ud, selv om der er samme mængde mad på som på den store tallerken. Fænomenet kan du for eksempel se i illustrationen på billedet. Den sorte prik, som i dette tilfælde illustrerer maden, ser større ud i en lille cirkel end i en stor. Men farve påvirkningen gælder ikke kun samspillet mellem mad og tallerken. Farveforholdet mellem tallerken og underlag som dugen eller bordpladen havde også betydning for portionsstørrelsen. Dette kan formentlig også forklares med Delboeufs illusion, siger forskerne. Vælg den rigtige farve og størrelse. "Hvis du lægger en hvid tallerken på en hvid dug, forsvinder lidt af illusionen, fordi du fjerner den ydre cirkel og kun fokuserer på den indre" forklarer van Ittersum. Hvis du trænger til at begrænse dit madforbrug, kan du måske snyde dig selv til at tage lidt mindre portioner ved at vælge service og underlag i den rigtige størrelse og farve, selv om du godt er klar over illusionen.
Hvis du vil reducere dit indtag af usund mad, bør du vælge en tallerken, som virkelig kontrasterer farven på denne mad. Anderledes, hvis du vil spise mere af den sunde mad. Så bør du derimod tage en tallerken, som i mindre grad kontrasterer farven på maden.
Det lyder fantastisk nemt - Det kræver ikke den stor tilbageholdenhed - eller sult fornemmelse. Bare lige køkken planlægning.

Ingen kommentarer: