fredag den 16. december 2011

Din numse vokser når du sidder ned !

Når vi sidder eller ligger ned, bliver dele af kropsvævet presset af den vægt, der hviler oven på det. Det kan øge fedtproduktionen.
Vi ved godt, at det er vigtigt for helbredet, at man bevæger sig. Når vi er aktive, forbrænder vi den energi, vi har indtaget igennem mad. Når vi undlader at bruge kroppen aktivt, bliver den overskydende energi lagret som fedt. Nu viser et nyt studie, at alle timerne på kontorstolen og sofaen derhjemme i sig selv kan øge fedtproduktionen i de dele af kroppen, som vi sidder eller ligger på. For fedtcellerne bliver livet som dovenkrop en slags aktiv inaktivitet, som gør, at kiloene sætter sig hurtigere på kroppen. Fedtceller modnes nemlig hurtigere og producerer op mod 50 procent mere fedt, når de bliver udsat for lange perioder med såkaldt mekanisk deformation. Med andre ord skrues der op for fedtproduktionen i det kropsvæv, vi lægger vores vægt på, når vi sidder eller ligger ned. Endnu en negativ effekt af den moderne, stillesiddende livsstil.
Fedme er mere end bare en kalorie ubalance.
"Cellerne reagerer også på det mekaniske miljø. Fedtceller producerer flere og hurtigere triglycerider, når de bliver udsat for statisk mekanisk deformation", siger professor Amit Gefen. Han mener, at dette demonstrerer endnu en negativ effekt ved vores moderne, stillesiddende livsstil. Gefen arbejder egentlig med at undersøge de kroniske sidde- og liggesår, som plager patienter, der er nødt til at sidde i rullestol eller ligge i en seng. Muskelsvind er en almindelig bivirkning ved inaktivitet over lang tid. Da Gefen studerede MRI-billeder af muskelvævet hos patienter, som var lammede på grund af skader på rygmarven, bemærkede han noget. Deformerede celler udviklede 50 procent mere fedt.
I laboratoriet stimulerede han forløbere for fedtceller med glukose eller insulin, for at de skulle begynde udviklingen mod fedtceller. Cellerne blev derefter placeret i en konstruktion, som deformerede cellerne. Forskerne gjorde dette ved at sætte cellerne fast i et elastisk og fleksibelt vækstmedie. Nogle af cellerne blev udsat for konstant deformation over lange tidsperioder, som svarer til lange ligge- og siddeperioder. Dette blev kontrolgruppen med celler ikke udsat for. Der blev dannet små dråber af fedtstoffer i begge cellegrupper, men efter to uger med konstant deformation, havde den deformerede gruppe udviklet flere og større dråber. Da cellerne var færdigudviklede efter 3-4 uger, havde den deformerede gruppe udviklet 50 procent mere fedt end kontrolgruppen.
Kan aldrig skade at bevæge sig lidt.
Ifølge Gefen er dette studie det første, som ser på fedtceller, mens de udvikler sig, og samtidig tager højde for den mekaniske deformation. "Det ser ud til, at lange perioder med statisk mekanisk deformation på grund af kroppens vægt, når vi sidder eller ligger, fører til øget produktion af fedtstoffer", siger han i pressemeddelelsen. Det betyder, at vi skal tænke på cellernes mekaniske miljø ud over at tælle de spiste og forbrændte kalorier, mener Gefen.

Ingen kommentarer: