tirsdag den 20. december 2011

Hvad vejer et tons CO2 !

Et ton CO2 vejer naturligvis et ton – men det fylder forskelligt, alt efter hvor det befinder sig. Ligesom med vand, sodavand eller øl, der udvider sig når det fryser til is. Både tryk og temperatur har betydning for, hvor meget et ton CO2 fylder. Men ved almindelige forhold her på jorden, fylder 1 ton CO2 ca. 540 m3. Det betyder, at hvis du skal fylde et værelse med et ton CO2, skal du leje et værelse, der er 8 meter langt, 8 meter bredt og 8,4 meter højt.
Hvor meget vejer CO2 - molekyler.
En ting er, hvor meget CO2 fylder. Noget andet, hvordan man finder ud af, hvor meget det vejer. Skal man veje CO2, må det ske ved at beregne vægten af gassens bestanddele – det, man kalder gassens molekyler. Når kemiingeniører skal veje molekyler, sker det i måleenhed ’mol’. Et mol svarer ca. til: 6*10^23 molekyler. Og vægten af 1 mol CO2 er 44,01 gram.
Et ton CO2 er mest bare PR.
Men ’mol’ er nok for de fleste et mærkeligt begreb at forstå. Og det er faktisk også grunden til, at politikerne snakker så meget om CO2-ton. Alle har nemlig hørt om 'et ton', forklarer kemiingeniør Flemming Frandsen."Der er et ikke ubetydeligt PR-argument indover snakken om CO2-ton. Man forestiller sig formentlig, at det er nemmere for folk at forstå, når man taler om ’ton’ frem for ’mol". Men selvom kommunikationsfolk og politikere har skiftet mol ud med ton, er det stadig svært at forholde sig til, hvad et ton CO2 er. Der findes dog programmer på nettet, som kan gøre de luftige CO2-ton lidt mere konkrete. Hvis du vil undersøge, hvad du kan gøre i din hverdag for at spare et ton CO2, kan du for eksempel lege med Dong Energys CO2-beregner.

Ingen kommentarer: