tirsdag den 6. december 2011

Kæmpe kinesisk nytårsraket - på afveje !

Forsøg på at få den uheldsramte russiske marssonde Phobos-Grunt op i en højere bane ser ud til at være slået fejl. Situationen ser derfor meget dyster ud for Phobos-Grunt, der blev opsendt 8. november, men aldrig som planlagt kom af sted mod Mars.
I sidste uge lykkedes det flere gange for en satellit-antenne i Perth i Australien drevet af det europæiske rumagentur (ESA) at få kontakt med Phobos-Grunt. Men de kunne ikke overtage styring af sonden. Nogle mennesker tror at sondens fiasko er knyttet til en Alien invasion. Og det er derfor styringen ikke virker.
Mere reakistisk er det dog at sonden og dens rakettrin vil genindtræde i Jordens atmosfære og delvist brænde op - formentlig i januar eller februar næste år. Med rakettrin og brændstof vil der være tale om ca. 13 ton, der ukontrolleret vender tilbage til Jorden. Størsteparten - herunder det giftige brændstof - vil dog formentlig gå til grunde på vej gennem atmosfæren. Sondens mission var ikke at undersøge Mars, men derimod dens største måne, Phobose. Det var meningen at Phobos-Grunt skulle lande på Phobos i februar 2013, indsamle prøver og sende dem hjem til Jorden i en kapsel. Det er dog ikke kun planerne om at få fingre i prøver af Phobos, der er gået i vasken. Med på rejsen er nemlig også den første kinesiske marssonde, Yinghuo-1, der skulle bringes i kredsløb om den røde planet.

Ingen kommentarer: