torsdag den 22. december 2011

Kan man få "Mad-tømmermænd" !

Dette spørgsmål presser sig på, før sæsonens julefrokoster for alvor sætter ind.
»Hvis vi snakker 'mad - tømmermænd' i hovedet i stil med dem, vi kender fra alkohol er det nok ikke muligt. Normale tømmermænd skyldes dehydrering, fordi alkohol er vanddrivende og trækker vandet ud af dine celler, hvilket blandt andet giver hovedpine. Og den effekt kan mad ikke give. Man kan dog godt få andre ubehagelige fysiske symptomer af at spise for meget – især hvis overspisningen står på flere dage i træk. ( Egen erfaring ) Den lægelige begrundelse er: »Når man får en stor mængde mad ned i mavesækken og stadig har fyldte tarme efter den sidste julefrokost dagen forinden, kan der ske det, at maden begynder at trænge tilbage op i spiserøret, fordi der ikke er plads til den i mavesækken. Og det kan gøre meget ondt.«
Smerter kan minde om hjertesmerter.
Smerterne opstår, fordi der bag brystbenet er en overgang fra spiserøret til mavesækken, og hvis den udvider sig, vil kroppen forsvare sig mod, at der kommer mad i nærheden af lungerne ved at lave smertefulde sammentrækninger for at presse maden ned igen.
»Faktisk kan smerterne være så stærke, at de minder om hjertesmerter. Vi har en del patienter i julemåneden, som kommer ind, fordi de tror, de har fået et hjerteanfald, men hvor det viser sig, at smerterne rent faktisk bare skyldes alt for meget julemad.« Udtaler Jens Rikardt Andersen fra Københavns Universitet.
Nu bliver det så svært.
Nu begynder tvivlen så at melde sig. Er man til julefrokost og en person pludselig falder om. Er det så på grund af alkohol - Er det mon et hjerte tilfælde, eller har han bare spist for meget. Jeg regner ikke selv med at "guffe" så meget i julen. Men nu er I alle advaret !

Ingen kommentarer: