onsdag den 16. juli 2014

KPI gør os blinde !

Steen Hildebrandt, Professor, Ph.D., Aarhus Universitet, skriver: "Jeg deltog i et møde med en erfaren virksomhedsleder forleden. Vi talte om strategi og ledelse, og pludselig sagde den pågældende leder: "Mange danske ledere og medarbejdere befinder sig i et KPI-helvede." KPI betyder som bekendt Key Performance Indicator (…)
 
Erfarne top-ledere véd, at mange mennesker lever i et sådant væddeløbs- og målingshelvede, hvor man bliver målt på alle mulige og umulige dimensioner, men hvor essensen og sandheden ofte er, at mange af disse målinger og væddeløb fører til mange former for suboptimering i virksomheden (…)
 
Man får man det, man måler på. Det, man ikke måler; det, der ikke iagttages og registreres, får ikke opmærksomhed eller får en reduceret opmærksomhed (…) Det handler i virkeligheden om flere bundlinjer og om helhedsmål, helhedsformuleringer. Jeg siger ikke, at det er let; jeg siger, at det er nødvendigt, hvis man vil helheden, dvs. hvis man vil den suboptimering til livs, der ofte er et resultat af uhensigtsmæssige KPI-formuleringer."
 
( Jeg må give den anonyme leder ret. KPI er en synlig måde at styre på - Men metoden kaster også ofte så meget lys på bestemte mål at andre næsten ligger hen i mørke. Og værst er "røde" KPIér. De er næsten som sorte huller i universet. De suger alt opmærksomhed og forhindre ofte ledelsen i at se det store billede - Og derved sammenhængen i deres KPIér )

Ingen kommentarer: