mandag den 28. juli 2014

Undgå kortproblemer i udlandet

80 millioner gange brugte danskerne sidste år deres Visa/Dankort til at betale med i udlandet, og i år forventes tallet at slå ny rekord. I de kommende uger er der højsæson for kortbetaling i udlandet, og med få forholdsregler kan du undgå at få kortproblemer på ferien.
Danskerne brugte sidste år deres Visa/Dankort 79,7 millioner gange i udlandet, og ifølge Nets forventes tallet at slå ny rekord i år. For mange danskere er betalingskortet det primære betalingsmiddel, når de i løbet af de næste uger rejser på ferie til udlandet og skal afregne eksempelvis hotelovernatninger og restaurantbesøg. Derfor er det mindst lige så vigtigt at have betalingskortene i orden, som det er at huske passet, solcremen og badetøjet.
 
Fem råd før og under rejsen.
1) Husk flere kort
 
 
Det er først og fremmest vigtigt altid at have mere end ét kort med, når turen går til udlandet: - Der er forskel på, hvilke kort forretninger tager imod. Derfor er det altid en god idé at medbringe flere forskellige kort – eksempelvis Visa/Dankort og MasterCard – på rejsen. Det gør dig også mindre afhængig af kortets beløbsgrænse. Men kortene skal opbevares hver for sig, så du ikke risikerer at stå uden betalingsmiddel, hvis du eksempelvis taber din pung. Desuden er det en god ide at tjekke udløbsdatoen for betalingskortene i god tid inden ferien.
2) Betal i lokal valuta
Flere udenlandske forretninger tilbyder at modtage betaling i danske kroner, når du betaler med kort. Og selvom det kan være fristende at afregne i danske kroner, skal du være opmærksom på, at den kurs forretningen anvender, kan være forskellig fra den kurs, banken anvender, og at banken ingen indflydelse har på forretningens omregningskurs. - Husk derfor at forretningen skal oplyse, hvilke gebyrer og hvilken kurs den anvender, inden du godkender en valutaomregning.
3) Pas på forbrugsgrænser


Mange kort har forbrugsgrænser, som kan træde i kraft både på daglig og månedlig basis, og det har den konsekvens, at der midlertidigt ikke kan hæves på kortet: - Ved brug i udlandet er forbrugsgrænsen for Visa/Dankort 20.000 kroner per løbende 30 dage eller 2.000 kroner per dag. Det er vigtigt at være opmærksom på disse grænser, for når de er nået, kan der ikke umiddelbart hæves mere på kortet.
4) Undgå kortmisbrug
Man opfordrer til altid at være opmærksom på sikkerheden – blandt andet ved at beskytte sin pinkode. - Det er en god regel aldrig at lade fremmede være alene med dit kort – hverken på restauranter i forretninger eller lignende. Heldigvis har man efterhånden fået bærbare terminaler mange steder, men hvis det ikke er tilfældet, og tjeneren eller ekspedienten tager dit kort med ud i bagbutikken, så gå med. Det er nemlig muligt efterfølgende at misbruge kortet, hvis kortdataene er blevet noteret, understreger han og tilføjer
- I tilfælde af at du mister dit kort eller får mistanke om misbrug, skal du kontakte din bank eller
kortudsteder med det samme for at få kortet spærret. Man henviser til, at Nets træffes uden for almindelig åbningstid på +45 4489 2929, hvis der er behov for at spærre et kort. Bemærk dog at nogle banker har egne telefonnumre, når det gælder kortspærring.
5) Medbring kontanter
 
 
Selvom betaling med kort ofte forløber uden problemer, kan det være hensigtsmæssigt også at medbringe kontanter. - På udrejsen er det ofte en god idé at have tilstrækkeligt med kontanter til at kunne betale taxaen, give drikkepenge og lignende, siger han og tilføjer: - Er du i tvivl om kontanthævningsmuligheder på destinationen, er der information at finde om verdens pengeautomater på hjemmesiderne visa.dk og mastercard.dk.

Ingen kommentarer: