tirsdag den 10. marts 2015

Tapper du også på dåsen inden du åbner den !


Sodvandsdåser frigiver skum hurtigt
Axel G. Kristiansen. - Rektor på Skandinavisk Bryggerhøjskole, der holder til ved Carlsberg i København, siger:  -  »Jeg kan sige, at der vil komme mere skum op, når man åbner en øldåse, fordi der er store mængder protein i øl. Øllet vil i noget tid generere skum, når trykket i dåsen udlignes, og det kan godt vare et halvt til et helt minut med samme indhold af kulsyre som i en sodavand, fordi der er protein og polyphenoler i.«  -  »I en sodavand vil skummet frigives hurtigt. Det giver et sprøjt i et sekund og siger pift, og så kommer der ikke mere,« siger Axel G. Kristiansen.
 
Betyder det så, at det hjælper eller ikke hjælper at tappe på dåsen?
»Det har jeg ingen mening om. Men for både øl og sodavand er det bedst at holde emballagen i ro, før man åbner den.«
Man ødelægger ligevægten i dåsen

Her er der ingen tvivl hos Bernt Skov Jensen, der er uddannet som både maskiningeniør og brygmester.  -  »Man kan ikke undgå, at det sprøjter, bare fordi man prikker på dåsen. Det gør faktisk problemet værre, for hvis du slår på dåsen, får du ligevægten mellem CO2 og 'headspace' - luften i toppen af dåsen - til at forskyde sig, så der sandsynligvis kommer mere kulsyre ud af opløsningen.«
 
»Man kan sige, at der er en ligevægt, og når du slår på dåsen, forstyrrer du den ligevægt lidt. I bedste fald har det ingen effekt, i værste fald sprøjter den mere. Det er nærmest jordnær fysik,« mener Bernt Skov Jensen, teknisk direktør for Coca-Cola i Norden.
Light-sodvand skummer mere
Bernt Skov Jensen fortæller som et lille kuriosum, at light-sodavand skummer meget mere end sukkersodavand.   -  »Det skyldes, at et typisk sødemiddel som aspartam er et proteinlignende stof, som danner skum, der kollapser langsommere end skum på basis af sukker. Måske kender du det selv fra McDonald's, når du selv fylder sodavand i bægeret. Hvis man tager et lightprodukt, skal du tappe det ad flere omgange, fordi skummet ryger helt op til kanten,« fortæller Bernt Skov Jensen.
Det hjælper altså ikke noget at tappe på hverken sin øl- eller sodavandsdåse.

Ingen kommentarer: