onsdag den 25. marts 2015

Medicinen i din sodavand !

Danske forskere fra diabeteslaboratoriet på Aarhus Universitetshospital har netop fået tilladelse af Lægemiddelstyrelsen til at teste et nyt diabetesmiddel på mennesker. Midlet er baseret på et sødestof fra en brasiliansk urt. Forskerne har for nyligt afsluttet en række undersøgelser, der viser, at midlet kan reducere blodsukkeret med 20 procent, mindske blodtrykket med 12 procent og har en særdeles positiv effekt på blodfedtet - og det vel at mærke helt uden bivirkninger. Midlet er baseret på et naturligt sødestof, steviosid, fra urten Stevia rebaudiana bertoni, som brasilianske indianerstammer har brygget te på igennem de sidste 1.500 år. En stor del af indianerne er født med et defekt gen, der gør, at de udvikler sukkersyge i 30 års alderen. Men fordi indianerne drikker teen flere gange dagligt, kan de holde symptomerne væk. De danske forskere har besøgt indianerne under deres årelange studier af planten, og har derigennem fået et godt indblik i plantestoffernes dosis og effekt.
Sødestoffet er ufarligt
I små mængder er steviosid et velsmagende sødemiddel, der er 300 gange sødere end sukker. Meget grundige toxiologiske undersøgelser har vist, at sødestoffet er kaloriefrit og ufarligt. Selv om WHO for længst har godkendt stoffet som sødemiddel i fødevarer, har EU i årevis nægtet at godkende stoffet. Den eneste forklaring, som forskerne kan finde på afvisningen er, at den internationale sødestofindustri har udøvet lobbyisme i EU. Nu går der imidlertid rygter om, at kræfter i toppen af EU presser på for en godkendelse. Spørger man forskerne, så skyldes kovendingen alene, at Coca Cola har konkrete planer om at bruge stevias sødestoffer i deres light-sodavand.
Læs om Stevia og plantens enestående medicinske egenskaber i temaet Vidunderplanten Stevia:

( Her er måske redningen for alle de overvægtige, som bare ikke kan slippe smagen af sukker. Det ser ikke ud til at indianerne har taget skade, så det burde kunne bruges på længere sigt ) 

Ingen kommentarer: