fredag den 20. marts 2015

Solformørkelse i dag ( fra 9.40 til 11.58 ) !


»Det er en helt fantastisk oplevelse. Det bliver nærmest tusmørke, og fuglene stopper med at synge, fordi de tror, det er nat. Men så kan man til gengæld se den yderste del af Solens atmosfære – koronaen - flamme op. Samtidig træder de mest lysende stjerner frem. Det er en helt eventyrlig og enestående oplevelse,« fortæller professor i astrofysik ved Aarhus Universitet Jørgen Christensen-Dalsgaard entusiastisk.
 
Han har set tre totale solformørkelser i sit liv – ét i Indien, ét i Sydafrika og et tredje i Ungarn. Det er forskelligt fra solformørkelse til solformørkelse, hvor på Jorden man kan opleve Månen opsluge Solen fuldstændigt. - »Solens formørkelse kommer blandt andet an på Månens kredsløb om Jorden, og hvordan Jordens akse hælder i forhold til Solen. Det ændrer sig løbende. Derfor må man rejse efter det, hvis man vil have den utrolige oplevelse,« forklarer Jørgen Christensen-Dalsgaard.
 
Fredag 20. marts 2015 vil der ske endnu en solformørkelse, og vi vil også kunne se den her i Danmark. Desværre får vi ikke den fulde formørkelse at se på vores breddegrader, men den vil være 'dybere', end man har kunnet observere i Danmark i over 50 år. Cirka 83 procent af Solen forsvinder i Månens skygge, få procent mere end det var tilfældet i 1999. Det er nok til at give en utrolig oplevelse, mener Jørgen Christensen-Dalsgaard. - »Sørg for at få fat i et solfilter eller de rigtige briller, og hold øje med Solen. Det er lidt fantastisk at se, hvordan Solen langsomt bliver spist af Månen i en solformørkelse.«
 
 
Solformørkelse 2015: Færøerne får den totale gevinst
Bor du på Færøerne eller i Svalbard i Norge er du til gengæld lidt mere heldig. Der kan man nemlig opleve den totale solformørkelse, og her vil man altså kunne se Solens korona, der er den yderste del af dens atmosfære. - »Når Månen skygger for Solen, får koronaen lov til at stå frem og flamme uden om Månen med et helt uvirkeligt og ubeskriveligt perlemorsfarvet lys. Et billede kan slet ikke indfange det. Det skal opleves,« siger Ole Knudsen, der er tidligere leder af Planetariet i Aarhus og nu holder foredrag om blandt andet solformørkelser. Han har selv set en total solformørkelse flere gange.
 
Selvom både Ole Knudsen og Jørgen Christensen-Dalsgaard har oplevet totale solformørkelser flere gange, så overvejer de begge at tage afsted til Færøerne igen. - »Jeg har stærkt overvejet at tage til Færøerne for også at se det denne gang. Men de fleste rejser og hoteller på Færøerne har faktisk været booket i lang tid, da en solformørkelse er så populært, at folk kommer rejsende langvejs fra,« siger Jørgen Christensen-Dalsgaard.
Videnskabelig interesse for solformørkelse er dalet
Mens totale solformørkelser stadig vækker interesse hos 'almindelige mennesker', så er interessen blandt forskere ikke længere så stor. I dag har man nemlig teleskoper, som gør det muligt at se Solens ydre atmosfære, og på den måde kan man studere den så meget og ofte, man har lyst.  - »For 20-30 år siden var der store ekspeditioner af forskere, der rejste ud, når der skulle finde en total solformørkelse sted, fordi det var det eneste tidspunkt, man kunne studere koronaen,« siger Jørgen Christensen Dalsgaard.  - »I dag er den videnskabelige interesse dalet, men det er stadig et ualmindeligt flot fænomen.«
Solformørkelse 2015: Pas på øjnene!
Det er altid farligt at kigge direkte mod Solen uden at beskytte øjnene, da det kan give permanente øjenskader. Sådan er det også under solformørkelsen 20. marts, fordi nogle af strålerne undslipper Månen. - »Hvis man ikke har fået fat på et solfilter eller nogle briller, der er beregnet til en solformørkelse, inden 20. marts, så kan man også lave et hul i et stykke papir og lade Solens stråler ramme gulvet og vise, hvordan Månen langsomt skygger for Solen,« siger Jørgen Christensen-Dalsgaard. 
 
I Danmark starter formørkelsen klokken 09.40 og varer til klokken 11.58.  Formørkelsen er på sit højeste klokken 10.48, men tiden varierer nogle sekunder, alt efter hvor du befinder dig i landet. Når formørkelsen er på sit højeste, så dækkes 83,45 procent af Solens areal, hvis du er i Aarhus. Længere mod sydøst er procenten lidt mindre og længere mod nordvest er den større - mellem ca. 81 og 85 procent.

Ingen kommentarer: