mandag den 23. marts 2015

Køresyg !


De fleste har prøvet at blive køresyge, og det er ikke spor rart. Maven kører rundt, og kvalmen breder sig i kroppen. Men hvad kommer køresygen egentlig af? -  Først og fremmest forvirres vores sanser. Vores øjne ser indersiden af bilen, som ikke bevæger sig. Men vores øre kan mærke, at vi suser afsted. Vores øre? Ja, den er god nok. I det indre øre sidder 'vestibulærsansen', der giver os en fornemmelse af bevægelse og balance. Herinde er der tre buegange, som kan registrere bevægelser i rummets tre dimensioner. Derudover er der også to hårsække, som indeholder væske. De kan hver især give os en fornemmelse af, om vi bevæger os horisontalt eller vertikalt. Vi kan også få fornemmelsen, når vi sidder i biografen, og kameraet pludselig bevæger sig hurtigt fra et sted til et andet. Her er det vores øjne, der ser bevægelsen, mens vores indre øre fortæller os, at vi sidder stille.
Køresyge beskytter os mod giftig mad
Vores sanser bliver altså forvirrede af de forskellige indtryk i bilen, men hvorfor skal vi også have det ubehageligt? Det vides ikke med sikkerhed, men én teori siger, at forklaringen ligger gemt i evolutionen. Bilen, biografen, flyet og færgen har kun eksisteret de seneste få århundreder. Det er kun et øjeblik i det evolutionære perspektiv.
Men hvad kunne så forvirre vores sanser på denne måde i gamle dage?
En af de få ting var fordærvet eller giftig mad. At spise gift er ikke en særlig effektiv måde at overleve på, så derfor udviklede vi os til at kaste den mad op, der gjorde os utilpas. Deraf opkastfornemmelserne på den lange køretur. Men det er blot én teori, og forskerne ved faktisk endnu ikke, præcis hvorfor vi bliver køresyge. Så indtil videre må du nøjes med denne forklaring. Og husk at kigge ud af vinduet, hvis du får det dårligt i bilen. Det hjælper altså.
Jeg har aldrig selv døjet med køresyge, men har set rigtig mange der har det dårligt. En af de sjove historier var da jeg som ung sejlede til Læsø. Næsten alle var søsyge og ingen spiste af maden i restaurenten - Så os få der havde det ok - fik lov at spise gratis. En anden, og mindre sjov historie er at alle mine bærn har lidt af køresyge. Og at jeg har gjort bilen ren ret mange gange efter deres uheld.

Ingen kommentarer: