mandag den 30. januar 2012

Vitaminpillen på dit morgenbord !

Her til lands spiser vi mange vitaminpiller. Vores entusiasme er så stor, at man anslår, at op mod hver anden af os dagligt sluger en pille med pep i. For at vi kan det, skal de folk, der laver vitaminpillerne, have nogle vitaminer at lave dem af. Men hvor kommer de mange vitaminer og mineraler egentlig fra?Står der mon pilletrillere i hvide kitler ved store gryder og koger appelsinjuice så meget ind, at det kan bruges som C-vitaminkoncentrat i pillerne?
Vitaminpiller så store som fodbolde.
Det er svært at få vitaminerne ud af fødevarerne og isolere dem. Mange af vitaminerne ville gå i stykker i processen, hvis man forsøgte. Og gjorde man det alligevel, ville den pille, man fik ud af det, være på størrelse med en fodbold. Derfor bliver de fleste vitaminer, som man kommer i vitaminpiller, lavet i laboratoriet. Men de ligner fuldstændig dem, som findes i naturen.
Mineraler fra bjergene.
Men du får ikke kun et skud vitaminer, når du sluger en vitaminpille. Pillerne indeholder også mineraler, og dem henter pillefabrikanterne - i modsætning til vitaminerne - fra naturen. Mineraler - som for eksempel kalk - findes i vores kost, men kun i meget små mængder. Derfor er det nødvendigt at finde dem et andet sted, og det sted er bjergvæge. Man tager altså mineralerne fra bjergvæggene, knuser dem til pulver, og frasorterer urenhederne. Men for at mineralerne ikke skal nedbrydes i pillen, tilsættes nogle ekstra stoffer, som er identiske med dem, der gør dem stabile i naturen.
Samles i en pille.
Når alle vitaminerne og mineralerne så skal samles i én pille, er det nødvendigt at tilsætte enkelte ekstra stoffer, for at den kan blive bundet sammen. Det sker i en maskine, hvor råvarerne blandes. Derefter bliver pillerne formet og glaseret med en overfladebehandling.Til sidst spytter maskinen pillerne ud, så de kan pakkes og sendes ud af fabrikken, så du kan spise dem. ( Tænk lige over alt dette, når du i morgen tidlig sluger din vitaminpille )

Ingen kommentarer: