mandag den 23. januar 2012

Farvel job - Goddag sygdom !

Som om det ikke var slemt nok, at Finanskrisen øger risikoen for at blive fyret. Du kan også blive syg af at miste dit job, viser ny forskning. Vi er nødt til at være bevidste om de sundhedsmæssige risici ved at miste vore jobs, og gøre hvad vi kan for at mindske de negative effekter,« siger lektor Kate Strully. Forskningsprojektet viser, at selvom du finder et nyt job hurtigt, har du øget risiko for at udvikle sundhedsproblemer som forhøjet blodtryk, hjertesygdomme, hjerteanfald, slagtilfælde eller sukkersyge, hvis du mister dit job. Ser man på folks egen overordnede vurdering af deres eget helbred, er der 54 % større chance for middelmådigt eller dårligt helbred, hvis du mister dit job uden selv at være skyld i det - for eksempel hvis din arbejdsplads lukker. Ser man isoleret på personer uden tidligere sundhedsproblemer, er der en øget risiko for at få et helbredsproblem på hele 83 %.

'Jobkværnen' kaldes denne tilstand, hvor mange mister deres job, mens arbejdsløsheden stadig er lav. Og 'jobkværnen' er en tikkende bombe under sundhedssystemet. Hvor og hvordan vi lever, arbejder, lærer og leger har en større betydning for, hvor sunde vi er, end den sundhedspleje vi modtager.

I USA skelner arbejdsmarkeds forskere mellem 'blåkrave'-arbejdere og 'hvidkrave'-arbejdere: De to grupper kan groft sammenlignes med arbejdere og funktionærer. Og selvom de to har lige stor risiko for forværret helbred, når de mister jobbet fordi virksomheden lukker, er der væsentlig forskel hvis de bliver fyret eller frivilligt kvitter jobbet. For 'blåkraver' fordobler det chancen for middelmådigt eller dårligt helbred, mens jobtabet i disse tilfælde ikke ser ud til at have den store betydning for 'hvidkravernes' helbred. Årsagerne til denne forskel har projektet ikke kunnet afdække, men det kan måske skyldes, at 'blåkraver', der er lavere lønnet, måske ikke har lige så god sygeforsikring i USA som 'hvidkraver'.

De fleste danske undersøgelser ser på, om de fyrede eller arbejdsløse har haft kontakt til sundhedsvæsenet, og om de fik nogle bestemte sygdomme efterfølgende. Normalt giver de to metoder nogenlunde samme resultat, men her er de altså kommet frem til et andet resultat.

Ingen kommentarer: