onsdag den 4. januar 2012

Optimisme - Selvtillid - Og lækkert hår !

Tror du på, at det hele nok skal gå ?
At du har værdi, både for dig selv og for andre ? At det faktisk er dig, som bestemmer, hvordan du skal opføre dig, og at du dermed kan påvirke både dine omgivelser og fremtiden ? De mentale ressourcer optimisme, selvtillid og mestring er alle kendt for at kunne dæmpe de negative effekter af stress og er alle forbundet med bedre psykisk helbred. De har også vist sig at være arvelige, skriver psykolog Shelley E. Taylor. "Jeg vidste, at der måtte være et gen for disse psykologiske ressourcer" siger Taylor i en pressemeddelelse.
Nu ser det altså ud til, at hun har fundet det, hun har været på jagt efter. Genet med navnet OXTR. Genet findes i to versioner. OXTR styrer de såkaldte oxytocinreceptorer – proteiner i visse af kroppens celler, som reagerer på hormonet oxytocin. Dette hormon er forbundet med gode sociale færdigheder som empati og evnen til at sætte pris på samvær med andre. Genet OXTR findes i to versioner, såkaldte alleler: En med nukleinsyren adenin (A) og en med guanin (G). Vi har to af disse alleler, og man kan derfor have to A-alleler, en A og et G-allel eller to G-alleler. A-allelen har tidligere været forbundet med øget følsomhed over for stress, dårligere social færdigheder og symptomer på depression. Taylor og hendes kolleger har undersøgt 326 personer for at finde ud af, hvordan generne og egenskaberne hænger sammen.
AA og AG er forbundet med lavere selvtillid og optimisme.
Forskerne gennemførte gentest for at finde ud af, hvilken version af OXTR-genet, deltagerne bar på, altså om de havde AA, AG eller GG. Derudover vurderede forskerne niveauet af selvtillid, optimisme, mestring og depression hos forsøgspersonerne. Det viste sig, at deltagerne med A eller AG-varianten af genet havde væsentligt lavere niveauer af optimisme, selvtillid og mestring. Resultaterne pegede også stærkt i retning af, at det netop er disse beskyttende egenskaber, eller altså fraværet af dem, som forklarer tidligere fund af sammenhæng mellem depression og varianter af genet OXTR. Dette gen er en faktor, som påvirker psykologiske ressourcer og depression, men der er også rigeligt plads til miljøfaktorer. Opbakning og støtte i hjemmet, gode sociale relationer, venner og også andre gener kan spille en rolle i udviklingen af psykologiske ressourcer. Taylor mener, at miljøet kan påvirke de nedarvede egenskaber så meget, at de nogle gange nærmest ikke kommer til udtryk.

Ingen kommentarer: