fredag den 22. maj 2015

Hjernen løber med !


Sport giver overraskende hurtigt ændringer i din krop - både under huden og indenunder hovedskallen, tyder et nyt tvillinge-studie på. Det skriver The New York Times.
Identiske tvillinger, der jo har fuldstændig ens DNA og formentlig spillede på samme lilleput-hold i den lokale fodboldklub, kan på få år blive meget forskellige både i krop og hjerne, hvis de får forskellige motionsvaner som voksne. Forskerholdet fra universitetet i Jyväskylä, Finland, undersøgte 10 mandlige tvillingepar i 20erne, hvor den ene tvilling havde en mere aktiv livsstil end den anden. Og selvom tvillingeparrene kun havde haft forskellig livsstil i gennemsnitligt 3 år, var effekten af motion helt tydelig:
Flere af de gode grå hjerneceller, højere udholdenhed, lavere fedtprocent og ingen tegn på insulin resistens, der er første advarsel om risiko for at udvikle sukkersyge. Så mange fordele havde den aktive af tvillingerne over sin mere stillesiddende bror. Det viser, at arv og miljø ikke behøver være skæbnesvangre, når det kommer til motionsvaner, fortæller professor i sport og motionsmedicin Urho Kujala fra universitetet i Jyväskylä til The New York Times.
 
Tvillinge-studier er meget værdifulde. Det har nemlig vist sig at være rigtig svært at måle, præcis hvordan motion og en aktiv livsstil påvirker os generelt, fordi forskelle i genetik og miljø mudrer resultaterne til. Men på grund af ens DNA og opvækst, kan tvillingerne bedre vise os effekten af motion. Og den kan altså måles tydeligt i både krop og hjerne.
 
( Det er da en forskning der afstiver min tyrker tro på mine løbeture gavner hele vejen rundt. Jeg tror faktisk også at alle de stoffer, som frigives i kroppen når man motionerer, giver hjernen brændstof til at tænke nye og anderledes tanker. Jeg oplever ofte at mine tanker er mere positive og væsentlige mere kreative / løsningsorienteret når jeg løber. Selv en meget dårlig dag kan løbes ud af kroppen og tankerne på under 30 minutter )

Ingen kommentarer: