søndag den 30. december 2012

Færre alvorlige fyrværkeriskader !

Antallet af fyrværkeriskader i nytåret 2011-2012 i hele Danmark er på samme niveau, som de seneste fem år. I alt kom 231 personer til behandling ved landets skadestuer i nytårsdøgnene 31.12. og 1.1. Der var 24 alvorlige skader, hvilket er en halvering. Batterier var årsag til hver femte og raketter hver tredje skade (hhv. 74 og 4), mens ulovligt fyrværkeri udgjorde en tiendedel (23 skader). Der var 24 alvorlige skader, hvoraf fjorten skete ved brug af batterier eller raketter og fire ved brug af ulovligt fyrværkeri. For to alvorlige skader kendes fyrværkeritypen ikke.
Samlet set er antallet af alvorlige skader derfor faldet betydeligt. Blandt kvinderne var to af tre tilskuere, mens det for mænd kun var en af tre. Cirka en fjerdedel pådrog sig øjenskader, en femtedel håndskader og en tredjedel brandsår. Halvdelen af de tilskadekomne var under atten år gamle og en fjerdedel over 35 år. Vi har kendskab til mindst et tilfælde hvor sikkerhedsbriller har medvirket til at forebygge en alvorlig øjenskade, idet brillerne knækkede og alene medførte et sår nær øjet, da kugler fra et batteri ramte brillerne.
Skaderne viser, at fyrværkeri fortsat er farligt, at alle skal sørge for at anvende sikkerhedsbriller, antænde korrekt og i øvrigt følge instruktionerne på fyrværkeriet. Det er glædeligt, at der samlet set er sket færre batteriskader, men også i år er der sket alvorlige skader efter batterier med tab af synet, fordi batterier væltede, ”eksploderede” eller begge dele umiddelbart ved antænding. Lovligt fyrværkeri anvendt korrekt bør ikke give skader.


Siden nytåret 1995/1996 har alle Danmarks skadestuer givet oplysninger til Ulykkes Analyse Gruppen (UAG) ved Ortopædkirurgisk Afdeling, OUH Odense Universitetshospital, om skader efter fyrværkeri. Oplysningerne vedrører de to døgn den 31. december og 1. januar i hvert af årene. Der er indsamlet data fra alle skadestuer og skadeklinikker i landet med akutbehandlende funktion i de to døgn. Opgørelser fra de tidligere år og uddybende tabeller kan hentes på http://ww.ouh.dk/uag Med alvorlig menes tilskadekomne, som indlægges direkte, er overført til andet sygehus eller er henvist til
akut vurdering hos øjenlæge. Uddybende oplysninger indsamles i den kommende tid fra de tilskadekomne og anvendes i det forebyggende arbejde, der udføres i samarbejde med Sikkerhedsstyrelsen m.fl. Billeder af havareret fyrværkeri kan indsendes til foto@uag.dk – hvis SIK/CE-nr. og/eller etiket fra fyrværkeriet med navn på dette, kan produkterne undersøges nærmere.

Ingen kommentarer: