fredag den 2. oktober 2015

Ryger du også i bilen !

Fra i dag er det ikke længere lovligt at ryge i biler i England og Wales, hvis der sidder børn i bilen.
Bilister og passagerer, som overtræder den nye lov, kan straffes med bøder på 50 pund eller 500 kroner, skriver BBC. Rygeforbuddet gælder også, selv om der kommer frisk luft ind i bilerne fra nedrullede vinduer eller fra et opslået soltag. Derimod er det fortsat lovligt at ryge i cabiolet-modeller, hvor taget er helt åbent. En tilsvarende lovgivning kendes fra visse amerikanske delstater, blandt andet Californien, samt dele af Australien og Canada. Det skotske parlament overvejer ifølge BBC at indføre de samme regler som i England og Wales næste år.
 
Sundhedsproblemer
Passiv rygning mistænkes for at kunne give børn en masse sundhedsproblemer som astma, brystsmerter og øresygdomme. Undersøgelser viser, at hvert år må omkring 300.000 britiske børn gå til lægen på grund af bivirkninger fra passiv rygning. Forskere har påvist, at det er ekstra risikabelt at blive udsat for cigaretrøg i biler. Koncentrationen af giftige stoffer fra røg i biler kan være op til 11 gange højere end på en bar. Ifølge den britiske lungeforening er langt over 400.000 børn hver uge udsat for passiv rygning som passagerer i biler.
 
Svær at håndhæve
Tilhængere af det nye forbud hylder tiltaget som den mest betydningsfulde milepæl siden 2007, da rygning på offentlige steder i Storbritannien blev forbudt. Rygerne er derimod ikke imponerede.
- Den nye lov er overflødig og stort set umulig at håndhæve. Vil bilister, der ses ryge, blive stoppet, hvis der er børn i bilen, siger Simon Clark, direktør for organisationen Forest, der er et talerør for rygere. - Politiet må have bedre ting at give sig til, tilføjer han. Den nye stramning kommer 50 år efter, at Storbritannien første gang indførte en rygelov, skriver BBC. Det var i form af et forbud mod tv-reklamer for cigaretter i 1965.

Ingen kommentarer: