søndag den 25. oktober 2015

Ny kilde til energi !

Jordens indre indeholder så meget CO2-fri og stabil energi, at der vil være nok til at forsyne hele verden med energi. Nu er norske, tyske og italienske forskere gået i gang med at bygge verdens dybeste jordvarmebrønd i Toscana i Italien for at hente energien op 2-3 km nede i jorden.
 
Når temperaturen stiger til 374 grader, og trykket er 218 gange højere end på overfladen, ændrer vandet fysisk form til en kombination af væske og damp kaldet superkritisk vand, der indeholder 10 gange mere energi end almindeligt vand. Men superkritisk vand virker som syre og angriber alt boremateriel, så forskerne er ved at undersøge, hvordan man kan tæmme kræfterne, uden at teknologien bryder sammen, skriver websitet Gemini.

Boreoperation minder om olieproduktion

Processen minder lidt om olieboring, og derfor udnytter forskningsinstitutionen SINTEF i Norge sin ekspertise. Man er i gang med at undersøge, hvordan vandet opfører sig nede i brønden og på vej op til overfladen med hjælp af en såkaldt strømningssimulator, så man kan lave en virtuel boreoperation.
Projektet “DESCRAMBLE” er støttet af EU, og forskerne regner med at gå i gang med selve boringerne i eftersommeren 2016. / Af Hanne Kokkegård
 
Her er måske en redning i forhold til vores stigende problem omkring ressourcer. Her er det naturens egne kræfter / Ligesom vind og vand, og noget vi ikke sådan lige bruge op.

Ingen kommentarer: