fredag den 27. april 2012

Selvmord hver 1½ time !

Selvmord blandt hjemvendte soldater eksploderer. Antallet af selvmord blandt tidligere soldater er større end antallet af dræbte i Irak. Selvmordsraten er fire gange højere end gennemsnittet. De amerikanske myndigheder har tilsyneladende ikke lært af Vietnamkrigen.
Titusinder vendte dengang hjem fra krigen med dybe psykologiske ar. Men de fik lov til at sejle deres egen sø uden at komme under professionel behandling. Først flere år senere og efter mange tragedier, hvor hjemvendte gik amok med våben, blev det alment anerkendt, at krigsveteraner er en udsat gruppe.
Netop offentliggjorte undersøgelser gør det ifølge den engelske avis Times onlineudgave klart, at hjemvendte soldater er blevet og stadig bliver svigtet. Nye tal viser, at mange af de soldater, der vender hjem efter tjeneste i Irak og Afghanistan, er i stor risiko for enten at begå selvmord og/eller havne i en social deroute og ende på gaden som hjemløs. Mindst 6.256 krigsveteraner tog 2005 deres eget liv. Krigen i Irak har ifølge officielle opgørelser indtil nu krævet 3,863 amerikanske soldaters liv.
Ekstrem selvmordsrate
Samlet rummer USA 25 mio. krigsveteraner – hvoraf 1,6 mio. har gjort tjeneste i Irak og Afghanistan. At der er tale om en stærkt udsat gruppe fremgår af undersøgelser, som TV-kanalen CBS har gennemført. Her viser en samkørsel af selvmordsstatistikkerne fra en række stater helt tilbage til 1995, at krigsveteraner har dobbelt så stor risiko for at begå selvmord som den øvrige befolkning. Hvor den almindelige rate er 8,9 pr. 100.000 viste undersøgelsen at den blandt krigsveteraner ligger på mindst 18,7. Men bag de tal gemmer sig endnu en tragedie. Det viser sig nemlig, at selvmordshyppigheden blandt unge hjemvendte soldater i alderen 20 til 24 år er hele fire gange så stor som gennemsnittet. Den aldersgruppe som i stor stil vender hjem fra Irak og Afghanistan.
Social nedtur
Som om de høje dødstal ikke er nok, viser nye undersøgelser også, at krigsveteraner udgør intet mindre end hver fjerde af USA's hjemløse eller udtrykt i statistik: 194.254 i 2005. Og som The Times bemærker:  ”Mens det tog et årti før Vietnam-veteranerne dukkede op i gadebilledet som hjemløse, er 1.500 tidligere soldater fra de seneste krige allerede blevet registreret som hjemløse." Hjemvendte soldater fra Irak og Afghanistan står allerede i kø ved suppekøkkenerne. USA er rig på foreninger for krigsveteraner der udgør en stor lobbygruppe og i Senatet er formanden for Veterans Affairs Committee Daniel Akka alarmeret: ”Der er ingen tvivl om, at det er nødvendigt at gøre noget. For alt for mange veteraner betyder hjemkomsten fra kamphandlingerne, ikke at konflikten er slut .”

Ingen kommentarer: