fredag den 6. april 2012

Sov godt !

Uden mad og drikke duer kroppen ikke. Det samme gør sig gældende for søvn - hjernen kan simpelthen ikke fungere ordentligt uden søvn. Mangel på søvn giver som de mest almindelige følgevirkninger rastløshed, koncentrationsbesvær og uro i kroppen. Samtidig viser et nyt studie på Københavns Universitets biovidenskabe­lige fakultet, at for lidt søvn i teenageårene kan lægge grunden til livslange problemer med overvægt.
Her er 10 gode råd til en bedre nattesøvn:
1. Undgå alkohol inden sengetid - det giver uro i kroppen og dermed en dårligere nattesøvn
2. Undgå sovemidler. De er stærkt vanedannende og har en negativ indflydelse på hukommelsen
3. Undgå motion lige inden, du skal sove. En løbetur lige før sengetid giver ikke nattero
4. Undgå tv og computer i soveværelse. Din hjerne bliver stimuleret og så slapper du ikke ordentligt af.
5. Undgå at spise - og især saltholdig mad - inden sengetid. Det får kroppen op i gear igen, hvilket jo er det stik modsatte af, hvad den skal lige inden sengetid.
6. Stå op og gå i seng på samme tidspunkt alle ugens dage. Det er en skrøne, at man kan indhente søvn ved at sove længere, og det kan give søvnproblemer.
7. Et køligt soveværelse får dig til at falde hurtigere i søvn, man må hverken have det for varmt eller for koldt.
8. Stå op, hvis du ikke kan falde i søvn. Hvis du bliver liggende stresser du over, at du ikke kan sove, så er det bedre at stå op og eventuelt læse i en bog.
9. Tænd ikke lyset, hvis du skal op i løbet af natten for at tisse. Lys fortæller hjernen, at det ikke længere er nat, og at du dermed ikke skal sove. Det gør din søvn mere urolig.
10. Snooz ikke mere end 15 minutter. Hvis du snoozer mere, risikerer du at ryge ned i en ny dyb søvn, og du får svært ved at komme op igen.

Ingen kommentarer: