onsdag den 4. maj 2016

Endelig billig telefoni !


Hvis du er blandt dem, der omhyggeligt sparer på dataen i udlandet i frygt for at komme hjem til en kæmpe mobilregning, kan du ånde lettet op. Fra den 1. maj trådte  EU's regulering af de såkaldte roamingpriser i kraft.
 
Det betyder, at loftet for, hvor meget dit teleselskab må lægge oveni regningen, nedsættes, når du bruger din mobil i udlandet. Og derfor kan du formentlig slippe for chokket, når du åbner rudekuverten fra din mobilselskab efter ferien. EU-parlamentet, der har stemt for ændringen, anser roamingtaksterne for at være en hindring for den frie bevægelighed inden for EU.
 

I 2017 afskaffes roaming helt

I 2017 er det helt slut med dataroaming, som er den store pengesluger. Efter den 15. juli kan smartphone-brugere sende snapchats, mails, sms'er og billeder hjem til venner og familien, uden at det koster mere end hjemme i Danmark. Fra 2017 må teleselskaberne ikke længere tage en højere pris, når du bruger mobilen i udlandet, besluttede EU-parlamentet sidste efterår. Ved samme afstemning stemte parlamentet også for netneutralitet. Kort fortalt betyder det, at al data behandles lige, og at der således ikke blokeres eller lægges hindringer i vejen for nogle typer internettrafik.
 
 
Sådan bliver priserne
De nye regler om priser, der gælder for at bruge mobilen i andre EU-lande, indebærer fra den 30.april 2016, at ud over den pris, du betaler for at bruge mobilen derhjemme, må mobilselskaberne højst opkræve følgende roamingtillæg hos forbrugerne:
  • 0,46 kr. pr. minut for udgående opkald
  • 0,10 kr. pr. minut for indgående opkald
  • 0,18 kr. pr. sms
  • 0,46 kr. pr. MB data
  • Den samlede pris du kommer til at betale afhænger således af dit abonnement og forbrug.
  • Den 15. juli 2017 afskaffes roaming helt, og herefter vil det koste det samme at bruge sin mobiltelefon, uanset hvor i EUs 28 medlemslande, man befinder sig.
  • Reglerne gælder også for de tre EØS-lande – Norge, Island og Liechtenstein.
Kilde: Energistyrelsen

Ingen kommentarer: