tirsdag den 31. maj 2016

Står du op når du spiser !

»Er det usundt at stå op og spise?« Det er et spørgsmål, der kan svares både ja og nej til. Nej-delen handler dog mere om fysiologiske faktorer, som forskerne er ret enige om.



»Jeg kender ikke til forskning, der specifikt har undersøgt, om det er usundt at stå op at spise, men jeg har meget svært ved at forestille mig, at der skulle være noget som helst usundt i det, hvis vi altså blot kigger på sundhed i fysiologisk forstand,« siger Mikael Schneider, der har forsket i molekulær og cellurlær kardiologi ved Syddansk Universitet, men nu er projektkoordinator for forsknings- og formidlingscenteret Smag for Livet og forfatter til en ny bog om stillesiddende adfærd. Han bliver bakket op af lektor Lesli Hingstrup Larsen fra Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet. »Nej, det er ikke usundt at stå op, mens man spiser. Det kan være usundt at gå, mens man spiser, da man kan blive uopmærksom på omgivelserne og dermed komme til skade,« skriver Lesli Hingstrup Larsen, der blandt andet forsker i tarm-mikrobiomet og appetitregulering.

Lad være med at stå på hovedet

Leslie Hingstrup Larsen forklarer nærmere, at vi i mave-tarmsystemet har flere åbne-lukke-mekanismer, som forhindrer maden i at løbe tilbage fra maven til spiserøret. Dette system gør, at maden bliver transporteret fremad i tarmsystemet, så næringen kan blive absorberet. Hun fortæller dog, at maden i nogle tilfælde kan ryge tilbage fra maven og op i spiserøret, hvis man ligger fladt ned og spiser. Og står man på hovedet og spiser, kan man risikere at få maden i næsen, fordi synkerefleksen ikke kan aktiveres.

Stå op, og spis, hvis du har stillesiddende arbejde
Mikael Schneider fortæller også, at det fysiologisk set kan give god mening at stå op at spise en gang imellem, hvis du har et stillesiddende arbejde. - »Der er ingen tvivl om, at vi i forvejen sidder alt for meget stille, og at det har store negative sundhedskonsekvenser, som forøget risiko for, og dødelighed pga., diabetes, hjerte-kar-sygdom og visse kræftformer,« siger han og henviser til, at de finske sundhedsmyndigheder faktisk anbefaler, at man vælger at stå op og spise i sin frokostpause. Sammen med en række forskere skriver de blandt andet, at blandt dem, der sidder ned i mere end syv timer om dagen, er der en fem procent øget risiko for at dø tidligere.

Vi sidder ned for at spare energi
Så fysiologisk set er der ikke noget i vejen for, at lappe sin frokost i sig, mens man står op. Men det til trods, vil Mikael Schneider alt i alt argumentere for, at det faktisk giver bedre mening, at vi sidder ned og spiser – både evolutionært og socialt. Han forklarer, at når vi ligger stiller, er vores energiforbrug lig med én metabolisk ækvivalent (MET). MET er her et mål for, hvor meget energi vi forbruger per tidsenhed ved en bestemt aktivitet sammenlignet med hvile. Når vi sidder ned bruger vi eksempel cirka 1,3 MET, mens forbruget er 1,6 MET, mens vi står op - »Det giver evolutionær mening. I kampen for at overleve er vi skabt til at passe på energien. Når vi ser mad, skal det spises, og den energi, vi får ud af maden, skal gerne holde længst muligt. For der kan gå lang tid, før vi får mad igen, og energidepoterne skal være fyldte og klar i det øjeblik løven kommer efter os. I virkelig gamle dage på den afrikanske savanne har den funktion været supersmart, og derfor sidder vi ned og spiser,« siger Mikael Schneider.

Stående spisning er asocialt
At spise et måltid i dag er ofte forbundet med noget socialt, hvor man nyder maden, som ens forældre, venner eller man selv har lavet til nogen. Og netop den faktor, at vi kan sætte os ned og nyde noget sammen, har en gavnlig effekt på vores sundhed, fortæller Mikael Schneider. - »Hvis vi kigger på sundhed i det, der kaldes for det brede og positive sundhedsbegreb, hvor sundhed defineres som et fuldstændigt stadium af fysisk, mentalt og socialt velvære og ikke blot fravær af sygdom og svaghed, er det utvivlsomt sundt at sætte sig ned, når vi spiser, fordi vi på den måde kan tage aktiv del i måltidet som social begivenhed, dyrke samværet og smage efter og nyde både smagen, måltidet og fællesskabet,« siger Mikael Schneider. Ifølge ham signalerer det at stå op og spise, at vi er på vej videre og ikke er interesserede i at deltage i det sociale fællesskab, og derfor anbefaler han, at man af sociale årsager ikke står op og spiser.

Rejs dig op, og gå en tur efter måltidet
Men som forklaret tidligere, er der en tendens til, at vi generelt sidder for meget ned. Derfor foreslår Mikael, at man efter frokostpausen tager sig en rask gåtur, da man kan indhente nogle gode sundhedsmæssige virkninger som:

  • det slår blodsukkeret ned og forebygger sukkersyge

  • det løsner musklerne op og forhindrer spænding og smerte

  • du får frisk luft og gode ideer til dit videre arbejde

Af: , journalist

Ingen kommentarer: