fredag den 1. januar 2016

TØMMERMÆND - SELVHJÆLP !

Jeg fandt denne artikel - Selvhjælp - Nu du alligevel søger på "Tømmermænd"
 
Tømmermænd. Ondt i håret. Håndværkere fra Helvede...   Grimt barn har mange navne, og hvad de end kaldes, er det ingen spøg at vågne dagen derpå med et hoved, der føles, som om nogen opererer på det med et trykluftsbor.   Hvis du kender til fænomenet - eller kender nogen, der kender nogen - er der hjælp at hente med denne guide til at undgå tømmermænd. Vi garanterer ikke, at du slipper helt, men en kombination af nogle af disse råd skulle gerne mindske den ubehagelige banken. 
 

1. Hvorfor får du tømmermænd?

Alkohol indeholder etanol og små mængder metanol, bedre kendt som træsprit. Etanol er det stof i alkoholen, der virker berusende på hjernen. Metanolen fremkalder tømmermændene, da det under forbrændingsprocessen afgiver et giftstof.  Både etanol og metanol nedbrydes af de samme enzymer i leveren, men ikke lige hurtigt, forklarer læge Jerk W. Langer.  Metanol er nemlig længere tid om at nedbrydes, og når etanolen er væk, nedbrydes metanolen hurtigere, hvorved koncentrationen af giftstofferne øges: Resultatet er tømmermænd.  Da indholdet af metanol er forskelligt i forskellige alkoholiske drikke, er det ikke ligegyldigt, hvad slags sprut, du drikker. Til gengæld kan selv små mængder alkohol give tømmermænd. 
 

2. Sådan forebygger du tømmermænd

Drik masser af vand!

Du kan forebygge tømmermænd, eller i det mindste tage toppen, ved at drikke vand - rigeligt med vand hele aftenen. Derved forebygger du tørst, og især væskemangel når du vågner.   Slut evt med en sportsdrik, som tilfører kroppen salte og druesukker.  Og drik et STORT glas vand, inden du lægger dig til at sove branderten ud. Hvis du er i stand til det.

Drik ikke på tom mave

Alkohol går hurtigere i blodet, hvis din mave er tom. Indtages alkoholen i forbindelse med et måltid, forsinkes optagelsen af alkohol.

Drik lys sprut

Hold dig til de lyse drikke, fx hvidvin, vodka og gin, frem for mørke drikke som rødvin, rom, whisky og cognac. De mørke drikke indeholder flere giftstoffer, herunder methanol. Whisky indeholder fx 4 gange så meget methanol som vodka. Er du kvinde, bør du drikke mindre end mændene. Kvindekroppen indeholder mindre vand end mænds, så den samme mængde alkohol giver en større promille hos kvinder. 
 

3. Sådan kurerer du tømmermænd

Drik vand!


Er du først ramt af tømmermænd, er det igen en god ide at drikke rigeligt med vand.   Alkohol er vanddrivende, og får kroppen til at mangle væske. Nyrerne danner en uforholdsmæssig stor mængde urin, og du mister mere væske end du drikker. Derned bliver du dehydreret, og det giver tørst og hovedpine. Så: Drik masser af vand, og mælk er også en god ide.   Selvom en kop kaffe kan virke tillokkende, bør du lade være: Kaffe er vanddrivende, så the er bedre. . 

Spis ordentligt

Selvom en burger og fritter kan være et tillokkende tømmermandsmåltid, bør du tage fed og tung mad med måde. Det kan gøre kvalmen værre - bananer, suppe og yoghurt er meget bedre.

Snup én reparationsbajer

En enkelt øl om morgenen efter en våd aften kan være en god ide: En lille ny dosis etanol dulmer nedbrydningen af metanol så meget, at der udskilles færre giftstoffer ad gangen. Den bedste reparationsdrink er ifølge Jerk Langer en banan-vodka-smoothie. Banan får hjernen til at danne humørstoffet serotonin, mens det lille skvæt vodka som beskrevet ovenfor nedsætter mængden af det tømmermænds-fremkaldende giftstof. 

Sov længe

En del af næste dags plager skyldes vandtabet og dårlig søvn. Bliv lidt længere i sengen. Efter en fugtig aften når du ikke så let ned i den dybe søvn, som er en forudsætning for god søvnkvalitet
 

Kvæl hovedpinen

Vælg piller med Paracetamol, som er de mest skånsomme for maven.

Dyrk motion... senere!

Du kan ikke øge forbrændingen ved dans eller motion, så udskyd løberturen og træningen. Det belaster bare kroppen yderligere og sender leveren på overarbejde, så giftstofferne fra alkoholen nedbrydes langsommere. Men det er en god ide med frisk luft - så gå evt. en tur.  


 
Kilde: Jerk Langer, http://jerk.dk/    Af Anders Bruun   
 

Ingen kommentarer: