mandag den 25. januar 2016

Mande influenza er virkelighed !

Det ser ud til, at et hold amerikanske forskere kan afgøre diskussionen mellem mænd og kvinder om, hvorvidt mænd klynker mere end kvinder, når de har influenza.  Forskerne fra Johns Hopkins University i USA har fundet frem til, at det kvindelige kønshormon østrogen beskytter mod influenzavirus A. Resultatet er netop offentliggjort i American Journal of Physiology.  Tidligere undersøgelser har vist, at østrogen også har en beskyttende effekt over for vira som HIV, hepatitis C og ebola.

Mindre influenza hos kvinder

En virus forårsager sygdom ved at inficere en celle og lave kopier af sig selv inde i ”værts-cellen”.
I forsøget har forskerne taget celler fra indersiden af næsen fra 10 mænd og 42 kvinder – den type celler bliver hyppigst smittet med influenza.   I en petriskål udsatte forskerne cellerne for en type østrogen kaldet 17β-estradiol og et lægemiddel ved navn SERM (selective estrogen receptor modulator), der har en østrogen-lignende effekt.   Herefter tilføjede de en influenzavirus A til petriskålen og kunne se, at østrogenet og SERM mindskede influenzaen i at formere sig hos cellerne fra kvinderne – men ikke hos dem fra mænd.
 

Ingen hjælp at hente

De kvindelige celler blev behandler med østrogen eller SERM 72 til 24 timer før, de blev udsat for influenza. Behandlingen gjorde dem langt mere modstandsdygtige over for virussen, så de indeholdt langt mindre influenzavirus, end de mandlige celler gjorde.   Selv celler fra mænd, der havde fået tilført østrogen, var ikke blevet mere modstandsdygtige over for influenzaen. Grunden til det er, at de kvindelige celler påvirkes langt mere af østrogen end de mandlige. Og det gør de, fordi kvinder selv producerer store mængder af østrogen, og at deres celler er kodet til at reagere på det.   Det tyder på, at kvinders østrogen beskytter dem mod influenza. En beskyttelse, som mænd ikke har eller kan opnå kunstigt.

Uha, hvor er det rart at blive bekræftiget i denne tese. Jeg har ofte tænkt at det nok var sådan, men nu ser det ud til at være bevist :-)

Ingen kommentarer: