tirsdag den 19. januar 2016

Shop-aholic !


Forskere har udviklet en ny metode, der kan måle, hvor afhængig du er af shopping:  Skalaen som forskerne ved UiB har udviklet, er baseret på de samme diagnostiske kriterier, som kendetegner mere formelt accepterede afhængighedsformer, skriver universitetet.
»Moderne teknologi har gjort shopping ekstremt tilgængeligt og nemt, og det har potentiale til at gøre shoppingforbruget problematisk - særligt sammen med sociokulturelle faktorer som sociale medier, kreditkort og kynisk markedsføring,« siger Cecilie Schou Andreassen, der forsker ved Institutt for samfunnspsykologi ved UiB, i en pressemeddelelse. Hendes forskning, der netop er blevet publiceret i tidsskriftet Frontiers in Psychology, viser, at unge mennesker og kvinder typiske er mere sårbare overfor shoppingafhængighed, end mænd og ældre mennesker.
 
Men forskningen viser også, at afhængigheden er mere udbredt blandt udadvendte mennesker.
»Vores forskning viser, at personer der scorer højt på ekstroversion og neurotisme er mere udsatte for shoppingafhængighed. Ekstroverte, der typisk er sociale og spændingssøgende, shopper gerne for at udtrykke sin individualitet og øge sin sociale status. Neurotiske mennesker, som typisk er ængstelige, depressive og selvkritiske, bruger gerne shopping til at flygte fra negative følelser, siger Cecilie Schou Andreassen i pressemeddelelsen. I studiet har forskerne formuleret syv spørgsmål, som du kan stille dig selv, hvis du vil vide, om du har et problem med shopping.
 
 
Hvis du kan erklære dig enig i fire eller flere af de følgende udsagn, så har du ifølge forskerne et problem med shoppingafhængighed.
  1. Du tænker hele tiden/konstant på at shoppe/købe ting.
  2. Du køber ting for at ændre på dit humør.
  3. Du køber så meget, at det har en negativ effekt på dine daglige forpligtelser (skole/job).
  4. Du føler, at du skal købe mere og mere for at opnå samme tilfredsstillelse.
  5. Du har bestemt dig for at shoppe mindre, uden at overholde det.
  6. Du føler dig dårlig, hvis du af en eller anden grund bliver forhindret i at shoppe.
  7. Du køber gerne så meget, at det går ud over dit velvære.

Ingen kommentarer: