torsdag den 25. juli 2013

Mellemlederne !

Den tidligere IRMA-topleder, Alfred Josefsen, giver sine bud på, hvordan mellemlederen kan blive en nøgleperson i virksomheden.


Topledelsen er sjældent i kontakt med medarbejderne på gulvet, der tegner virksomhedens ansigt udadtil, men det er mellemlederen. . - ”Det er en utroligt vigtig opgave at være i frontlinjen og være i kontakt med medarbejderne, der i virkeligheden former værdierne og resultaterne i de fleste virksomheder. En mellemleder skal skabe gejst, glæde, motivation og energi hos de mennesker, som er ude i yderste led, og det er jo en opgave, man ikke kan sætte maskiner til,” siger han.
Arbejdsglæde og stolthed
Topledere er som regel optaget af, hvordan konkurrencen ser ud, hvordan markedet udvikler sig, og hvilke muligheder der er for effektivisering, men de får ingen information om, hvordan kampgejsten og humøret er blandt medarbejderne. Det er vigtige punkter, som Alfred Josefsen mener, at vi mangler at fokusere på: - ”Vi ved, at arbejdsglæde og stolthed fører til gode resultater. Så hvis man gerne vil have gode resultater, så burde man – i stedet for at spørge efter resultaterne – spørge, hvordan det går med arbejdsglæden og stoltheden. For hvis det går fint, så kommer de gode resultater også.” - Så en af mellemlederens vigtigste opgaver burde være at give ledelsen et tydeligt billede af, hvordan kampformen, energien og humøret er yderst i organisationen. - ”Det er jo helt vitalt at vide, om man har en organisation, der er toptunet, har et positivt mind-set og er klar til at gå i krig,” siger han. Det kræver, at mellemlederen er klar til at tage formidlingsrollen på sig og vise entusiasme og kampgejst, så det smitter af på medarbejderne. - ”Man skal vise, at her kæmper vi for noget, som har stor mening for os selv, men også for andre, hvilket får medarbejderen til at se sine arbejdsopgaver i et bredere perspektiv. Hvis mellemlederen for alvor brænder for opgaven og understøtter og stimulerer medarbejderne, så mener jeg, at mellemlederen har en vigtig rolle i de fleste danske organisationer i fremtiden,” siger Alfred Josefsen.
Vigtigt bindeled
En af mellemlederens vigtigste opgaver er selvfølgelig at få strategien oppefra til at virke, men også at få bragt noget viden tilbage i organisationen. Men man skal ikke nødvendigvis bare se mellemlederen, som en budbringer af strategien i den ene retning og viden i den anden retning. - ”Mellemlederen må også meget gerne være med til at præge retningen og strategien. Strategi er jo ikke bare noget, der bliver besluttet i toppen – de, der udlever den, skal også være med til at præge den. Så hvis mellemlederne tager ansvar på det her område, så er der gode chancer for, at de i fremtiden er med til at lægge strategien, så den igennem deres entusiasme kan blive til resultater,” siger Alfred Josefsen.

Ingen kommentarer: