fredag den 5. juli 2013

Dagligdagens små konflikter !

Ældre håndterer konflikter med partneren ved at tale om noget andet, når partneren lægger op til konflikt. Det viser et nyt studie, som bygger på videooptagelser af 127 par mellem 40 og 50 år. Forskerne optog korte diskussioner mellem parrene for at se, hvordan de talte om kontroversielle emner som for eksempel økonomi og rengøring og andet arbejde i hjemmet, skriver LiveScience. Forskerne fokuserede på, hvordan aldrende par diskuteret i et mønster, forskerne kalder det for ’kræv-træk-tilbage’ mønsteret.
Det går ud på, at den ene (den krævende) bebrejder den anden eller presser den anden til at forandre sig. Imens forsøger den anden i parforholdet at undgå at tale om problemet eller også vælger han eller hun at gå fra skænderiet. Umiddelbart skulle man tro, at det altid er godt med så få konflikter som muligt. Men forskeren bag undersøgelsen, Sarah Holley, mener at denne form for kommunikation kan være selvforstærkende og polariserende. - »Hvis en mand for eksempel trækker sig som svar på sin kones krav om at tage opvasken, kan denne tilbagetrækning føre til en optrapning i konens krav, som igen kan give næring til mandens tendens til at trække sig tilbage fra skænderiet, og så videre,« siger Sarah Holley, som er psykolog ved San Francisco State University.
Psykologer mener ligeledes normalt, at ’kræv-træk-tilbage’ mønsteret er skadeligt for parforhold, fordi der aldrig bliver fundet en løsning på konflikterne. Men ældre par som har levet med hinanden i årtier, har skullet styre sig igennem uoverensstemmelser i mange år. For dem kan det være en god taktik, hvis begge i parfoldet vælger at styre udenom de mest kontroversielle emne og dreje samtalen over på et mere neutralt emne. ( Skal jeg have "mandekasketten" på, så ken jeg godt genkende mønstret. - Ikke fordi jeg undgår konflikter. Det tror jeg ikke ret mange syntes at jeg gør. Men nogle "kampe" er bare ikke værd at tage. Omkostningerne ved at viden en diskussion kan simpelhen være for høje. Så er det nemmere bare at trække sig )

Ingen kommentarer: