fredag den 22. juni 2012

6 råd før du sprøjter din have !

1. Tjek √ før du køberVælger du at sprøjte, vil det altid belaste miljøet i haven. Men sprøjtemidler er forskellige, og nogle belaster mere end andre. Hvis Miljøstyrelsen har givet et sprøjtemiddel 5 √ kan du være sikker på, at midlet er blandt de mindst belastende. Gå blandt andet efter produkter med aktivstoffer, der nedbrydes hurtigt, uden faremærke og klar til brug. Et hurtigere nedbrudt sprøjtemiddel giver mindre belastning for miljø og sundhed, "klar til brug"-produkter skaber mindre spild og risiko for brugeren, og produkter uden miljøfaremærke er mindre giftigte end produkter med faremærke.
På vores store havesite godthavemiljø.dk kan du bl.a teste om dit sprøjtemiddel hører til blandt de mindst belastende, se hvilke alternativer, der er, læse om genvinsterne ved at skifte og meget mere.

2. Køb kun produkter godkendt til privateMiljøstyrelsen godkender sprøjtemidlerne efter hvor, og hvad de skal bruges til. Hvis du ikke bruger det rigtige middel eller en for høj dosis, risikerer du at ødelægge de planter, du sprøjter og forurener jorden, så der ikke vokser noget. Der er også risiko for at stoffet bliver udvasket til grundvandet.

3. Køb kun produkter godkendt i DanmarkHent ikke sprøjtemidler til Danmark fra udlandet. Det er forbudt. Forbuddet mod import gælder også produkter, der ligner de midler, man kan få på den danske side af grænsen, for der kan være forskel på doseringen eller på produkternes sammensætning, selvom de hedder det samme. Det skal stå på etiketten, at midlet er godkendt af Miljøstyrelsen, og produktet skal have et registreringsnummer. Se efter dansk etiket og brugsanvisning. Det er din garanti for, at sprøjtemidlet lever op til de strenge danske godkendelseskrav.

4. Læs etiketten og sprøjt efter instrukserneSprøjtemidler skal bruges rigtigt for at undgå miljø‐ og sundhedsfare. Læs etiketten så du ved, hvordan du skal forholde dig før, under og efter, du har sprøjtet. Brug handsker hvis det anbefales på etiketten. Husk: Midlet er kun godkendt til den brug og i de mængder, der står på etiketten.

5. Hold børn og husdyr væk, når du lige har sprøjtetVent med at slippe dyr og børn løs i haven, indtil du er sikker på, at det sprøjtede område er tørt. Der er forskel på, hvor lang tid du skal vente. Det afhænger bl.a. af vejret, og det sprøjtemiddel du bruger.

6. Smid ikke sprøjtemidler med faremærke i skraldespandenVask hænder efter brug, opbevar sprøjtemidler utilgængeligt for børn og skil dig af med rester af midlerne på den rigtige måde. Ikke alt må smides i skraldespanden. Følg anvisningerne på etiketten og kommunens anbefalinger.

Læs mere om faremærker på godthavemiljø.dk

Ingen kommentarer: