søndag den 13. maj 2012

Mors dag - Hvorfor nu det !


Foreningen; "Den aktive mor" forsøgte at bekæmpe 

de sygdomme, som brød ud mellem soldaterne under den amerikanske borgerkrig. Fru Jarvis fik derved idéen til, at amerikanerne skulle indføre en national mindedag for mødres arbejde, men det skete ikke i hendes levetid. Hun døde i 1906.
Krigsveteraner indførte Mors Dag
Det var Christian Svenningsen, som var aktiv i 'Foreningen for De Allierede Danske Våbenfæller', som i 1929 indførte Mors Dag traditionen i Danmark. I 1930erne fik far også en særlig dag, hvor han skulle forkæles. Det var nogle amerikanske erhvervsdrivende, som først opfandt Fars Dag. I Danmark blev den første gang fejret 5. juni 1935. Men fars dag har aldrig slået an, fortæller vores ekspert. »Mors Dag har til gengæld levet rigtig godt især i 50erne. Det har noget at gøre med det familiemønster, man havde. Idealet var den opofrende mor, som var midtpunkt i familien.« Den officielle Mors Dags blomst er nelliken. Det er ikke blomsterhandlerne, som har fundet på det, men Anna Jarvis. I de følgende årtier gik Mors Dag en hård tid i møde. 60ernes og 70ernes kvindeoprør ændrede idealet om en kernefamilie, hvor det kun var mor, der tog sig af børn og hjem.
Mor er igen populær
Nu om dage lever Mors Dag i bedste velgående efter Else Marie Kofods vurdering. »I de her år er der en tendens til at markere anledninger, som har med familien at gøre. Man vil så utroligt gerne leve op til idealet om kernefamilien, og den er Mors Dag blevet et symbol på,« siger Else Marie Kofod.

Ingen kommentarer: