lørdag den 22. januar 2011

Arla Foods i Kina - Er de "Closer to Nature" !

Jeg vidste godt at Arla Foods havde aktiviteter i Kina. De var ret tæt på mælkepulver skandalen i dette land for år tilbage. Uden det kom så tæt på, at det rigtig gav problemer. Men nu kan jeg så forstå at de også køber frisk frugt i landet og putter i Rynkeby Juice. Det er da betænkeligt. Her tænker jeg ikke så meget på de lokale frugt avlere på Fyn som går glib af en forretning. Sådan er den fri handels betingelser ( En hjørnesten i den frie verden ) - Men jeg tænker om det virkelig lever op til Logoet " Closer to Nature" - Bare distancen må genererer en hel masse forurening. Og fremstilling af æbler i Kina foregår heller ikke på samme miljømæssige vilkør som på Fyn. Det jeg ser omkring mig er nærmest en laden stå til. Og det bliver bestemt ikke bedre, hvis man se på produktionen lidt ude på landet. Som jeg talte med min "kinesiske forbindelse" om. Så er forurening og den manglende stillingtagen / vende det blinde øje til, en tikkende bombe under det Kinesiske samfund. Jeg tror ikke på at Arla Foods har fingeren på pulsen helt ud i dette led af deres leverandører. Jeg tror sagtens at der kunne lægge endnu en skandale på lur, som en Arla fjendsk presse i Danmark ville elske at trykke. Og jeg kan slet ikke se min gamle arbejdsplads kollegaer i marketing og miljøafdelingen være ligeglade med sådanne forhold. (Her kan endda være tale om et pesticid problem) - Så et godt råd til Arla. Få trukket frugt snablen hjem igen. Sæt prisen på en liter Rynkeby op med 10 øre og fortæl så historien om at I er og fortsat vil være ansvarlige på miljøets vegne.

2 kommentarer:

Carina Jensen sagde ...

Hej Nils

Som nordisk kvalitetschef for Rynkeby Foods A/S er jeg vældig glad for, at du åbent skriver om dine bekymringer vedrørende vores forretning, så vi kan få en dialog i gang. Vi er altid interesseret i at høre, hvad vores forbrugere tænker om os – på den måde kan vi hele tiden udvikle os.

Jeg må dog starte med at korrigere din indikation af, at Rynkeby Foods og Arla Foods er én og samme virksomhed. Rynkeby er ganske vist ejet af Arla, men er i øvrigt en helt selvstændig virksomhed med egne produkter og varemærker. Alt det kan du læse mere om på vores hjemmeside [http://www.rynkeby.dk/].

Når det så er sagt, er det ganske rigtigt – som Rastrup Schmidt også skriver i den blog, du henviser til – at vi får æbler fra Kina. Og du har da helt ret i, at det medfører en vis miljøpåvirkning at transportere æbler over så store afstande. Det er blandt andet derfor, at vi udelukkende får æbler fra Kina som koncentrat. Det betyder, at æblerne bliver presset i Kina, og vandet bliver fjernet, inden koncentratet bliver sendt af sted. Dermed mindsker vi vægten og dermed også miljøpåvirkningen betydeligt.

Det er dog stadig kun ganske få procent, af de æbler, vi bruger i vores produktion, som stammer fra Kina. Som jeg også skriver i mit svar til Rastrup Schmidt [http://rastrup.wordpress.com/2010/09/21/i-fremtiden-kommer-al-din-frugt-fra-kina/], kan kineserne godt lide meget søde æbler, og derfor er de kinesiske sorter også meget søde. Derfor ville en æblejuice bestående af 100 procent kinesiske æbler være fuldstændig usælgelig på det danske marked, fordi den ville være alt for sød.

Det ville selvfølgelig være lettere – og bedre for miljøet – hvis vi udelukkende brugte æbler fra lokale, fynske æbleavlere i vores produktion. Det er dog desværre ikke muligt, da vi slet ikke kan få de nødvendige mængder. Derudover har mange danske æbleavlere specialiseret sig i at producere spiseæbler, fordi de kan få en meget højere pris for dem, end vi kan give dem. Og det handler altså ikke blot om 10 øre, som du skriver ;-)

I overensstemmelse med vores CSR-politik og Code of Conduct arbejder vi hos Rynkeby hårdt på kun at samarbejde med gode og ansvarlige æbleavlere i Kina, så vores forbrugere med ro i sindet fortsat købe æblejuice og andre produkter fra Rynkeby.

Du kan i øvrigt læse en tidligere kommentar om vores produktion i Kina på vores hjemmeside: [http://rynkeby.dk/Nyhedsvisning.aspx?ID=1693&Action=1&NewsId=415&PID=9757]

Mange hilsner
Carina Jensen
Nordisk kvalitetschef hos Rynkeby Foods A/S

nils mogensen sagde ...

Fint svar fra Carina - Meget produkt orienteret og det kan jeg ikke klejner meget over. Dog kan jeg godt tvivle på at "Arbejde hårdt på at CSR politik og code of conduct" bliver overholdt. Her kunne et lige så detaljeret svar også være godt. Hvordan gør I dette ? - Er jeres egne folk på stedet ? - Laver i audit i jeres krav ? Kan man se hvordan deisse leverandører bliver bedømt ? - Eller er det overladt til lokale at bedømme sig selv ? - Og så er det Code of conduct reglen (tillid og Respekt) som er overholdt.