fredag den 3. juli 2015

Altid klar til dessert !

Sukkeret i de søde sager stimulerer nemlig en refleks, som udvider mavesækken, skriver seniorforsker Arnold Berstad og læge Jørgen Valeur fra Lovisenberg Diakonale Sykehus i seneste udgave af tidsskriftet for den norske lægeforening. - »Man narrer den normale mæthedsfornemmelse, hvis man spiser dessert efter, at man egentlig føler sig mæt,« skriver de.
Tre faktorer påvirker mæthedsfornemmelsen
Mavesækken er en fleksibel størrelse. Når du indtager et godt måltid, slapper væggene i den øvre del af mavesækken af, så der kan blive plads til maden. Hvor mæt du føler dig, hænger faktisk tæt sammen med trykket inde i mavesækken, som altså igen er afhængigt af, hvor meget mavesækken udvider sig ved mødet med maden. Der er tilsyneladende tre faktorer, som igangsætter afslapningsrefleksen, forklarer Berstad. For det første vil synet og duften af maden, samt det, at den tygges og sluges, spille en rolle, ligesom trykket af maden mod mavesækken også har noget at sige. Derudover 'smager' tolvfingertarmen på stofferne i maden.
Sød dessert narrer maven
»Al denne information går til hjernestammen gennem specielle nerver. Fra kernen i hjernestammen går der så besked ud igen, som styrer afslapningen af muskulaturen i mavesækkens væg,« siger Berstad.Og her kommer desserten så ind i billedet. Glukose, altså sukker, stimulerer denne afslapningsrefleks. »Dessert vil på den måde kunne reducere trykket i mavesækken og hæmme mæthedsfornemmelsen. En sød dessert får altså mavesækken til at rumme mere,« skriver forskerne. Hvor behageligt det bliver at narre maven med sukker for blot at proppe den til smertegrænsen med dessert, er derimod en anden sag. Den optimale udnyttelse af dessert handler formentlig om mådehold, vurderer forskerne.
Bedre med en lille dessert
Det gælder om at begrænse desserten til en lille smagsprøve af noget sødt. Den vil ikke optage specielt meget plads i maven, men indeholder alligevel sukker, som udløser dessertens udvidelse af appetitten. Resultatet er formodentlig, at du føler dig lidt mindre mæt. På den måde vil du faktisk kunne få det mere behageligt efter måltidet, hvis du får en lille smule sødt efter maden, i forhold til hvis du intet sødt får. Men balancen er ikke nem. - »Problemet er, at man ikke ved, hvornår man skal holde op med at spise dessert. Bremsen for indtaget af kulhydrater sidder nemlig fem meter længere nede, nederst i tyndtarmen,« siger Berstad. - »Fedt, derimod, absorberes højt oppe og har dermed en højtsiddende bremse. Det gør, at man bliver overmæt. Spiser man for meget af den fede mad, brækker man sig. Dette er sikkert medvirkende til, at mange ikke tager på af fed mad,« slutter han.

Ingen kommentarer: