onsdag den 29. juli 2015

I aften skal du se op !


Delta-Aquariderne er resterne fra to kometer Marsden og Kracht. På himlen vil meteorerne udspringe fra stjernebilledet Vandmanden, som kort efter midnat dukker op i syd-østlig retning. Stjernebilledet står lavt på himlen hele natten.
Blå måne kan overskygge alt
Forholdene for at se maksimum af meteorsværmen kan måske blive overskygget af juli måneds anden fuldmåne, der falder fredag 31. juli. Månen er således fuld eller næsten fuld omkring maksimum. I dagene før 31. juli går Månen forholdsvis tidligt ned. Derfor er de bedste observationsmuligheder et stykke tid efter midnat, hvor Månens forstyrrende lys er forsvundet.
Maksimum for stjerneskud er onsdag 29. juli
Delta-Aquariderne varer i lang tid fra omkring 12. juli til slutningen af august. Maksimum er 29. juli. Desværre er det en af de små meteorsværme, og der vil ikke være så mange stjerneskud i timen. Det kan derfor anbefales at finde et observationssted væk fra byens lys. Vandmanden vil stå lavt på himlen hele natten. Derfor kan det betale sig at befinde sig et sted, hvor der er frit udsyn mod syd. I kampen for at se stjerneskud, kan høje bygninger være den værste fjende.
Overflod af meteorsværme
Delta-Aquariderne overlapper med meteorsværmen Perseiderne: Perseidernes aktive perioder begyndte midt juli, og således er der overlap mellem de to meteorsværme. Men hvor Delta-Aquariderne vil se ud til at udspringe fra stjernebilledet Vandmanden, vil Perseiderne udspringe fra stjernetegnet Perseus. Perseiderne er en meget større meteorsværm, og chancen for at se stjerneskud i den forbindelse er større. Her kan du se fakta om de årlige meteorsværme.
Hvad er en meteorsværm?
En meteorsværm er en gruppe af små meteorider, der rammer Jordens atmosfære. Ved sammenstødet med atmosfæren, bliver luften varmet op og begynder at lyse. En meteorsværm er en samling meteorider, der alle rammer Jordens atmosfære fra en fælles retning. Meteorsværme opkaldes ofte efter det stjernebillede, som det ser ud som om de udspringer fra. Delta-Aquariderne udspringer således fra Vandmanden - Aquarius

Ingen kommentarer: