mandag den 27. juli 2015

Smil og vink... De tager billeder !

Mere end 43 år er gået siden et portræt i fuldt sollys blev taget af Jorden. Det var da Apollo 17 besøgte Månen i 1972 og tog det berømte Blue Marble-billede. Og vi har ikke været tilbage siden. Siden da har det ikke været muligt at tage et billede af Jorden, som ikke var en mosaik af mange små billeder. Men nu har Deep Space Climate Observatory (DSCOVR) taget et fantastisk portræt af vores planet.
 
 

Endte på et lager

Satelitten har været længe undervejs.
Den blev udtænkt i slutningen af halvfemserne og skulle levere konstante billeder af hele Jorden, holde øje med solvinden og måle på Jordens albedo - hvor meget lys Jorden reflekterer.
Men efter en aflysning og flere år på et lager, genoplivede den amerikanske vejr- og havstyrelse NOAA sammen med NASA og luftvåbnet satellitten i 2008.
 

1,5 millioner km væk

I februar i år blev satellitten så sendt op med SpaceX's Falcon 9 raket.
Nu er DSCOVR i kredsløb om Solen i det såkaldte Lagrange L1-punkt. Det er et stabilt kredsløb cirka 1,5 millioner kilometer fra Jorden.
 

Lægger billeder på hjemmeside

Holdet der modtaget og behandler billederne fra EPIC-kameraet er stadig i gang med at kalibrere deres software, så landområderne bliver tydeligere på fremtidige billeder. Lige nu bliver billederne meget blå i tonen på grund af, at iltmolekylerne i Jordens atmosfære spreder sollyset. Når EPIC-kameraet begynder at indsamle data for alvor, bliver billederne postet på en hjemmeside og skulle blive tilgængelige for offentligheden. Men det sker først til efteråret. Billederne skal bruges til at måle ozon og niveauet af drivgasser i atmosfæren, samt skyhøjder, bevoksningsegenskaber og Jordens evne til at reflektere ultraviolet lys.

Ingen kommentarer: