søndag den 21. juni 2015

Lykkelige Danmark !

Græsset er ikke grønnere på den anden europæiske side. I hvert fald er danskerne blandt den lykkeligste top i Europa. Det viser nye tal fra Eurostat, der er EUs statistikorganisation. Sammen med vores svenske og finske naboer har vi nemlig scoret førstepladsen over lykkelige europæere. Tallene kommmer i forbindelse med, at det i dag er FNs internationale lykkedag, der skal bruges til at markere, at lykke er vigtigt i alle menneskers liv, og at alle skal have retten til at følge deres mulighed for lykke.
 

Tak til velfærdsstaten

Der er flere faktorer, der spiller ind, når man måler lykke. Det er blandt andet vores helbred, økonomi og sociale relationer, der er med til at bestemme, hvor lykkelige vi føler os. Men særligt en ting er med til at hive vores mundvige opad herhjemme: - Den danske velfærdsmodel er rigtig dygtig til at reducere årsager til ekstrem ulykke, siger Meik Wiking, direktør for Insituttet for Lykkeforskning.
Man bliver nemlig ulykkelig af manglende adgang til sundhedsydelser, eller hvis man går en usikker økonomisk fremtid i møde. - Det med at miste sit arbejde er uden tvivl en af de værste ting, der kan ske for folks lykkeniveau, siger han
 

Græsk krise er skyld i ulykke

Normalt er det de tidligere sovjetiske lande, der er de mest ulykkelige. Men i år er Grækenland havnet nederst på listen - kun overgået af Bulgarien. Og det er på ingen måde en overraskelse ifølge lykkeforskeren. Den økonomiske krise i Grækenland har nemlig resulteret i stor arbejdsløshed, og det har sat sine tydelige spor på lykken. - Det handler selvfølgelig om tab af indkomst. Men det handler også om tab af identitet. Typisk taler man med folk om, hvad man laver, og hvis det svar er ingenting, så smitter det af på lykken, siger Meik Wiking.
 

Flere penge er ikke lig med mere lykke

Selvom penge og lykke hænger uløseligt sammen, så er flere penge ikke lige med mere lykke. - Det er det at være uden penge, der er genstand til ulykke for mange mennesker, siger han. Og tilføjer: - Fordi der følger så mange usikkerheder med, når økonomien er dårlig. Omvendt bliver over halvdelen af os ikke lykkeligere af flere penge, hvis vores naboer er rigere end os. - Undersøgelser viser, at vores lykke også hænger sammen med vores position i forhold til det sociale hieraki.

- Altså det er godt med en Ferrari i garagen, men hvis naboen har tre, så er det lige pludselig ikke så godt, siger han.

Ingen kommentarer: