mandag den 12. marts 2012

Er din plastdunk mon giftig !

Jeg har drukket rigtig meget vand af drikkedunke, og aldrig skænket det en tanke, at det kunne give problemer. Nu viser det sig at jeg godt kunne have indtaget forskellige sundhedsfarlige. Derfor er jeg nu blevet opmærksom på denne vejledning:
Skal den bløde drikkedunk være uden bisphenol A, ftalater og pvc? Gå efter plastpile med 1, 2, 4, 5 eller 6 i bunden. Vælg alternativt plastpile med de store bogstaver, der svarer til disse tal, og som specificerer plasttypen. Tallene er dog ikke en garanti for, at der ikke er andre hormonforstyrrende stoffer i plasten. De kan for eksempel fremkomme, når der bruges flammehæmmere og stabilisatorer for at undgå, at dunken nedbrydes i solen.
Her er fem gode råd:
Spørg i butikken
Drikkedunke uden tal i bunden opfylder mindstekravene i lovgivningen men kan være lavet af polycarbonat, som udskiller bisphenol A, og som er tilladt i produkter til børn over tre år. Derfor, spørg i buti.ken.
Nem tommelfingerregel
Lugt til flasken. Stil den tilbage på hylden, hvis den lugter meget af plastik.
Vig udenom 3 - tallet
Et 3-tal viser, at plastiktypen er pvc, som ofte er blødgjort af ftalater. Det bruges normalt ikke til produkter til fødevarer og drikke, og altså heller ikke drikkedunke.
Undgå 7 - tallet
Dette tal fortæller, at plasten ikke er typerne 1 -6, men kan være alle andre plasttyper, hvorfor det ikke kan udelukkes, at der udskilles bisphenol A eller andre stoffer.
Undersøg sagem selv:
I Danmark er der ingen lovkrav til at mærke plastikprodukter med plastpilene. Producenten har ansvaret for, at produktet er sikkert at bruge for forbrugeren.

Ingen kommentarer: