torsdag den 17. marts 2016

Det farlige landbrug !


Du skal være særligt opmærksom på landevejen i den kommende tid. Det er nemlig ved at være tiden, hvor du kan møde tunge landbrugskøretøjer på asfalten. I Syd- og Sønderjylland er der siden 2014 sket en stigning i antallet af personer, der er kommet til skade i trafikuheld med landbrugskøretøjer. Det viser tal fra Tønder Kommune. Her har der været 20 ulykker de seneste fem år.
 
Den slags ulykker ender ofte meget alvorligt, fortæller trafiksikkerhedsmedarbejder ved Tønder Kommune Anders Hørkjær. - Landbrugskøretøjer er tonstunge køretøjer, der står fast, hvis man påkører det, siger han. Anders Hørkjær understreger, at det derfor er vigtigt, at bilisterne og landmænd kører varsomt.

Undervisning i til unge og uddannede

Hos LandboSyd siger formand Mogens Dall, at landmændene har et stort ansvar for at nedbringe antallet af ulykker. - Det er stadig større maskiner, vi kører med, så vi skal være agtpågivende og have det endnu mere i fokus, mener han.
 
Ifølge Mogens Dall er det centralt, at man sætter ind med undervisning på landbrugsskolerne, men også oplysning til uddannede landmænd. -Vi har netop sendt en invitation ud til politiet og til en maskinstation, hvor vi laver et arrangement, hvor sikkerheden kommer i højsædet, fortæller han.
Esbjerg er den kommune med flest uheld. Her er der sket 21 uheld de sidste fem år.
 
Jeg ser nu et par faktor de helt glemmer i deres beregninger. For de første er rigtig mange landbrugskøretøjer meget dårlig oplyst. Ofte er deres reflekser og lys fuldstændig dækket af mudder og skidt. Og man ser ofte at selve lyset er ødelagt eller hænger fælt på grund af dårlig vedligehold.
 
Og det værste er at chaufførene meget tit taler i telefon - Sidder og laver alt mulig andet end at styre deres store køretøj. Man ser endda at der er en ekstra person i førerhuset på traktoren, selv om der kun er plads til en person.
 
Der er virkelig plads til forbedringer - Her burde både politi og arbejdstilsynet lave en målrettet kampagne og få de "brådne kar" værk fra vejen.

Ingen kommentarer: