fredag den 27. februar 2015

Langsommer betyder også længere !

Er du lidt uambitiøs og tager løbeturen i et moderat tempo, skal du ikke slå dig selv oven i hovedet af den grund. Ny dansk forskning viser nemlig, at løb i moderat tempo er sundere end hård løbetræning, skriver DR Viden. Løbere, der tager joggeturen i et moderat tempo, lever længere end mennesker, der træner med høj intensitet, viser det nye studie, som samtidig kan afsløre, at folk, der træner med høj intensitet, ikke lever længere end folk, der slet ikke dyrker motion. - »Om du sidder hjemme og spiller ludo, eller du spurter rundt i parken har samme dødelighed. Det er overraskende, og det er et vigtigt budskab at få frem,« siger forsker og hjertelæge Peter Schnohr til DR Viden. Forskningsresultatet er udkommet i det videnskabelige tidsskrift Journal of American College of Cardiology.
Sundt at løbe langsomt i op til 2½ time
Forskningsresultatet bygger på den såkaldte Østerbroundersøgelse, som rummer den største database af sin art i verden. Resultatet har derfor også opnået international bevågenhed i blandt andre det populærvidenskabelige medie LiveScience. Forskerne bag det nye resultat fulgte i 12 år 1.098 raske løbere i alderen 20 til 86 år. Derudover har forskerne også fulgt 413 mennesker, som ikke dyrkede motion. Løbere, som havde et lavt tempo på blot 8 km/t og løb fem gange om ugen i mindre end 2 ½ timer, havde en 78 procent større sandsynlighed for ikke at dø i den 12-årige periode, end folk der havde en stillesiddende livsstil.
Usundt at løbe hurtigt i fire timer om ugen
Løbere, som havde et højt tempo på mere end 11 km/t i mere end fire timer om ugen, havde en lige så stor sandsynlighed for at dø i den 12-årige periode som stillesiddende personer. - »Hvis dit mål er at mindske risikoen for risikoen for dødsfald og forbedre din forventede levetid, er moderat løb fem gange om ugen en god strategi. Mere end det er ikke blot unødvendigt, det er muligvis skadeligt,« siger Peter Schnohr til LiveScience. Peter Schnohr fortæller til DR Viden, at tidligere forskning fra Østerbroundersøgelsen viser, at løbere generelt lever seks år længere end andre. Men det er ikke muligt at sætte et præcist antal år på den forlængede levetid for moderate motionister i den nye undersøgelse. Forskere mener, at balancen mellem at træne for meget og for lidt kan beskrives med en U-kurve. Ingen motion udgør en sundhedsmæssig risiko, moderat motion er sundt, og for megen motion er sundhedsmæssigt skadeligt.
Studie slutter sig til andre studier med samme konklusion
Det nye studie falder i god tråd med tidligere forskning, fortæller forskeren Karol Watson, som er leder af forskningen i forebyggende kardiologi på University of California, Los Angeles. - »Mennesket er ikke skabt til at køre mountain bike eller løbe maratonløb hver eneste dag, og vi behøver ikke træne sådan for at leve længere,« siger Karol Watson til LiveScience.

Karol Watson har ikke selv været involveret i studiet. Hun forklarer, at maratonløbere alt i alt ser ud til at have et godt hjertehelbred. Men de bør vide, at forskning også har vist, at ekstreme løbere har en smule højere dødelighed sammenlignet med moderate løbere

Ingen kommentarer: