fredag den 22. april 2016

Husk det nu !


Undskyld, hvad var det liiiige du hed? De fleste kender måske den pinlige situation, hvor man bliver introduceret til nye mennesker til en fest eller på en arbejdsplads. Og lige så snart man har fået navnet oplyst, fiser det ud af hovedet med samme raketfart, som det kom ind. Heldigvis er det helt normalt ikke at kunne huske navne.

Du er faktisk bare ligeglad

Forskning fra Kansas State University viser, at en af årsagerne til, at vi glemmer folks navne, er manglende interesse i de personer, vi møder. Folk, som er mere socialt engagerede og interesserede i andre mennesker samt relationer, har en tendens til at huske folks navne bedre - simpelthen fordi de har interessen. Vi bliver også dårligere til at huske navne, jo ældre vi bliver. Ifølge en artikel fra Psychology Today kæmper 85 procent af alle "modne" mennesker med at huske navne.

Huske-tricks

Selv om alderen presser sig på, er der hjælp at hente, hvis du gerne vil blive bedre til at huske navne. Den britiske mester-husker Ed Cooke, som blev nummer syv til World Memory Championships i 2007 og har grundlagt huske-portalen Memrise, har nogle teknikker til at huske navne:
 

1. Gentag navnet

Sig navnet højt, når du får det af vide første gang. Ved at gentage navnet får hjernen den idé, at du er socialt interesseret i personen, hvilket vil styrke din evnen til at huske navnet.
 

2. Stav navnet

Det er nemt at høre forkert, når du får oplyst et nyt navn. Spørg derfor, hvordan det bliver stavet. Det køber dig tid til at tænke over navnet og huske det.
 

3. Spørg ind til navnet

Hvis navnet er usædvanligt eller fra en fremmed kultur, så spørg, hvad navnet betyder. Det giver dig mulighed for at koble et billede til navnet.
 

4. Kig på ansigtet

Læg mærke til personens ansigt ved at lave en z-formet panorering hen over ansigtet. Kig på øjne, næsen og de to sider af mundvigene. Læg mærke til, om der er et særligt træk ved personens ansigt, som gør det nemmere for at huske vedkommende næste gang.
 

5. Forbind navnet til noget visuelt

Hvis du har en kollega med en sjov næse, kan du tænke på "Henrik med den sjove næse."
 

6. Tænk på en kendis

Hvis du møder en ny person, der deler navn med en kendis, kan du huske navnet bedre ved at koble navnet til denne kendis - særligt hvis du ligefrem selv elsker eller afskyr denne kendis..
 

7. Skaf oplysninger

Når du først møder en person, ved du i sagens natur ikke meget om vedkommende. Jo flere oplysninger, du har om personen, des flere billeder kan du koble til navnet.
 

8. Lav en underholdende sætning

En anden sjov metode til at lære et navn kan være at lave en sjov sætning. Hvis en person fx hedder Søren Skovgård, kan du med fordel lave en sætning i hovedet som "Søren har en skov i sin gård".

 

Ingen kommentarer: