søndag den 2. august 2015

Christiansfeld på verdenskortet !

UNESCOs verdensarvskomite har på sit årlige møde, som i år finder sted i Bonn i Tyskland, besluttet, at Danmark får endnu to steder med i det fine selskab på verdensarvslisten. UNESCO er FN’s organisation for uddannelse, videnskab, kultur og kommunikation.
Den ene lokalitet er den kristne Brødremenighedsby i Christiansfeld, som blev nøje plan- og anlagt af Herrnhuterne i 1773. Byen er usædvanlig velbevaret og intakt med både den oprindelige byplan og de oprindelige bygninger, og arkitekturen afspejler Brødremenighedens værdier.
Den anden lokalitet er det såkaldte parforcejagtlandskab i Nordsjælland, som Christian 5. designede i 1680’erne for at få den bedste parforcejagt. En jagtform hvor ryttere og hunde jager et kronvildt til udmattelse, hvorefter kongen eller den fornemmeste gæst dræber dyret med sværd eller spyd.
 
 
Borgmester i Kolding Kommune, Jørn Pedersen (V) siger: ”Christiansfeld er nu blevet et verdensnavn. Kvalitetsstemplet er sat på vores unikke Brødremenigheds by. Rigtig mange mennesker har en aktie i, at det er lykkes. Men når det kan ske, så er det jo reelt fordi, at vores daværende konge Christian 7. gav lov til, at Brødremenigheden opførte den unikke bymidte. Jeg ser frem til, at både turister og resten af Danmark vil få øjnene op for det helt særlige i Christiansfeld.”
 
 
Jeg har flere gange været i Christiansfeld. Både arbejdsmæssig, da jeg var ved Arla Foods ( De har et stort distributions mejeri i byen ) og som privatperson, når vi skulle købe deres berømte honning hjerter. At vi nu har fået denne perle på UNESCOs liste er helt ok. Når man går gennem de brostensbelagte gader og der de gamle huse - Mens man spiser en "gammeldags honning hjerte" op til jul. Så kan det næsten ikke blive bedre.

Ingen kommentarer: