torsdag den 20. august 2015

Træt af reklamer på din telefon / PC !

 


I forbindelse med Microsofts nye Windows 10 står det klart, at det 40 år gamle software-firma ikke holder sig tilbage fra at indsamle en lang række personlige oplysninger om sine brugere, for den vej igennem at kunne målrette reklamer og anden form for markedsføring. Men Microsoft er langt fra ene om dén praksis.
 
Ønsker du ikke at Microsoft, Google og Facebook skal bruge den profil, de opbygger af dig, til at målrette reklamer, så kan du heldigvis slå det fra hos de to førstnævnte, mens Facebook til gengæld er lidt tungere at danse med. Det betyder ikke, at man slipper for reklamer på nettet, eller undgår at der bliver indsamlet vilde mængder data om dig - men du undgår til gengæld at se reklamer for en bedemand, hvis et familiemedlem lige er død. Apple påstår, at de er lidt finere i kanten end de andre, da de ikke lever af reklamer. Derfor leverer de ikke selv personlige reklamer, men puljer dine informationer sammen med minimum 5.000 andre personer du minder om, for den vej igennem at sløre din personlige profil.
 
Alligevel holder de sig heller ikke for gode til som standard at levere deres dimser med et reklame-id slået til, der gør, at du kan trackes - fx af dine apps. Heldigvis kan det også slås fra.
 
Her er hvordan du gør:
 

Slip af med personlige reklamer hos Microsoft

Microsoft har gjort det nemt at slippe for de personaliserede reklamer, hvis du bruger Windows 10 eller andre Microsoft-services som Skype, Bing, Office 365 eller den nye assistent Cortana. Klik på dette link og vælg 'Fra' ud for personlige reklamer i denne browser og 'Fra' ud fra personlige reklamer når jeg bruger min Microsoft-konto. Sidstnævnte vil også slå igennem på Xbox og Windows Phone, hvis du bruger nogle af disse enheder.
 

Slip af med personlige reklamer hos Google

Hos Google er det lige så nemt at slå de snagende reklamer fra. Følg dette link for at tilgå dine reklameindstillinger på din Google-konto Ud for Annoncer baseret på dine interesser sætter du skyderen til 'Fra'. Hos Google kan man tilmed slå fra, om man vil se personaliserede reklamer, når man IKKE er på Googles egne sider. Det gør du ved at følge dette link. Her kan man øverst fravælge, at Google bruger de anonyme oplysninger de indsamler om dig på andre websider end deres egne, til at levere reklamer.
 
Lige nedenfor kan du også slå fra, om Google må vise dig søgeannoncer baseret på dine interesser - igen når du ikke er logget ind på din Google-konto. Disse indstillinger slår også igennem på din Android-telefon, da de er knyttet til din Google-profil.
 

Slip af med personlige reklamer på Android

Selvom du har slået Googles værste snagen fra i dine Google-indstillinger, så bliver du alligevel tracket på din Android-telefon gennem mange af de apps, du har installeret.Her findes der også en indstilling, som man kan slå fra for at undgå de såkaldte interessebaserede reklamer.
Det gør man i Indstillinger -> Konti -> Google -> Personlig info og privatliv -> Annoncer (nedenunder tjenester) hvor man slår skyderen til venstre ud fra Fravælg interessebaserede annoncer.
Nedenfor kan du ved samme lejlighed nulstille dit annonce-id, som er det der bruges til at tracke din enhed. Det er dog ikke alle annocnenetværk der bruger annonce-id'et, så du kan altså stadigvæk risikere at se reklamer, der kender dig lidt for godt.
 

Slip af med personlige reklamer hos Apple

På iPhone og iPad kan du - som netop beskrevet ovenfor med Android - også slå reklamesporing fra.
Det gør man ved at vælge indstillinger -> Anonymitet-> Reklamer-> Begræns reklamesporing og slå skyderen til.
 
Lige nedenfor kan du - igen ligesom på Android - nulstille din telefon eller tablets reklame-id, som er det der bruges til at tracke din enhed. På iPhone og iPad kan man også slå lokalitetsbaserede reklamer fra. Det gør man i Indstillinger > Anonymitet > Lokalitetstjenester > Systemtjenester. Her slår du lokalitetsbaserede iAd fra. Også i iTunes-butikken på computeren kan man slå reklamesporing fra. Det gør man i iTunes > Indstillinger > Butik, hvor man sætter et flueben i begræns reklamesporing.
Apple har selv lavet en fin detaljeret gennemgang her
 

Slå - delvist - personlige reklamer fra på Facebook

Hos Facebook er der ingen direkte indstilling, som kan slå målrettede annoncer fra. I stedet henviser det sociale (reklame)netværk til European Interactive Digital Advertising Alliance, hvor man kan fravælge, at en alenlang række af annoncefirmaer må levere interessebaseret annoncering til dig - heriblandt Facebook selv.Problemet med løsningen er, at indstillingerne bliver gemt som en cookie på din computer, hvilket betyder, at hvis du sletter dine cookies, så sletter du også disse indstillinger, og så kan Facebook igen levere personlige reklamer til dig, baseret på din adfærd på andre hjemmesider end Facebooks egen. Selvom annonceindstillingerne på din Facebook-konto er meget begrænsede, er de absolut et besøg værd . Udover linket videre til European Interactive Digital Advertising Alliance, kan du under Tredjepartssteder fravælge at Facebook i fremtiden må give tredjepart eller annoncenetværk adgang til at bruge dit navn eller billede i annoncer. Og nedenunder i Annoncer og venner kan du undgå at optræde i reklamer, dine venner ser på Facebook.
 

Begræns dataindsamling i din browser

I alle moderne browsere findes der en indstilling der kaldes 'Do Not Track'. På dansk hedder den lidt forskellige ting - fx 'Bed websteder om ikke at spore mig' eller 'Send en anmodning om Do Not Track sammen med din browsertrafik'.Slår du funktionen til, anmoder du pænt om ikke at blive tracket, men det er ikke ensbetydende med, at de sider du besøger overholder det. Facebook og Google gør eksempelvis ikke.Alternativt til de krumspring der er nævnt ovenfor, kan man i browseren på sin PC installere forskellige udvidelser, der begrænser reklamesporing.
 

Ingen kommentarer: