søndag den 23. august 2015

Styrke og intelligents hænger sammen !

 Når man bliver ældre, kan simple ting som at tage tøj på eller at bære indkøbsposerne fra supermarkedet blive en udfordring. Men hvis du var intelligent som ung, er der tilsyneladende god chance for, at du har en stærkere ryg, når du når op i alderen. Et nyt studie viser nemlig en klar sammenhæng mellem intelligens hos unge mænd og deres fysiske funktion som midaldrende. Dermed bevarer mændene også de fysiske evner bedre, når de bliver gamle. - »Det er spændende, at intelligens kan være en af grundene til, at folk udvikler sig forskelligt fysisk,« siger Rikke Hodal Meincke, som er hovedforfatter på studiet og ph.d.-studerende ved Center for Sund Aldring og Institut for Folkesundhedsvidenskab ved Københavns Universitet. 
Sammenhængen kan skyldes flere ting
I studiet har forskerne lavet fysiske tests af blandt andet muskelstyrken på 2.848 midaldrende mænd.
Resultaterne af disse test blev sammenlignet med en intelligenstest, som mændene gennemgik, da de som unge var til session. Netop fordi intelligens-dataene kommer fra sessionen, er det kun mænd, der er med i undersøgelsen. - »Sammenhængen er meget signifikant, og vi ved fra tidligere undersøgelser, at jo bedre man klarer sig midt i livet, des større chance er der for at undgå funktionsnedsættelser, når man bliver gammel,« forklarer Rikke Hodal Meincke.
Ifølge Rikke Hodal Meincke kan der være flere forklaringer på, at det er de intelligente, der holder formen:
  1. Det kan skyldes, at de med højere intelligens er bedre til at tolke og forstå sundhedsbudskaber, og derfor dyrker de mere motion.
     
  2. Det kan være en biologisk sammenhæng mellem udviklingen af hjernen og en stærk fysik.
     
  3. Det kan skyldes, at intelligens ofte hænger sammen med uddannelsesniveau. De med meget fysiske jobs, bliver hurtigere nedslidte og får dermed en dårligere fysisk funktion.
Næste skridt bliver at finde ud af, om disse forklaringer holder: - »Det vi skal gøre nu, er at finde ud af, om sammenhængen mellem intelligens og fysisk funktion skyldes højere uddannelse og mere fysisk aktivitet, og hvor stor betydning det har,« siger Rikke Hodal Meincke.
 
Intelligens har ikke en stor betydning
Lektor Kristian Overgaard fra Aarhus Universitet mener, at det nye studie er spændende, men han påpeger, at studiet ikke beviser, at intelligens har en stor betydning for fysikken:
 
»Sammenhængen er statistisk set tydelig, hvilket skyldes, at man har så mange mennesker med i studiet. Der er dog mange andre ting, der spiller ind på den fysiske form som midaldrende. For eksempel betyder mændenes højde, drøjde og træningstilstand også noget for deres fysiske funktion. Så intelligens som 18-årig betyder nok noget, men ikke voldsomt meget,« siger Kristian Overgaard, som er lektor ved Institut for Folkesundhed – Idræt og ikke selv har været en del af det nye studie.
Kristian Overgaard siger endvidere, at det er svært ud fra studiet at sige, om det er intelligensen, der påvirker det fysiske: - »Når du har en sådan association, ved du ikke, hvad der forklarer hvad. Så vi kan se, at der er en sammenhæng, men ikke at intelligensen er den direkte årsag.«
Rikke Hodal Meincke påpeger, at de unge mænd i undersøgelsen ikke havde større fysiske skavanker, og derfor tyder meget på, at det særligt er på intelligensniveau, at mændene skilte sig ud fra hinanden i ungdommen. Hun medgiver dog, at det ikke nødvendigvis betyder, at det er intelligensen i sig selv, der giver god fysik.
 
Andre studier har vist det samme
Det danske studie er ikke det første, der finder sammenhæng mellem intellektet og den fysiske formåen senere i livet. - »Britiske studier har undersøgt noget lignende. De har ikke påvist en sammenhæng mellem intelligens og styrke i hænderne ligesom os, men derudover sætter deres studier også lighedtegn mellem intelligens og flere af de samme fysiske egenskaber, som vi har undersøgt,« fortæller Rikke Hodal Meincke og nævner et engelsk studie fra 2009. Her blev 2.135 forsøgspersoner testet både som 15-årige og som midaldrende. Studiet viste forskellige sammenhænge mellem hjernens udvikling og fysiske evner og  konkluderede på den baggrund, at der kan være en sammenhæng mellem fysisk og intellektuel præstation.

Ingen kommentarer: