lørdag den 21. juni 2014

Arbejde til de handicappet !

 Hvis bare én procent af de danskere der har et handicap eller en længerevarende sygdom kommer i beskæftigelse frem for førtidspension i løbet af de næste 10 år, vil det give en samfundsøkonomisk gevinst på 10 milliarder. Det viser en ny rapport fra COWI lavet for Det Centrale Handicapråd.
 
-Vi går i Danmark ofte og siger, at det er en god forretning at få folk med handikap i arbejde, men hvor god en forretning er det egentlig? Nu viser det sig via vores beregning, at der kan være helt op til 10 milliarder at hente over 10 år, hvis bare man kan få én procent i almindeligt arbejde, fortæller Formand for Det Centrale Handicapråd, Tue Byskov Bøtkjær til TV 2.
Ifølge formanden svarer det til, at man skal have cirka seks tusinde i arbejde frem for førtidspension. Men det er ikke ren og skær fortjeneste. Pengene skal bruges fornuftigt:
-Det der er pointen for mig er, at det er vigtigt at tjene de 10 milliarder. Men det er jo ikke tjent på den måde, at man putter dem i lommen. Man skal bruge dem til at investere dem i de her mennesker, så de, og endnu flere, kan komme i arbejde, siger han.
Kompliceret udregning
Rapporten viser, at selv hvis alle pengene blev brugt, vil det stadig være en gevinst for både den enkelte og samfundet, fordi personerne på arbejdsmarkedet vil skabe værdi gennem deres arbejde. Meget af gevinsten hentes ved fastholdelse på arbejdsmarkedet, da udviklingen viser, at mange handicappede, der er i beskæftigelse nu, mister arbejdet i løbet af 10 år.
Det har en kompliceret fremskrivning gjort klart, fortæller Tue Byskov Bøtkjær:
-Det er vældigt kompliceret. Men man tager en gruppe brugere i et tiårigt perspektiv, og så forsøger man at prøve og fremskrive dem baseret på, hvad vi ved om de her brugeres adfærd. Vi ved hvor mange der vil have et handikap, og hvad det vil koste, hvis de gik på pension. Og så kigger vi på gennemsnitsbetragtningerne om, hvordan det ville se ud, hvis nu de kom i almindeligt arbejde i stedet for. Hvad ville de så generere af skat osv. Dermed har vi simpelthen regnet os frem til, hvor stor en økonomisk gevinst det vil være, siger han.

Artiklen er klippet fra TV2 News - Og jeg er helt enig i konklussionen. Jeg er endda overbevist om at rigtig mange handicappet gerne vil yde en indsats - Være en del af fællesskabet og få en mulighed for at gøre en forskel. Dertil kommer at vi danskere ofte bygger vores indentitet op omkring vores job. Her ville vi give mange handicappet en mulighed for at "tale med" når almen danskeren taler om  arbejde og indentitet.

Ingen kommentarer: