søndag den 19. august 2012

Alien kometen !


Kometer er is- og klippe-legemer, som bevæger sig i meget langstrakte elliptiske baner om Solen. Men denne komet som er blevet døbt C/2011 L4 (Pan-Starrs) har en bane der er tæt på at være parabolsk.
Det er dermed en åben bane, hvilket vil sige at den muligvis kommer fra det interstellare rum! Det er så ikke et kosmisk tilfælde at den kommer så tæt på Solen, for det skyldes, at Solens tyngdekraft trækker den ind til sig.
En første beregning af dens bane fra Minor Planet Center på Cambridge University viser, at den vil vende om Solen i februar 2013 i en afstand af 50 millioner km, svarende til afstanden til Merkur's bane. Efter passagen vil den dermed forsvinde tilbage i det interstellare rum, hvis målingerne og Cambridge-astronomernes beregninger er rigtige. Den vil kunne ses på vesthimlen, men vil nok være lidt svær at se, når den er tættest på Solen, hvor det endnu ikke er mørkt. Fordi det er en ny komet, kender man ikke dens vandindhold og lys refleksion, derfor kan astronomerne endnu ikke beregne, hvor klar den bliver. Det vil man først kunne sige noget om, når den begynder at udvise komet-hale. - ( Navnet - Alien komet giver visse billeder inde i mit hoved - Lad os nu se om det også bliver noget "Alien" at tale om. )

Ingen kommentarer: