torsdag den 26. juli 2012

Gaber du om kap med din hund !

Vi kender alle, at et gab kan smitte. Men nu har forskere fra Portugal afsløret, at også hunde kan blive ’smittet’, når mennesker gaber. Hundene bliver smittet af gabenes lyd, og hvis de kender gabe-lyden særlig godt – fordi den tilhører deres ejer – er der større chance for respons. Forskerne mener, at det støtter teorien om, at smitsom gaben er baseret på empati – altså evnen til at føle med andre. Det skriver LiveScience.com. »Resultaterne viste ganske uventet en interessant sammenhæng mellem gab-smitte og socialt sammenhold. Ikke alene efterligner hunde menneskers gaben – de gaber også mere, når de er sammen med mennesker, de kender,« siger Karine Silva, dyreforsker ved Universidade do Porto i Portugal
Smitsom gaben skyldes empati
Tidligere forskning har knyttet smitsom gaben blandt mennesker til empati. Den forskning viste, at mennesker, der klarer sig bedst på empati-relaterede opgaver, også var mest tilbøjelige til at lade sig smitte, når et andet menneske gabte. Noget lignende viste forskernes hunde-forsøg. De spillede forskellige lyde for 29 hunde for at observere deres reaktioner. Lydene var:
  • Hundens ejers naturlige gab.
  • Et naturligt gab fra et andet menneske end ejeren.
  • Kontrol-lyde, hvor forskerne spillede gabene baglæns.
Hunde har empati med mennesker
Kun 40 procent af hundene begyndte at gabe under eksperimentet. Gabene kom betydeligt oftere, når en hund lyttede til sin ejers gab. Samtidig skabte de baglænsspillede gab ingen reaktion hos hundene.
»Vi kan ikke fremlægge afgørende konklusioner om de mekanismer, der ligger til grund for smitsom gaben hos hunde. Men undersøgelsen har skabt de første data, som indikerer, at hunde gaber med hindanden, fordi de har empati,« siger Karine Silva. Hun mener, at dén opdagelse kan bruges, når der skal rekrutteres hunde til sociale opgaver – så som blinde-hunde og terapi-hunde. Sandsynligvis er det muligt at finde de mest empatiske hunde ved at se, hvordan de reagerer på gab.

Ingen kommentarer: