søndag den 22. juli 2012

Danmark burde også have baby drop box !

I middelalderens Europa kunne fortvivlede mødre aflevere uønskede børn i kirker eller børnehjem, gennem det der blev kaldt et hittebarnshjul - en slags cylinderformet svingdør på ydersiden af bygningen, hvor det uønskede barn kunne placeres og cylinderen drejes rundt så babyen endte indendørs og moderen kunne forsvinde sporløst og anonymt. Hittebarnshjulet blev med tiden udfaset, mange steder under økonomiske nedgangstider hvor babypresset blev for stort og uoverkommeligt.

Men fænomenet har gjort comeback i Europa over de seneste 10 år, skriver BBC. Den moderne udgave af hittebarnshjulet kaldes i Ungarn for en babykasse, i tysksprogede lande for et babyvindue eller en babyluge, i Polen hedder det et vindue af liv, og i Italien er fænomenet kendt som en livsvugge. Det har også fået tilnavnet drop-box, med relation til den internetbaserede fildelingsprogram. Kært barn har mange navne. Og mange kære europæiske børn starter altså livet her.
Den første babyluge i nyere tid blev oprettet i Hamborg, som reaktion på en række sager i 1999, hvor babyer var blevet forladt, i flere tilfælde med døden til følge. De fortvivlede mødre fik herefter en hemmelig og sikker mulighed for at sende deres baby videre i livet, og denne mulighed har altså spredt sig rundt om i Europa. Det giver en chance for babyer, der måske ellers ville blive forladt eller dræbt. Gennem et babyvindue kan spædbarnet starte sit liv et sted hvor nogen tager sig af det i livets første uger. Hvis ikke moderen skifter mening i løbet af den tid og kommer tilbage efter sit barn, hvilket faktisk sker i rigtig mange tilfælde, vil det herefter blive bortadopteret.

Men ikke alle er lige begejstret for tendensen. Komiteen bag FN's børnekonvention kritiserer dropboxen for at være i strid med børns rettigheder, når barnet tvinges til at vokse op uden nogen dokumentation eller viden om dets ophav. Kritikere sider at det kan blive alt for let for forældre ikke at tage det fornødne ansvar. Og når alt er anonymt er der desuden ingen mulighed for rådgive de ulykkelige mødre, om den beslutning, der kan plage dem resten af livet. Der er i øvrigt ingen garanti for at det nødvendigvis er fortvivlede mødre der gør brug af muligheden, der lige vel kan udnyttes af skruppelløse familiemedlemmer, stedfædre, eller prostitueredes bagmænd, uden moderens accept.
En mulighed i den bedste hensigt, nemlig at redde menneskeliv, kan altså også misbruges mod moderens vilje.

I Danmark har vi endnu ingen babyboks.

Ingen kommentarer: