søndag den 26. februar 2012

Har jeg et bredt ansigt !

Mange af os har fået at vide, at vi ikke skal bedømme andre efter deres udseende. Nu antyder en ny undersøgelse, at det er et rigtigt dårligt råd at følge, fordi vi kan faktisk kan læse en hel del ud af fremmede ansigter. Canadiske forskere har brugt billeder af en række mænd med ansigtet lagt i neutrale folder. Billederne blev vist til frivillige, som skulle bedømme mændenes tilbøjelighed til at være aggressive på en skala fra 1 til 7. Bedømmelserne blev sammenlignet med en psykologisk måling af, hvor aggressive mændene reelt er, og resultatet var meget afslørende, lyder det fra forskerne. Små forskelle påvirker De frivillige var ikke bare gode til at bedømme, hvilke mænd der var aggressive. De bedømte i høj grad mænd som aggressive, når de havde stor afstand mellem deres kinder og kort afstand mellem overlæben og punktet mellem øjenbrynene. Det gjorde ingen forskel i bedømmelsen, om de frivillige kiggede på billedet i to sekunder eller blot 39 millisekunder.

I barndommen har drenge og piger nogenlunde ens strukturer i ansigtet, men gennem teenageårene udvikler drenge lidt større afstand mellem kinderne og lidt mindre afstand mellem overlæbe og området mellem øjenbrynene - et forhold, forskerne kalder for 'width-to-height ratio' (WHR). En tidligere undersøgelse har vist, at voksne computerspillere med en stor WHR er mere aggressive, og at ishockeyspillere med stor WHR tilbringer længere tid i straffeboksen for blandt andet slåskamp og slashing. Ifølge forskerne fra Brock University stemmer de nye observationer godt overens med, at de fleste mennesker har tendens til at sænke øjenbrynene og løfte overlæben, når de bliver aggressive.

Forskerne har endnu ikke noget bud på, hvorfor ansigtets form hænger sammen med temperament. Et bud lyder, at det kan være evolutionens måde at advare andre om at holde sig væk. Forskernes tidligere undersøgelser har kun sporet en sammenhæng mellem ansigtets centrale punkter og aggressivitet hos mænd. Kvinder kan tilsyneladende godt være flinke, selvom de er bredhovedede.

Ingen kommentarer: