søndag den 29. november 2009

Julekort er en dejlig tibagevendende plage !

En årlig tilbagevendende begivenhed. Vi har nok været på denne opgave siden først i 80´erne. Vi startede med købekort. Senere blev det et fotografi af børnene i en eller anden juleopstilling. Og i dag laver vi en slags foto kavalkade over året der gik, og klister ind i et pænt kort..... Og som sædvanlig sidder vi og tale om hvem der skal have i år. //// Skal vi blive ved med at sende til dem der aldrig sender tilbage /// Skal vi sende til tanter og onkler /// Hvem er blevet skilt og så videre. Det ender normalt med at vi alligevel sender til alle. For det handler ikke om vi får noget tilbage. Det er selv processen, hvor kortene bliver skrevet. Det giver lige en snak om hver enkelt, en slags evaluering over vores forhold gennem året. Og en varm tanke om det vi har / havde til fælles. At de andre ikke har lyst eller overskud til at sende julekort, skal ikke forhindre at vi kan sende lidt glæde af sted med posten. Og uanset hvor sær, mærkelige, skæve eller sjov de er, så holder vi af dem allesammen. Så i år får posten også en stak fra os.

lørdag den 28. november 2009

Hoptimister og Wunderbaum !

En tur i storcenter er altid en oplevelse. Jeg kommer der nok ikke efter det sammen som mange andre. Jeg nyder at gå rundt og se på folk. Sætte en historie på alle dem jeg ser og se om jeg kan træne mit " menneske kendskab". Det er en lille leg der skærper ens opmærksomhed. Man træner sine sanser og tiden går med noget konstruktiv. Jeg kigger også gerne på de produkter der udbydes. Jeg køber sjælden noget, da jeg er kommet dertil i livet, at jeg ikke behøver så meget..... På dagens tur i storcenter gik jeg dog et fantastisk flashback. Inde i Imerco havde de fået de små Hoptimister. Jeg kan huske at mine forældre havde en sådan figur stående på instrumentbrættet i deres Morris Marina. Den stod der og vippede mens vi kørte. Jeg sad tit på bagsædet og stirrede på den lille figur. Pludsentlig stod jeg der i butikken og fortiden overvældede mig. Alle mine brødre i bilen - de sjove stunder - vores små skænderier og en hel masse mere. Ja............ Hjernen er en fantastisk huskemaskine. Jeg kunne næsten lugte den Wunderbaum som hang i vinduet. Og hører min mor skælde ud på os, fordi vi ikke sad stille.

fredag den 27. november 2009

Danmarks største Jule bingo bango - Fiasko !

Det er tæt på at være det mest amatøragtige jeg har set nogensinde. At sende Jule Bingo Bango i prime time en fredag aften. På et niveau der ikke engang ville klare kvalitetskravene ved TV Glad. Det er simpelhen for latterlig. De to værter Lisbeth Østergaard og Jeppe Vig Find fiser rundt på scenen og ligner et par smarte børneprogram værter. Hvilket må være endnu mere amatøragtig, da Bubber også er med i programmet ( Manden der er evig ung og har lavet rigtig mange gode programmer for børn.... Og voksne ) Tag jer nu sammen inde på TV 2. Er der ikke mere talent i Danmark, så køb da en af de evindelige amerikanske serier. Det vil nok ikke blive ret meget bedre, men i det mindste ville jeg ikke sidde og krumme tæer og tænke...... HVOR LANGT KAN MAN SYNKE - - HVOR RODET KAN DET BLIVE. Tænk. Et af bingo numrene blev trukket ud fra, hvor bred en røv man havde, når en person sad på et klaver !!!!!!!

torsdag den 26. november 2009

Når det bittersøde er ok !

I dag havde jeg samlet alle mine folk fra de tre fabrikker, for sidste gang. Jeg var glad for at alle mødte op, selv om de godt kunne have den mening der sagde: " Hvad nytter det ! ". Jeg fik rost dem alle sammen. Det var rart at kunne fortælle hvor meget deres arbejde havde betydet, både for mig og for firmaet. Og at jeg kun havde peget på den vej de skulle, men at det var dem selv der havde bevæget sig i den rigtige retning. Jeg brugte lidt tid på at fortælle dem, hvordan man kom videre på job marked og at de helt sikker kan gå ud og søge med oprejst pande. Jeg har været stolt over at være deres leder og de har alle levet op til mine forventninger. Ja.... Ofte langt over mine forventninger. Jeg kan kun ærge mig over, at jeg ikke havde tid til at lære dem alle bedre at kende. For vi kunne sammen, helt sikker have drevet det meget meget længere, hvis vi havde fået lov.

tirsdag den 24. november 2009

Farvel til en trofast ven !

I dag sagde jeg farvel til vores gamle hund ( Den sorte hund ) Den var efterhånden ved at være godt nedslidt. Den havde tabt en del vægt, tabt nogle tænder og begyndt at hoste kraftig, hver gang den skulle flytte sig fra A til B. Den har haft et godt og aktivt liv og været en del af familien i ca. 12 år. Vi havde talt om, at den ikke skulle lide eller slutte livet med skavanker. Så nu var tiden kommet, eller....... Der er jo aldrig en god tid for sådan noget. Jeg tog til dyrelægerne i Rødding og fik klaret sagen. Og så kan man være nok så meget marcho-man, men man bliver til en rigtig Tude Marie, når man sidder der, med en god ven, der stille sover hen. Den har været en super god ven. Vi har gået rigtig lange ture. Den har hørt på alt mulig snak. Problemer - sorger - forbandelser og alt mulig andet. Og alligevel har den trofast været min ven. Uden at sætte en eneste spørgsmålstegn ved min mening. Vi har fået en ny hund, som har gået sammen med den gamle de sidste tre måneder. Så vi håber at den har lært nogle af de gode manerer. Mine børn kommer også til at savne hunden. Æret være Gismo Bull´s minde.

mandag den 23. november 2009

2 km. handicap svømning !



Jeg er begyndt at gå til Handicap svømning !!!!!!! - -Ja - Ja, det er ganske vidst. Men det er nu en stor fornøjelse. Konen har gået til varmvands bassin svømning i Rødding hver mandag. Hun opdagede så, at det stor 25 meter bassin stod ubenyttet hen, men de var ret mange, der svømmede rundt i det varme bassin. Så hun lagde billet ind på at jeg kunne få lov at svømmetræne mens hun badede. Og det mente handicapforeningen var ok. Så nu ligger jeg og padler en 1600 - 2000 meter, i en helt tom svømmehal. Det ligner ikke lige handicap svømning. ( Håber jeg da ikke ) Men skulle det ikke se for kønt ud, så står der altså også Handicap på mit medlemskort.

søndag den 22. november 2009

Så fik tankerne lidt luft !

Så fik jeg lagt en arms afstand til sidste ugens begivenheder på arbejde. En underlig weekend, hvor mange spørgsmål nærmest stod i kø, og svarene blæste i vinden. Alligevel havde jeg en mærkelig let fornemmelse i kroppen. Det var den første weekend i rigtig lang tid, hvor jeg ikke skulle bruge en ½ dag på at forberede til den kommende uges opgaver - Det var weekenden, hvor min løbetur var helt fri for tanker om arbejde. Og weekenden, hvor jeg "spildte" tid på bare at lave ingenting i min garage. Et par mellemleder ringede og vi fik ligesom vendt situationen. Snakken var god medecin for os alle. Jeg ved at de næste uger bliver rigtig svære, men det skræmmer mig ikke. Jeg håber at vi får en værdig og god afslutning. Og at de fleste / Gerne alle / får den oplevelse, at de gjorde deres bedste og jeg var stolt af at være leder for dem.

lørdag den 21. november 2009

Den gode oplevelse kan de ikke tage fra os !

Selv om vi nu står for at lukke to fabrikker, kan de alligevel ikke tage den fantastiske oplevelse fra os, at vi fik vendt en skrantende forretning om til en sund og fremadrette virksomhed. Som har styr på sine KPIér og har gode sorte tal på bundlinjen. Jeg ved at mange af mine leder kollegaer har kæmpet med sved og tåre, med arbejdsuger over 60 timer og med et personlig arrangement, som er langt ud over det man kunne forlange. At vi fik vore kollegaer på gulvet til at tro på en fremtid, fik dem til at vælge den positive holdninger og fik dem til at kæmpe sig op til succes, er også fantastisk. For uden deres hjælp var vi aldrig kommet i mål. Det bedste at alt, var at vi brugte de basiske ledelsesmetoder; Frihed under ansvar / Bruge og udvikle medarbejdernes kompetence. Og især at vise det gode eksempel, så de havde en rollemodel at arbejde frem mod. Og så brugte vi rigtig megen tid til bare at tale med folk. Den nære kommunikation og en fornemmelse af, at vi arbejder sammen om opgaven, uanset om man var chef eller ansat. Godt gået alle sammen !

fredag den 20. november 2009

Når arbejdet gør ondt i sjælen !

Hold op hvor har det været to hårde døgn. Min virksomhed har valgt at lukke to af vore fabrikker i Danmark. Der berører ca. 700 timelønnet og 200 funktionærer. Vi startede torsdag formiddag med at samle den ene fabrik i kantinen og overbringe dem dem beskeden, derefter til den næste fabrik for at gentage budskabet og så samme omgang til aftenholdet, og til sidst natholdet på de to lokationer. Jeg var hjemme kl 2 nat....... Og kunne bare ikke sove. Fredag har jeg brugt på at tale med alle de medarbejdere, som jeg har ansvaret for. Der var næste hele palletten af reaktioner. Og jeg kunne klart se, at deres liv blev revet i stykker. Jeg kunne ikke gøre meget mere end at lytte og støtte. Og grave alt den empati frem, som jeg overhovedet havde lært. Det var utrolig hårdt, selv om de nok havde en anelse om virksomhedens planer, kom det alligevel som en mental bombe. Jeg har prøvet dette før, men bliver aldrig god til dette. Og det påvirker mig mere end jeg vil være ved. Jeg ved at jeg ikke kan redde dem alle sammen - Om overhovedet nogen af dem. Og det er netop denne afmagt der giver mig ondt i maven og nogle forfærdelige frustrationer. Selv mit normale overlevelsesmetode, lysten til at løbe en tur efter arbejde, er røget sig en tur. På vej hjem, måtte jeg ind på en rasteplads. Bare for at være lidt alene.

onsdag den 18. november 2009

For fed til at arbejde ved os !

Jeg har lige hørt et meget indspirerende indlæg af Bente Klarlund Pedersen. ( Professor og overlæge dr. Med ) Hun havde emnet sundhed kontra arbejdsmiljø på plakaten. Og med det meget ukorrekte politiske vinkel. Skal vi til at sorterer i de ansatte, hvis vi som arbejdsgiver kan se, at de ikke er 100 % egnet til den pågældende arbejde. Jeg ved at det er et sprængfarlig emne, og man meget nemt kan komme til at lyde kynisk og menneskefjendsk. Men der kan være noget om snakken. Jeg har i min lange tid indenfor arbejdsmiljø set skader der helt sikker kan relateres til personens overvægt - til personens manglende smidighed - til personens manglende motorik. Disse skader er selvfølgelig blevet registreret som arbejdsskader. Anmeldt både til arbejdstilsynet, arbejdsskadestyrelsen og forsikringsselskabet. Og de har alle kostet virksomheden ekstra udgifter. I form af sygepenge, administration, sikkerhedsorganisationsarbejde og en eventuel stigning i forsikringsbetaling, fordi de kan være berettiget til en eventuel erstatning. Men de kunne måske være undgået, hvis man havde haft en " sundheds filtrering " under ansættelse af medarbejdere. I dag har man lange og meget detaljeret jobbeskrivelser på de funktioner som vindes i en virksomhed. Men jeg tror aldrig at jeg har set en beskrivelse, hvor der bliver nævnt noget om fysisk formåen - krav om BMI eller en eller anden test op mod deres kondital. Og det kunne måske være lige så relevant som for eksempel lederkurser - truckkort - sprogkendskab - SAP R3 viden eller andet.

onsdag den 11. november 2009

Uopnåelig licens til at dræbe !!

Rotten har fået en forbundsfælle. Miljø-ministeriet. Jeg har ellers den helt klare plan, at mine folk skal fortsætte deres uddannelse, selv om de går i samme job i længere tid. Og min service assistent, som har ansvaret for yderområderne på en af fabrikkerne, kom en dag med det gode forslag, at vi selv kunne klare rottebekæmpelsen, og samtidig putte noget uddannelse på ham. Der var ovenikøbet penge at spare. Selv på den korte bane. Jeg søgte Miljøministeriet om at optage ham på en af deres kurser..... MEN NEJ !!! Jeg fik afslag ! Han opfylder ikke betingelserne § 12, stk. 1. - i bekendtgørelse nr. 1507 af 13. december 2007. .... ØØØHHH Hvad !!! - Reglen omhandler, at han ikke har været ansat 6 måneder ved en kommunal teknisk forvaltning. - Eller 6 måneder i kloak / afløbs branchen - Eller har 3 måneders erfaring med muse og rottebekæmpelse. .... Jamen - Jamen...... Han skal da ikke ansættes flere måneder udenfor firmaet, for at få en mindre opgradering. Jeg prøvede endda at ringe til et skadedyrs bekæmpelsesfirma. Men de var ikke interesseret i at ansætte en mand for 3 måneder, med mindre han havde kurset i at bekæmpe rotter !!! Men det var jo netop fordi han skulle have kurset, at han skulle ansættes. Det ser unægtelig ud som om rotten bider i sin egen hale og løber rundt og rundt. Hvordan kommer man ind i denne branche. Har bekæmpelsesfirmaerne gjort et flot stykke lobby arbejde og skabt en protektionistisk mur ?? - Eller har lov magerne igen skrevet noget forfærdelig misk-mask. Som man bare ikke engang kan tolke sig ud af. ... Nå, rotterne har ikke noget at frygte. De bliver stadig serviceret af autoriserede rotte mordere, til de dyre penge. Og min mand, som gerne ville og helt sikker også kunne give dem kamp til stregen. Må passivt se til, gennem en tåge af mærkelige paragraffer.

lørdag den 7. november 2009

Dobbelt moralsk juleudsmykning !

Ja, jeg er jo nok alligevel faldte lidt i fælden. Engang lovede jeg mig selv, at jeg aldrig ville overpynte mit hus med julelys. Argumenterne var gode: Masse arbejde med at hænge op og pille ned - Dyrt indkøbte lyskæder som nok ikke holder - strømforbruget bliver alt for højt og nu også augmentet omkring CO 2 forureningen...... Men... Men... Men... Langsom har denne udskældt tradition sneget sig ind i mine jule forberedelser. Og denne weekend bliver alle kæderne igen fundet frem. Jeg bruger igen et par timer på en stige, jeg sætter igen det blinde øje til miljø - kikkerten, og brænder lystigt en masse ekstra strøm af. Hold op hvor er det dobbelt moralsk. I hverdagen slukker jeg lyset, lukker døre for varmen og har sat bevægelses sensorer op udenfor. Ja, sidste år ofrede vi endda flere tusinde på at købe de mest miljøvenlige vaske / tørre maskiner. - - Nå...... Konen siger at det kun er jul en gang om året...... Det argument skal man dog ikke tænke dybere over !!! For så er det jo også kun forår en gang om året - sommerferie en gang om året.... Fødselsdag en gang om året....Og så videre.

fredag den 6. november 2009

Jeg fik den - Jeg fik den - Jeg fik ondt af den !




Jeg havde, for over en uge siden, købt en muldvarpe saks. Jeg var ved at være rigtig -rigtig træt af, at en muldvarpen var ved at lave hele min græsplæne om til et landskab fyldt med små sorte toppe. Nærmest som et månelandskab. Jeg havde aldrig prøvet denne form for "jagt" før, men det så ikke så indviklet ud. Der var en brugsanvisning sammen med saksen. Den kom straks i jorden, og i dag skulle fælden så tilses. Og ja..... Bæstet var gået i fælden. Den var stendød og så ikke særlig imponerende ud. Utrolig at et så lille dyr kan lave så meget rod i haven. Godt nok var jeg træt af dyret. Men da jeg skulle tage den ud af saksen og droppe den i skraldespanden, gik jeg alligevel lidt ondt af dyret. Den gjorde jo bare det den er sat i verden til. Den var bare uheldig at komme ind på min version af en friseret natur. Og måtte lade livet for denne fejl

onsdag den 4. november 2009

Privat kontra firma mail

Jeg plejer ikke at udstille min politiske mening. Ja, konen ved faktisk ikke engang, hvad jeg stemmer på. Så et kritisk blik skal ikke ses som et politisk indlæg. Mere som et opkast over dårlig gennemtænkt kampagne. I de lokale aviser, kan man se en flot annonce for Venstre. Det er et landkort over området, med de forskellige kandidater, placeret geografisk korrekt, så man kan se hvem den lokale Venstre politiker er. Hertil er det meget fint. Men så kom jeg til at se på deres mail adresser. En blanding af mere eller mindre svære private mail......... Og så firma mail !!!!!! - Hvad !!!! ........ Mon deres arbejdsgiver ved at de opgiver denne mail adresse til et privat ærinde. Og ikke bare en privat ting, men til offentlig politisk arbejde. ( Mon de er blevet spurgt om virksomheden vil slås i hard core med en bestemt politisk holdning ) - Ja, der var endda et par "skolekom" mail adresser. Og de er jo som sagt offentlig ansatte. Jeg ville nok også, som arbejdsgiver tænke. " Bliver der mod lavet politisk arbejde i arbejdstiden, da deres politiske mail går direkte til den ansattes arbejdsplads ?? " . Alt dette kunne man være ude over, hvis man i Venstre ofrede bare en lille smule på en IT løsning. Man kunne give alle kandidaterne en xxx@venstre.dk mail. Det ville være både mere strømlinet, mere professionel og især mindre bekymrende for deres arbejdsgiver. Og sidste, men ikke mindst, skabe et mere troværdig billede af venstre, så arbejde og politik ikke blandes i det offentlige rum !

tirsdag den 3. november 2009

90 års fødselsdag / Agerskov Ungdomsskole !

Knægtens efterskole fyldte 90 år. Og vi var inviteret, sammen med tidligere elever, bestyrelsesmedlemmer og lokale fra byen. Et par gode taler og lidt kaffe. ...... Og så aftenens attraktionen. Sigurd Barrett. Han gav en forrygende koncert. Han spillede både Oscar Peterson - lavede sjov og gav den sammen med bjørnen Bjørn. Han kan simpelhen sætte gang i alting. Vi lavede bølge, sang fællessang, grinede vildt og havde en rigtig god time i selskab med en kunster, der ville være betegnet som et damp barn, hvis han besøgte skolelægen. Jeg var forundret over, at han havde haft bjørnen Bjørn børnefjernsyn i næsten 14 år. Men blev straks overbevist, da han sang en af sine Bjørne sange. For alle eleverne kunne synge med - Ja, selv min ældste datter kunne sangen, som hun ofte synger for mine børnebørn. Fin fyr - Dygtig kunster.

søndag den 1. november 2009

Gasfyret gik en flot service !


Søndag morgen var lidt af en kold oplevelse. Konen mente at gulvet på badeværelset var blevet til en istap. ok, lidt koldt var det, men rolig nu, der skal bare skrues lidt op. Jeg kiggede dog også lige på fyret. Og UPS ! Der var en RØD KNAP der lyste. Straks fik jeg nogle nervøse trækninger i ansigtet, som strakte sig helt ned i min pung. Jeg tænkte
DYRT ! - SØNDAGSTILLÆG ! - MANGE TIMERS VENTEN !
...... Men nej ! Jeg ringede til Syd gas, da deres tlf. nummer stod inde i fyret. På under 3 timer kom en meget service minded montør. Han tilbød straks at vi kom med i en abonnement ordning, og at vi skrev kontrakten inden reparationen Så ville besøget allered være dækket. ( Derved havde jeg allerede sparet 2 - 3 årsabonnement ) Og så skiftede han lynhurtig pumpen, som var gået død. Pumpen skal jeg betale over gasregningen, som først kommer til Januar. Fantastisk service. Og konen fik varme til sine bare tæer igen.