torsdag den 30. juni 2016

En ny måde at kurerer højt blodtryk !

 Døjer du med for højt blodtryk? Så er det måske en god idé at flytte syd på. - Jo tættere på Ækvator, jo bedre. Udover sol og varme, har forskere nemlig fundet ud af, at jordens breddegrader kan være med til at påvirke dit blodtryk.

Dem der bor tættere på Ækvator, har altså et lavere blodtryk sammenlignet med dem, som bor længere væk, skriver livescience. com. I Chile har forskere fra University Hospitals Birmingham fundet ud af, at der er forskel på chileneres blodtryk, alt efter hvor de bor i landet. Faktisk kunne forskerne se, at hver en breddegrad talte. For hver breddegrad væk fra Ækvator, steg antallet af personer med forhøjet blodtryk med lidt under en procent.

»Studiet viste, at personernes blodtryk og hyppigheden af forhøjet blodtryk er højest i Sydchile, hvilket er længst væk fra Ækvator, sammenlignet med det nordlige Chile, som er tættere på Ævator,« siger ph.d. Charles Ferro, som er nyrespecialist på University Hospitals Birmingham og hovedforfatter på det nye studie, til livescience.com.

Det nye studie viser, at 37 procent af dem der bor længst fra Ækvator havde så højt blodtryk, at det kunne diagnosticeres med forhøjet blodtryk. Sammenlignet med dem der boede tættest på Ækvator i det nordlige Chile, var det her kun 29 procent, der havde for højt blodtryk. Ifølge forskerne, er Chile det ideelle land, når man skal kigge på, om jordens breddegrader spiller ind på menneskers helbred. Med sine 4.250 km er Chile nemlig verdens længste land, men alligevel minder befolkningen etnisk set om hinanden, hele vejen fra nord til syd.

Forskerne havde også kigget på andre faktorer, som kan påvirke blodtrykket, for at være sikker på, at det altså er breddegraderne, der er gør forskellen på syd- og nordfolket. I forbindelse med en landsdækkende sundhedsundersøgelse, målte de personernes køn, alder, rygevaner, saltindtag, vægt, alkoholindtag, mængden af fysisk aktivitet, tidligere hjertesygdomme og diabetes, og hvor meget frugt og grønt de spiser.

Men det var altså breddegraderne, som gjorde forskellen for de 4.600 personers blodtryk, som blev undersøgt. I den sydlige del af Chile var der over 8 procent flere mennesker, der havde højt blodtryk end i den nordlige del. »Hvorfor breddegrader påvirker blodtrykket, selv ved små ændringer, er endnu uklart,« siger Charles Ferro til livescience.com. Det nye studie er publiceret i tidsskriftet American Journal of Epidemiology.

Ingen kommentarer: