lørdag den 20. april 2013

Min mave snakker !

Maven er som et orgel

Jüri Johannes Rumessen er overlæge ved Gentofte Hospital og forsker i sammentrækninger og cellebiologi i tarmkanalen. Han fortæller, at lydene kommer fra luft i maven. - »Vi har hele tiden omkring 200 milliliter luft i maven. Noget af det kommer, fordi vi synker det. Andet kommer fra blodet. Og atter noget bliver dannet af bakterier – det er den luft, der lugter.«  -  »Luften har hele tiden et flow igennem tarmen. Og da tarmen bøjer af mange steder, bliver luften presset omkring en masse hjørner.«  -  »En meget smuk sammenligning er at kalde maven for en fløjte. Eller hvis det skal være rigtig højtideligt, et orgel. Princippet er det samme: Noget luft presses igennem et smalt sted, så det skaber en lyd,« siger Jüri Johannes Rumessen.
Sult presser luft igennem tarmen
Vi forbinder som regel en rumlende mave med sult. Og det er da også ganske rigtigt, at knurren kan være et lydligt bevis på, at vi mangler noget i maven. - »Når vi mangler mad i maven, opstår der en meget langvarig sammentrækning af tyndtarmen. Sammentrækningen betyder, at tarmen skubber maveluft foran sig, og det kan larme,« fortæller Jüri Johannes Rumessen. Larm fra maven er altså helt almindeligt. Men for nogle mennesker – der måske ligefrem bliver vækket af rumlen om natten – kan der være noget større på færde. - »Ændringer i mavens bevægemønster er såre almindelige, og man skal som udgangspunkt ikke blive bange for larm fra maven.«  -  »Men for nogle procent af befolkningen kan tarmlyde være så generende, at de vælger at gå til lægen med det. Hvis rumlen er kombineret med smerter, vægttab, blod i afføringen eller ændringer i afføringsmønsteret bør det undersøges nærmere,« siger Jüri Johannes Rumessen.
Kan din mave tåle maden?
Typisk hænger meget luft i maven sammen med, hvad du spiser. - »Luften opstår typisk, når man spiser fødevarer, der indeholder kulhydrater, der giver anledning til luftdannelse.«  -  »Nogle mennesker bliver særligt oppustede, hvis de ikke kan tåle mælkesukker. Andre, hvis de spiser fødemidler med naturlige sukkerater, der er svære at optage – for eksempel bønner, løg og selleri,« siger Jüri Johannes Rumessen. Han fortæller, at man generelt skal være opmærksom på frugtsukker, tyggegummi med sorbitol og tilsætningssukkeret i diabeteschokolade.
Godt råd: Dyrk sport!
Er maven irriterende rumlende, kommer du lettest af med luften, hvis du står op eller dyrker sport. Det skaber de bedste muligheder for, at luften kan komme ud af tarmen. - »En del af luften bliver optaget af tarmen og optages i blodet, hvorefter det udvaskes i lungerne. Noget bøvser vi ud, og noget tarmluft lader vi gå ad den anden vej – som en flatus (prut, red.),« siger Jüri Johannes Rumessen.

Ingen kommentarer: